Ποιοι παίρνουν προτεραιότητα για διαγραφή χρεών προς τα Ταμεία

Διαγραφή χρεών προβλέπεται για τις περιπτώσεις αμφισβητούμενων οφειλών ασφαλισμένων προς τα Ταμεία. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει υπουργικές αποφάσεις που θα αφορούν τα λεγόμενα «μπλοκάκια» (ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αν και ουσιαστικά εργάζονται ως μισθωτοί έχουν σύμβαση έργου). 

Από: news.gr

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η πρώτη απόφαση θα έχει εκδοθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου για να ακολουθήσουν ανάλογες και για άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων.
Ήδη το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει λάβει τη σχετική ενημέρωση από το υπουργείο προκειμένου να παγώσει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης για χιλιάδες οφειλέτες, κυρίως νέους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ που, όμως, έχουν και ανοικτό δελτίο παροχής υπηρεσιών, που μπορούσαν να επιλέξουν ασφάλιση ζητώντας εξαίρεση από ΟΑΕΕ, ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, ασφαλισμένους από τον κλάδο του τουρισμού αλλά και μηχανικούς και δημοσιογράφους.
Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή (στο ν/σ του υπουργείου Εργασίας), ορίζει ότι μπορεί να προχωρήσει η διαγραφή αμφισβητούμενων ασφαλιστικών οφειλών μόνον εφόσον υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση για την συγκεκριμένη κατηγορία.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι πως η υπαγωγή τους στις παραπάνω διατάξεις δεν γίνεται αυτόματα αλλά απαιτεί αίτηση στον ΕΦΚΑ.

Οι περιπτώσεις που ευνοούν την διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών είναι:

  • Να έχει υπάρξει δικαστική απόφαση που δικαιώνει τον ασφαλισμένο που έχει οφειλές
  • Να έχει υπάρξει απόφαση που αναιρεί προηγούμενη καταδικαστική απόφαση σε βάρος οφειλέτη για χρέη
  • Να έχουν υπάρξει διαφορετικές οδηγίες από τη διοίκηση Ταμείου σχετικά με την υποχρέωση υπαγωγής ή μη σε κάποιο καθεστώς ασφάλισης
  • Να έχει ο ασφαλισμένος – οφειλέτης πλήρη ασφάλιση από μισθωτή ή μη μισθωτή εργασία κατά την ίδια περίοδο, για την οποία έχουν καταλογιστεί εισφορές από φορέα ασφάλισης μισθωτών ή μη μισθωτών
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...