Αυτή είναι η Τουρκία - Με πρησμένα μελανά μάτια από το ξύλο οι "ηλικιωμένες μητέρες του Σαββάτου"

Freepen.gr - Οι μητέρες του Σαββάτου, που συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά το Μάιο του 1995 στην πλατεία Γκαλατασαράι στην οδό İstiklal, υπήρξαν η μακρύτερη διαμαρτυρία που έχει βιώσει ποτέ η Τουρκία. Διαμαρτύρονται για ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί από τις αρχές σχετικά με την εξαφάνιση ή την ανεξιχνίαστη δολοφονία των αγαπημένων τους μετά τη σύλληψή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας και την έλλειψη δικαιοσύνης στο δικαστήριο.

Ωστόσο, η 700η συγκέντρωση της ομάδας απαγορεύτηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές και κράτησε 50 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών των αγνοουμένων και των μελών της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD). Μερικοί από τους διαδηλωτές δέθηκαν με χειροπέδες.

Μεταξύ των κρατουμένων ήταν η βετεράνος ηγέτης της μητέρας του διαμαρτυρίας Εμίν Οκάκ, η οποία αναφέρει ότι είναι 82.

μια από τις δαρμένες Μητέρες του Σαββάτου

Η Besna Tosun, κόρη του Fehmi Tosun, ο οποίος εξαφανίστηκε ενώ κρατείτο από την αστυνομία, δήλωσε στα τουρκικά ΜΜΕ ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων έρχονται στην πλατεία Γκαλατασαράι για 23 χρόνια.

"Ψάχνω για τον πατέρα μου σε αυτή την πλατεία. Αυτή η πλατεία είναι δική μας", σχολίασε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail