Η κρίσιμη διάκριση μεταξύ πρόβλεψης και πρόγνωσης για τη λήψη αποφάσεων στο μηχανισμό πολιτικής προστασίας



Η πρόγνωση (αγγλικά μεταφράζεται με ακρίβεια ως prognosis, αν και πολλές φορές συγχέεται με το forecast), ως έννοια αναφέρεται με σχετική βεβαιότητα στην ικανότητα να αντιληφθείς τα αποτελέσματα που μπορούν να υπάρξουν επί τη βάσει συγκεκριμένων παραγόντων και προβλέψεων (στα αγγλικά μεταφράζεται κι αυτό ως forecast-expectation-prediction, αν και πολλές φορές εμφανίζεται εγγύτερα εννοιολογικά στο pre-cognition), που υπάρχουν για ένα επερχόμενο γεγονός.

Υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

Δηλαδή η πρόγνωση είναι το αποτέλεσμα γνωσιακής διαδικασίας συνεχούς ανατροφοδότησης και άμεσης ενημέρωσης επί των μεταβλητών και των παραγόντων. Είναι μία κριτική διαδικασία συλλογής πληροφοριών, στοιχείων, συσχετισμού τους ως προς μία πρόβλεψη που μπορεί να έχει γίνει και κριτικής αξιολόγησης τους, προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για ανάληψη προληπτικών δράσεων.

Η πρόβλεψη είναι μία νοητική διαδικασία η οποία με βάση διάφορες ενδείξεις, σημεία και γεγονότα που υποπίπτουν στην αντίληψή μας , ενεργοποιούν σε πρώτο επίπεδο την εμπειρική και διαισθητική μας νοητική λειτουργία, προκειμένου να υποθέσουμε για την έλευση ενός γεγονότος ή μίας κατάστασης.

Δηλαδή η πρόβλεψη είναι μία βάσιμη υπόθεση για την έλευση ενός γεγονότος ή μίας κατάστασης (που μπορεί να γίνεται εμπειρικά και διαισθητικά), ενώ η πρόγνωση είναι μία γνωσιακή λειτουργία κριτικής αξιολόγησης όλων των υπαρχόντων στοιχείων επί των επικείμενων επιπτώσεων τους.

Η διάκριση αυτή είναι σημαντική στη διαδικασία λήψης απόφασης και η άγνοιά τους είναι καθοριστική για να οδηγηθούμε σε εσφαλμένη απόφαση.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ

Η πρόβλεψη ότι μπορούσε να πιάσει φωτιά στην περιοχή της Πεντέλης στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι υπήρχε. Όμως η εμπειρία συνηγορούσε περιοριστικά, ότι η Λεωφόρος Μαραθώνα λειτουργεί ως μία άριστη αντιπυρική ζώνη.

Το σύστημα λήψης απόφασης δεν είχε την ετοιμότητα και την ικανότητα τελικά για να αξιολογήσει έγκαιρα όλα τα υπάρχοντα στοιχεία (π.χ. μειωμένη διαθεσιμότητα εναέριων μέσων κατάσβεσης για πολλούς λόγους, κλπ), την ενδεχόμενη μεταβολή ευμετάβλητων παραγόντων (π.χ. αέρας, κίνηση αυτοκινήτων, αντιδράσεις κόσμου, κλπ) που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αντιμετώπιση της φωτιάς και τις επιπτώσεις από το να ξεφύγει η φωτιά και να περάσει στο Μάτι.

Ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του μηχανισμού να εφαρμόσει μία γνωσιακή διαδικασία (καθαρά κριτική διαδικασία συνεχούς ανατροφοδότησης), που θα του επέτρεπε με βάση την πρόγνωση να αποφασίσει σωστά, βασίσθηκε σε μία εσφαλμένη εμπειρική πρόβλεψη, ότι η λεωφόρος Μαραθώνα θα λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη, όπως είχε λειτουργήσει τόσα χρόνια μέχρι τώρα και ότι θα ελεγχθεί τελικά η φωτιά εκεί.
Με βάση δηλαδή αυτήν την αδύναμη πρόβλεψη (χωρίς καμία αξιόπιστη γνωσιακή διαδικασία ανατροφοδότησης και κριτικής αξιολόγησης), ότι η φωτιά θα σταματήσει στην λεωφόρο Μαραθώνα, κατέληξε το προβληματικό σύστημα λήψης απόφασης στην εγκληματική απόφαση για να εκτραπούν τα αυτοκίνητα από την λεωφόρο Μαραθώνα προς το Μάτι, οι στενοί δρόμοι του οποίου επιβαρύνθηκαν και από τα αυτοκίνητα που αποβιβάσθηκαν από τα πλοία στη Ραφήνα (αφού είχε κλείσει το κεντρικό οδικό σύστημα).

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

Θα συνεχίσω να δίνω βαρύτητα στην συστημική / ολοκληρωμένη διαδικασία λήψης απόφασης και στη συνέχεια και συνάφεια των αναλαμβανομένων δράσεων αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών (οι πολιτικές, ο ανθρώπινος παράγων και οι οργανωτικές παθογένειες θα αναλυθούν σύντομα), γιατί αποτελεί έναν από τους ζωτικότερους παράγοντες (μαζί με τα διατιθέμενα μέσα και την εκπαίδευση), κάθε αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Χωρίς ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα λήψης απόφασης, απαξιώνονται είτε αδρανοποιούνται εν πολλοίς τα διατιθέμενα μέσα και εξελιγμένες ακόμη οργανωτικές δομές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail