Το σύνδρομο της πρώτης θέσης

sunnivalode97 /pixabay
Βρέθηκα πριν μερικές μέρες σε μία εκδήλωση υπό την αιγίδα κάποιου Δήμου, όπου για μία ακόμη φορά διαπίστωσα τη σύνδρομο της πρώτης θέσης που κατατρύχει όλη την Ελληνική δημόσια ζωή.

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Από τότε που ήμουν αξιωματικός, είχα μία φυσική απέχθεια προς οιονδήποτε διαγκωνιζόταν, για να καθίσει απρόσκλητος στη πρώτη σειρά καθισμάτων στις διάφορες εκδηλώσεις.
Σε κάθε εκδήλωση που είχα τη ευθύνη της διοργάνωσης, τηρούσαμε ένα βασικό αυστηρό πρωτόκολλο αλλά αυτό εξαντλείτο σε 8-10 θέσεις επισήμων και τιμωμένων , που είχαν άμεση σχέση με την φύση της εκδήλωσης και όχι οπωσδήποτε λόγω της ιδιότητας του οιουδήποτε.

Οι απαιτήσεις που εκφράζονται καταχρηστικά από πολλούς, δημιουργεί την ανάγκη για άκομψες επιτόπιες παρεμβάσεις (που συνήθως προκαλούν δυσαρέσκειες), λόγω πολλών πολιτικών και τοπικών παραγόντων και εκπροσώπων της εκκλησίας (κυρίως) που θεωρούν ότι τους ανήκει η πρωτοκαθεδρία.

Ο καθένας θεωρεί τον εαυτό του ξεχωριστό, πόσο μάλλον όταν έχει κάποιο δημόσιο αξίωμα (λειτούργημα κατ' εμέ) και θεωρεί ότι το να εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις στις φωτογραφίες, αδιακρίτως του εάν έχει σχέση με την εκδήλωση η όχι, του προσδίδει κύρος και αναγνωρισιμότητα (πέραν της προφανούς φιλαρέσκειας).

Η έννοια του πρωτοκόλλου συνεπώς είναι εξαιρετικά σοβαρή και πρέπει να καλύπτει με πνεύμα λιτότητας, συνάφειας και συνέπειας τις απαιτήσεις κάθε εκδήλωσης και τίποτε περισσότερο. Το κυρίαρχο γεγονός για το οποίο προσκλήθηκαν οι επίσημοι, είναι το θέμα της εκδήλωσης και η σχέση που έχουν με αυτήν και όχι αυτός καθαυτός ο τίτλος του δημόσιου λειτουργήματος ή η αντίληψη που υπάρχει για την κοινωνική θέση του οιουδήποτε παρίσταται στην εκδήλωση.

Δηλαδή πλην των πολύ λίγων που πρέπει να καθορίζονται με λιτότητα, βάσει αυστηρού πρωτοκόλλου όπως περιγράψαμε, όλοι οι άλλοι κάθονται όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail