Το εξαιρετικά σπάνιο Σύμπλεγμα Καταιγίδων που καταγράφηκε στην Πιερία

Για όσους βρέθηκαν μπροστά στις καταιγίδες που επηρέασαν την Θεσσαλονίκη και τους Νέους Πόρους Πιερίας  τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, 23/07/2018 είδαν κάτι σπάνιο και συνάμα επιβλητικό.

Από: northmeteo.gr

Εικόνα 1. Πηγή: Ελένη Χατζή

Σύμφωνα με την κ. Ελένη Χατζή, Φυσικό – Μετεωρολόγο, οι καταιγίδες ήταν διατεταγμένες σχεδόν σε γραμμή, μήκους περίπου 300 km και πλάτους 30 km, σε διεύθυνση Δύσης  – Ανατολής σχεδόν και με κίνηση προς τα Νοτιοανατολικά. Η κυματοειδής μορφή της διάταξης θα μπορούσε να την κατατάξει ως Line Echo Wave Pattern (LEWP), μία από τις σφοδρότερες μορφές καταιγιδοφόρων συμπλεγμάτων και οφείλεται στην διαφορετικές επιταχύνσεις των κυττάρων της γραμμής. (Εικόνα 1.)

Η μέση ταχύτητα που παρατηρήθηκε ήταν στα 50 km/h και κορυφές που ξεπερνούσαν τα 12 km αλλά και πολύ μεγάλες τιμές ανακλαστικότητας. Η ισχυρότερη παρατηρήθηκε στο μέσον περίπου της διάταξης, Βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Είχε εμφανή χαρακτηριστικά υπερκυττάρου στο ραντάρ καιρού για περίπου μισή ώρα, με σχηματισμό V (V-notch) και άγγιστρο σε οριζόντιο επίπεδο (hook echo) και περιοχή ασθενούς ηχούς στην κατακόρυφη τομή (BWER).  (Εικόνα 2.)

Εικόνα 2. Πηγή: Ελένη Χατζή


Η συγκεκριμένη μέρα όμως είχε και την ταυτόχρονη ύπαρξη δύο ιδιαιτέρων τύπων νεφών στο ίδιο σύστημα καταιγίδων. Αυτή ενός Shelf και ενός Wall Cloud. Το σύμπλεγμα των καταιγίδων, στο νοτιότερο άκρο του, επηρέασε την περιοχή της νότιας Πιερίας με πολύ ισχυρούς ανέμους ενώ αρχικά παρατηρήθηκε Shelf Cloud (Εικόνα 2) ενώ Wall Cloud παρατηρήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα στα Βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης (Εικόνα 3). Σ’αυτό το σημείο αναφέρει η κ. Χατζή ότι είναι σπανιότατο φαινόμενο, στο ίδιο σύστημα καταιγίδων, να παρατηρούνται όλα όσα προαναφέρθηκαν μαζί.
Εικόνα 3.  Olympic Beach Hotel (Αποκλειστική φωτογραφία του Northmeteo.gr)
Λίγα λόγια για το Shelf & το Wall Cloud:

Το Shelf Cloud συνήθως συνδέεται με μια συμπαγή γραμμή καταιγίδων. Προηγείται πολύ ισχυρός άνεμος και ακολουθεί η βροχή. Μπορεί να φαίνεται ότι περιστρέφεται σε οριζόντιο άξονα.(Εικόνα 3.)


Εικόνα 4. Κωνσταντίνος Παπαχριστοδούλου (Αποκλειστική φωτογραφία του Northmeteo.gr)

 
Το Wall είναι πολύ μικρότερο και πιο συμπαγές από ένα Shelf και βρίσκεται στη no rain area της καταιγίδας. Το Wall Cloud επίσης θα περιστραφεί σε κάθετο άξονα, μερικές φορές έντονα. (Εικόνα 4.)
 
Και οι δύο τύποι νεφών που παρουσιάζονται παραπάνω παρατηρήθηκαν ταυτόχρονα από τον Κωνσταντίνο Παπαχριστοδούλου και το Olympic Beach Hotel.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ελένη Χατζή για την υπέροχη ανάλυση, το μεράκι και την όρεξη να αναδειχθεί ένα τόσο σπουδαίο καιρικό γεγονός.

Παρακάτω παρουσιάζονται περισσότερες φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Παπαχριστοδούλου και του Olympic Beach Hotel όπου τους ευχαριστούμε θερμά.

Φωτογραφία: Olympic Beach Hotel
Φωτογραφία: Olympic Beach Hotel
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...