Γιατί έγινε το σημερινό μπλακ άουτ στο Λεκανοπέδιο και ο λόγος που θα ακολουθήσουν κι άλλα

Βυθίστηκε στο σκοτάδι σήμερα μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου μετά από μεγάλη ζημιά στο δίκτυο της ΔΕΗ. Γενικώς τα τελευταία χρόνια έχει συμβεί στην περιοχή που μένω να πέφτει κατά καιρούς το ρεύμα. Το ηχητικό μήνυμα πλέον γνωστό "Υπάρχει βλάβη που αναμένεται να αποκατασταθεί εντός δύο ωρών".

Του Στρατή Μαζίδη

Παλιά αυτό δε συνέβαινε. Τι μεσολάβησε; Το μνημόνιο ή μάλλον η επιλογή των κυβερνήσεων να κόψουν από την ασφάλειά μας και τα κοινωνικά αγαθά για να διατηρήσουν κομματικούς στρατούς, την κάθε ΕΡΤ και πρόωρους συνταξιούχους.

Το δίκτυο δε συντηρείται. Όταν υπάρχει επαρκές απαραίτητο προσωπικό, όταν πραγματοποιείται σχολαστικά αυτό που λέμε επιθεώρηση και συντήρηση, τότε ούτε εκρήξεις γίνονται, ούτε μπλακ άουτ έχουμε. Όταν όμως συμβαίνει το αντίθετο, τότε απλά είναι θέμα τύχης.

Διαβάστε τι γράφει ο Γιώργος Φυντικάκης στο Liberal.gr:

Κακή συντήρηση δικτύων και υποσταθμών, ελλειψεις προσωπικού, κομματικοί διορισμοί συμβούλων, αποχώρηση με εξαναγκαστική εθελουσία έμπειρων στελεχών, αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρουν εργαζόμενοι με εμπειρία ετών στην εταιρεία, για το σημερινό ΑΔΜΗΕ.

Το βασικό ωστόσο ερώτημα είναι τι γίνεται με τη συντήρηση τόσο των 11.500 χιλιομέτρων των δικτύων πανελλαδικά, όσο και των περίπου 145 υποσταθμών. Σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους, τα τελευταία χρόνια ο χρόνος συντήρησης έχει παραταθεί. Και αυτό καθώς υπάρχει σημαντική έλλειψη προσωπικού λόγω των συνταξιοδοτήσεων, ενώ φέτος με εθελουσία έξοδο αποχώρησαν 143 άτομα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, γίνονταν έκτακτες συντηρήσεις στον εξοπλισμό κομβικών για την ηλεκτροδότηση της Αττικής υποσταθμών, ενόψει της αυξημένης ζήτησης σε ρεύμα, λόγω καλοκαιριού. Εδώ και μερικά χρόνια, οι έλεγχοι αυτοί έχουν ατονήσει, είτε λόγω περικοπών στις δαπάνες, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού.


Αυτά είναι τα επακόλουθα της λιτότητας αντί του εξορθολογισμού. Άλλου πέφτουν γέφυρες. Εδώ για την ώρα έπεσε το ρεύμα. Να περιμένουμε τη συνέχεια. Η τύχη που προαναφέραμε αφορά το πως και πότε, όχι το ό,τι θα συμβεί.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail