«Δεν ήθελαν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - Ο ΕΝΦΙΑ που σας ξεζούμισε, ήταν ελληνική επινόηση»

Η Ελλάδα είχε από παλιά την τάση να συγκεντρώνει υπερβολικά μεγάλο χρέος - Από το 2009 το έιχαμε αναφέρει

Αναδημοσίευση από:bankingnews.gr

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα θεωρεί υπεύθυνο για την ελληνική κρίση και τα μνημόνια ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Bob Traa, λέγοντας ότι «η ολιγωρία του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στα πρώτα στάδια του προγράμματος» οδήγησε τη χώρα στην κρίση.

Σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής", εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθηνά μετά την έναρξη των μνημονίων - που συχνά βρέθηκε στο επίκεντρο επιθέσεων κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς προσωποποιούσε τη "σκληρή" τεχνοκρατική πραγματικότητα των μνημονίων - υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα οργανωμένα συμφέροντα αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων.

Και όπως αναφέρει αυτό είχε ως αποτέλεσμα το βάρος της προσαρμογής να πέσει στους εργαζομένους, μέσω απώλειας των εισοδημάτων τους.

Ο Traa, ανα και ξεκαθαρίζει ότι εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις και όχι του Ταμείου, θεωρεί ότι η Ελλάδα είχε από παλιά την τάση να συγκεντρώνει υπερβολικά μεγάλο χρέος.

Αναφέρει ότι πριν το 2009, το ΔΝΤ στις ετήσιες εκθέσεις του για την Ελλάδα είχε εκφράσει την ανησυχία του για το υψηλό χρέος και τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.

Τονίζει ότι τα οικονομικά του δημόσιου τομέα είχαν πάντα αρνητικό πρόσημο και αυτό υποδήλωνε πως η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν ήταν βιώσιμη.

«Όταν ένας ιδιωτικός οργανισμός έχει τέτοιους ισολογισμούς θεωρείται αφερέγγυος.

Ως εκ τούτου θεωρώ ότι τα στελέχη του ΔΝΤ είχαν εκφράσει ανησυχία τις επικείμενες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την αύξηση του ΕΝΦΙΑ υπογραμμίζει πως «η συζήτηση για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας αναπτύχθηκε εν μέρει εξαιτίας των προβλημάτων της φορολογικής πολιτικής και της φορολογικής διοίκησης».

Όπως αναφέρει, «πολλές ελληνικές κυβερνήσεις διαφορετικού προσανατολισμού προσπάθησαν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα θετικά. Και καθώς ο τομέας των ακινήτων μπορεί να αποτελέσει μιας υψηλής ποιότητας φορολογική βάση, δεν εκπλήσσει ότι πολλές κυβερνήσεις στράφηκαν σε αυτόν για να αντλήσουν έσοδα. Οι μέθοδοι υλοποίησης ήταν ελληνικής επινόησης».

Τέλος, το στέλεχος του Ταμείου θεωρεί ότι η μεγαλύτερη αποτυχία σημειώθηκε στο επικοινωνιακό πεδίο.

«Υποστηρίζω ότι πρέπει κανείς να λέει τα πράγματα όπως τα βλέπει και να συζητάει ανοικτά για τα πραγματικά προβλήματα που εμφανίζονται πάντα σε μια τόσο περίπλοκη περίπτωση» καταλήγει.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...