Τούρκος αναλυτής: Πολύ δύσκολα πλέον τα πράγματα για εμάς στο Ιντλίμπ - Δε γίνεται να κάνουμε πως δε βλέπουμε

Freepen.gr - Την άποψη ότι το Ιντλίμπ μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πονοκέφαλο για την Τουρκία εκφράζει ο Γιασάρ Γιακίς στο ahvalnews.com. Η συριακή επαρχία του Idlib κατελήφθη από τους τρομοκράτες στα πρώτα στάδια του πολέμου. Μια από τις πιο σκληρές επιθέσεις πραγματοποιήθηκε στην Jisr al-Shoughur, Idlib, στις 5 Ιουνίου 2011. Μια ομάδα τζιχαντιστών πολιόρκησε το αστυνομικό τμήμα και σφάγιασε 123 αστυνομικούς πετώντας τα ακρωτηριασμένα χέρια και πόδια των θυμάτων ρίχτηκαν στον ποταμό Orontes.

Καθώς ο πόλεμος άρχισε να στρέφεται υπέρ της κυβέρνησης, οι τρομοκράτες της αντιπολίτευσης πολιορκημένοι από τις δυνάμεις του συριακού στρατού σε διάφορες εστίες εκκενώθηκαν στο Idlib, επειδή θεωρούσαν ότι η επαρχία θα ήταν ασφαλέστερη γι 'αυτούς από άλλους τόπους.

Η πρώτη ομάδα που μετακόμισε στο Idlib ήρθε από το Χαλέπι. Η Τουρκία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκκένωσή της. Το Μάρτιο του τρέχοντος έτους οι μαχητές της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να εκκενωθούν από την Ανατολική Γκούτα και τελικά οι μαχητές που πολιορκούνταν στη νοτιοδυτική Συρία συμφώνησαν να εκκενωθούν ομοίως στο Idlib.

Αυτό το κίνημα έμοιαζε με μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ της Δαμασκού και των ομάδων της αντιπολίτευσης: η Δαμασκός μπορεί να έχει σκεφτεί ότι η διασπορά τους σε ολόκληρη τη χώρα θα δημιουργούσε μεγαλύτερη δυσκολία για την εξάλειψή τους όταν θα έφτανε η ώρα και μπορεί να συμφώνησαν να τους μαζέψουν σε ένα μέρος ώστε να τους εξαλείψουν αργότερα.

Για τους μαχητές της αντιπολίτευσης, ίσως έχουν σκεφτεί ότι θα είναι λίγο πιο ασφαλείς σε ένα μέρος όπου υπάρχουν κι άλλες ισλαμιστικές ομάδες. Ως εκ τούτου, συμφώνησαν να μετακομιστούν στο Idlib. Ο αγώνας ανάμεσα σε κάποιες από αυτές τις ομάδες ήταν πιο σκληρός κι από ότι με στον στρατό.

Ορισμένες αντιπολιτευτικές ομάδες προτίμησαν να μετακομίσουν σε συριακές περιοχές που ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό, όπως η Αφρίν, η Τζαραμπλούς ή ο Αλ Μπαμπ, ελπίζοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επεκτείνει την προστασία της ή να διαπραγματευτεί συμφωνία με τη Δαμασκό.

Το Idlib είναι σημαντικό και για τη Δαμασκό. Βρίσκεται κοντά στην Qardaha, την πατρίδα της οικογένειας Assad και στην αεροπορική βάση του Hmeimin. Βρίσκεται δίπλα στα τουρκικά σύνορα και τη συριακή περιοχή της Afrin, που ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό.

Η Δαμασκός έχει εντείνει τη στρατιωτική της προετοιμασία για μια μεγάλη επίθεση στο Idlib. Έχει κατακτήσει μέρος του εναπομείναντος 15% του Jabal al-Turkman στα βορειοανατολικά της Λατάκιας, στο δρόμο προς το Idlib. Οι στρατιωτικές μονάδες που σταθμεύουν στη Χάμα και το Αλ-Γκάμπ άρχισαν να κινούνται προς το Idlib ενώ έπεσαν.φυλλάδια αποσύρθηκαν προσκαλώντας τους ανθρώπους να παραδοθούν και να καταθέσουν τα όπλα τους.

Ενόψει της επικείμενης Συριακής στρατιωτικής επιχείρησης στο Idlib, η Τουρκία σκοπεύει να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερες μετριοπαθείς φατρίες να εγκαταλείψουν την Jabhat al-Nusra που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ή την μετονομασθείσα του έκδοση Tahrir al-Sham και να τις ενσωματώσει στη "μετριοπαθή" φατρία, αποτρέποντας έτσι την εξάλειψή τους από το συριακό στρατό. Η δύσκολη πλευρά αυτής της προσπάθειας είναι ότι αυτό που χαρακτηρίζει η Τουρκία ως μέτριο δεν χαρακτηρίζεται με τον ίδιο τρόπο από τοη Συρία και τη Ρωσία. Η διαφορά αυτή εμφανίστηκε και πάλι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβουσογλου με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η δεύτερη δυσκολία είναι οι ξένοι μαχητές, οι οποίοι χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

Ο ένας αποτελείται από καυκάσιες παρατάξεις όπως η Jaish al-Mouhajiroon wal Ansar, η Jaish al Usra, η Junood al-Sham και η Ajnad al Kawkas. Είναι όλοι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο δεύτερος αποτελείται από Κινέζους πολίτες και έχει ένα τουρκικό όνομα, Ισλάμι Τουρκιστάν Παρτίσι (Ισλαμικό Κόμμα Τουρκιστάν). Έχει 5.000 έως 6.000 μαχητές.

Ο τρίτος ονομάζεται ταξιαρχίες Ιμάμ Μπουχάρι και αποτελείται από Ουζμπέκους και Κιργίζιους ενώ συνδέεται με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Η Τουρκία θα πρέπει να βρει λύση για αυτούς τους τρομοκράτες που δε θα βλάψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα αλλά και δε θα διακινδυνεύσει αντίδραση του εθνικιστικού ισλαμιστικού εκλογικού σώματος στην Τουρκία.

Μια τετραμερής συνάντηση για τη Συρία μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου. Η Τουρκία πρέπει να αντλήσει διδάγματα από τις ελλείψεις της σημερινής πολιτικής της στη Συρία. Ως εκ τούτου, πρέπει να αποκτήσει μια νέα πειστική στρατηγική σε αυτήν τη συνάντηση που δεν ωθεί τη σκόνη κάτω από το χαλί και η οποία θα ξεπεράσει τη συριακή κρίση βάζοντας τα θεμέλια για καλές σχέσεις γειτονίας με τη Δαμασκό στο μέλλον.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail