Να καταργηθούν και οι λέξεις "λαθρεπιβάτης", "λαθροκυνηγός", "λαθρέμπορος" - Το αβάσιμο επιχείρημα γύρω από τον όρο "λαθρομετανάστης" και η υποκρισία μας

strecosa - pixabay
Πριν από αρκετό καιρό ήταν φιλοξενούμενος στο ραδιόφωνο στην εκπομπή "έγκυρου" και "έγκριτου" (όπως συνηθίζουν να τους προσδιορίζουν) δημοσιογράφου, υψηλό στέλεχος της ΝΔ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πολιτικός μίλησε για "λαθρομετανάστες".

Του Στρατή Μαζίδη

Τότε ο έγκυρος-έγκριτος τον διέκοψε λέγοντας με χρωματισμένη φωνή ότι δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι! Αυτό είναι το αβάσιμο επιχείρημα που χρησιμοποιείται στην εκστρατεία κατάργησης της λέξης "λαθρομετανάστης". Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η προτροπή της εισαγγελέως με ιδιότητες κοινωνικού επιστήμονος-ψυχολόγου προς τους διευθυντές εκπαίδευσης του Πειραιά.

Μα φυσικά δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι. Κανείς άνθρωπος δεν έρχεται λαθραία στον κόσμο. Ποιος μίλησε για λαθραίους ανθρώπους; Υπάρχουν όμως λαθραίοι μετανάστες, όπως υπάρχουν και λαθραίοι επιβάτες, αναγνώστες, κυνηγοί και έμποροι. Συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε την "ευγενική σύσταση" κάποιου άλλου δικαστικού λειτουργού και για τις λέξεις "λαθρεπιβάτης", "λαθροκυνηγός", "λαθρέμπορος". Θα λέμε πχ επιβάτης που ταξιδεύει χωρίς να έχει αγοράσει εισιτήριο ή γνωστοποιήσει την παρουσία του πχ στο πλήρωμα του αεροσκάφους, κυνηγός που πιάνει λαγούς χωρίς να έχει άδεια ή σε περιοχή που απαγορεύεται το κυνήγι, έμπορος που εισήγαγε αγαθά χωρίς να ενημερώσει το τελωνείο.

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αν σας έλεγαν Χασάν και είχατε περάσει παράνομα τα σύνορα μιας χώρας και σας είχαν μαντρώσει σε κάποιο στρατόπεδο επί μακρόν με υπεράριθμους, θα νιώθατε θιγμένος επειδή κάποιος σας αποκάλεσε λαθρομετανάστη ή γιατί κάποιοι σας εξαπάτησαν ότι εδώ είναι ο παράδεισος ή το πέρασμα σε αυτόν αλλά τελικά βρεθήκατε στην κόλαση; Τι θα σας μείωνε περισσότερο ως ανθρώπινη ύπαρξη;

Η μετανάστευση δεν είναι τωρινό φαινόμενο αλλά των αρχών του 1990 όσον αφορά το ανατολικό μπλοκ και του 2000 αναφορικά με τους μουσουλμάνους από την Ασία και την Αφρική. Η Ομόνοια δεν άλλαξε τώρα, έχει αρκετά χρόνια. Ο κ. Παυλόπουλος ως ΥΠΕΣ ευχαριστούσε όσους περνούσαν παράνομα τα σύνορα γιατί έδειχναν προτίμηση σε εμάς. Το ότι έρχονταν στην Ελλάδα άνθρωποι μιας άλλης κουλτούρας, θρησκείας, νοοτροπίας και γενικά φιλοσοφίας που δε συμβιβάζεται εύκολα με το δυτικό τρόπο ζωής δεν τον απασχόλησε. Εδώ βέβαια άφησε να καεί μια ολόκληρη πόλη και να καταστραφούν περιουσίες. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι δημιουργούνται ζητήματα από την ανυπαρξία τους κράτους και την απροθυμία του να ασχοληθεί σοβαρά με την επίλυσή τους έχοντας ως αποτέλεσμα τη γιγάντωσή τους. Πχ δεν ασχοληθήκαμε ποτέ με την Παιδεία και την παραπαιδεία και για αυτό πάμε από το κακό στο χειρότερο. Δεν πήραμε απλά μέτρα στο ασφαλιστικό αλλά συνεχίσαμε να έχουμε πρόωρα συνταξιούχους κι απόστρατους 40ρηδες, και να το αποτέλεσμα. Δε φροντίσαμε την άμυνά μας, και τώρα να το αποτέλεσμα. Δε φτιάξαμε ένα σωστό σύστημα υγείας και τώρα αλίμονο μας αν πάθουμε κάτι. Ομοίως ως κράτος δεν ασχοληθήκαμε σοβαρά με τη μετανάστευση, ούτε όταν είδαμε ότι αρχίζει να ξεφεύγει, άλλωστε κάποιοι βολεύονταν από αυτό. Όπως και στους άλλους τομείς, ούτε εδώ τέθηκαν κανόνες. Τώρα λοιπόν η προτροπή είναι η κατάργηση λέξεων, που σημαίνει και μια de facto άρνηση ύπαρξης καταστάσεων. Να δούμε που θα μας οδηγήσει αυτό. Φοβάμαι σε αδιέξοδο.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...