Μας αρέσουν τα παραμύθια εν μέσω θερινής ραστώνης...



Φτάσαμε λοιπόν στο τέρμα. Στο τέρμα των μνημονίων! Και το τέρμα μας ξαναφέρνει στην πρώτη αρχή: στην εμμανή αναζήτηση και στη ζηλότυπη περιφρούρηση της αλήθειας. Στην αποκατάστασή της ως ηθικής αξίας ανάμεσα στα ανθρώπινα σύνολα, ανάμεσα στα άτομα μιας εθνότητας κι ανάμεσα στις εθνότητες ως συλλογικά άτομα μιας παγκόσμιας κοινωνίας.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Η "αλήθεια" σε τούτο το γεωγραφικό χώρο ωστόσο, η αξιοποίηση του περιεχομένου της για να συμπορευτεί με την εξελικτική εκείνη "επανάσταση", που θα δώσει στην κοινωνία και στους δημοκρατικούς θεσμούς την άρτια τους έννοια και την ευρυθμία του μηχανισμού τους, είναι έννοια που δεν μπορεί να βρει το γόνιμο έδαφος για να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί.

Τα παραμύθια που εκδιπλώνουν με άνεση του παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν οι πολιτικοί κάθε απόχρωσης, κάποιοι μάλιστα με το σύνδρομο Μινχάουζεν, δεν επιτρέπουν την αλήθεια να μετατραπεί σε μια εστία ακτινοβολίας που θα θερμάνει τις ψυχές τις σκεπασμένες από το πάγο της ανασφάλειας και της δυσπιστίας.

Η αλήθεια σε τούτο τον τόπο δεν είναι ανόθευτη από τις τοξίνες της πολιτικής σκοπιμότητας. Κι ας είναι ανάγκη αδήριτη οι πολιτικοί να οργανώσουν τις καλές θελήσεις και να παιδεύσουν το πλήθος, το πλήθος που αγωνιά, που φοβάται. Το πλήθος που απόμαθε τη χαρά και λησμόνησε την εθνική υπερηφάνεια.

Χρειαζόμαστε τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, μαζί με τις άλλες ελευθερίες, και την ελευθερία του λογικού για να κρίνουμε τα δεδομένα της κατάστασής μας και να πάψουμε να θεωρούμε τα πολιτικά παραμύθια σαν μια παροδική αναγκαιότητα στο χάος του χρόνου του αιώνιου γίγνεσθαι.

Κάθε στιγμή σε τούτο τον τόπο έχει διάρκεια και αξιώνει τον αγώνα και τη λογική για να είναι βιώσιμη. Για τη σωτηρία τούτης της πολύτιμης στιγμής, της θυσιασμένης από τις πολιτικές προθεσμίες της κυβέρνησης, θα πρέπει η λογική να αντιπαραταχθεί στην πολιτική παραμυθία.

Αν όχι, τότε οποιοδήποτε πολιτικό σχήμα θα χαρακτηρίζεται από καιροσκοπισμό, όπως γίνεται δεκαετίες και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Κι αυτός ο καιροσκοπισμός θα έχει χαρακτήρα ψυχρής συμμαχίας που τα ενδιαφέροντά της θα είναι περισσότερο στρατηγικής κομματικής σημασίας παρά ηθικής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail