Κιτς άγαλμα 4 μέτρων του Ερντογάν με υψωμένο το χέρι διχάζει το Βισμπάντεν της Γερμανίας

PHOTO: merkur.de
Freepen.gr - Ένα χρυσό άγαλμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που παραπέμπει στο αντίστοιχεο περίφημο του Σαντάμ Χουσεΐν, έχει ανεγερθεί στην πόλη του Wiesbaden στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ τέχνης με θέμα «Bad News», ανέφερε το Associated Press.

Το άγαλμα, σχεδόν τεσσάρων μέτρων, απεικονίζει τον Ερντογάν με ένα υπερυψωμένο δεξί χέρι, μια στάση που θυμίζει το άγαλμα του πρώην Ιρακινού δικτάτορα, ο οποίος ανετράπη το 2003 από τις ΗΠΑ.

Το τοπικό μέσο, Wiesbadener Kurier ανέφερε ότι το άγαλμα είχε τοποθετηθεί στο κέντρο της πόλης αργά τη Δευτέρα. Οι αρχές της πόλης είχαν εγκρίνει το άγαλμα στο πλαίσιο του τρέχοντος φεστιβάλ τέχνης της Μπιεννάλε του Wiesbaden αλλά αγνοούσαν ότι ο Ερντογάν θα ήταν το πρόσωπο που απεικονίζεται, ανέφερε η εφημερίδα.

"Έχουμε πολλούς ενοχλημένους πολίτες που μας καλούν. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι μέρος της Μπιενάλε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του διοργανωτή, σύμφωνα με τη γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα merkur.de.

Οι αρχές της πόλης συναντήθηκαν την Τρίτη και αποφάσισαν ότι το άγαλμα θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος της εκδήλωσης στις 2 Σεπτεμβρίου ενώ ο Τούρκος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία στις 28-29 Σεπτεμβρίου.

Ο διευθυντής του κρατικού θεάτρου του Wiesbaden, Uwe Eric Laufenberg υπερασπίστηκε το άγαλμα ως δήλωση της ελευθερίας έκφρασης. "Δημιουργήσαμε το άγαλμα για να συζητήσουμε τον Ερντογάν", εξηγεί ο Laufenberg. "Αυτό συμβαίνει παντού. Η τέχνη είναι εκεί για να δείξει πώς είναι. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να κατανοηθεί. Αλλά σε μια δημοκρατία πρέπει να αποδεχτείτε όλες τις απόψεις".

Η πόλη δεν θέλει να παρέμβει παρά τις διαμαρτυρίες εφόσον η εκστρατεία τέχνης δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη. Ωστόσο, προσέλκυσε μικτές απόψεις από Γερμανούς ειδικούς και πολίτες στα κοινωνικά μέσα. Κάποιοι είπαν ότι πρέπει να πρόκειται ένα «κακό αστείο».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail