Ανώτατο Δικαστήριο διατάζει τη Μονσάντο να πληρώσει $ 289 εκ. σε καρκινοπαθή μετά από χρήση ζιζανιοκτόνου της

© Mike Blake / Reuters
Freepen.gr - Δικαστήριο στην Καλιφόρνια παραγγέλλει στη Monsanto να καταβάλει σε καρκινοπαθή 289 εκατ. δολάρια για το «πιθανώς καρκινογόνο» ζιζανιοκτόνο Roundup αναφέρει το RT.

Ένας κηπουρός, ο DeWayne Johnson ανέπτυξε λέμφωμα non-Hodgkin μετά τη χρήση των φυτοφαρμάκων της Monsanto δικαιούται 39 εκατομμύρια δολάρια ως συμβιβασμό και 250 εκατομμύρια δολάρια σε ποινικές αποζημιώσεις, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνια.

Η κριτική επιτροπή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο συζήτησε για τρεις ημέρες πριν συμφωνήσει ότι η Monsanto δεν είχε προειδοποιήσει τον DeWayne Johnson, 46 ετών, και άλλους καταναλωτές για τους κινδύνους από τον καρκίνο του ζιζανιοκτόνου.

Ο Johnson υπέβαλε την αγωγή το 2016, υποστηρίζοντας ότι τα ζιζανιοκτόνα Roundup και Ranger Pro της Monsanto είναι υπεύθυνα για τον καρκίνο του. Η δίκη επιταχύνθηκε επειδή οι γιατροί του δήλωσαν ότι είναι απίθανο να επιβιώσει μετά το 2020.

Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως κηπουρός σε σχολείο της Καλιφόρνια, ο Johnson χρησιμοποίησε το Roundup 20 έως 40 φορές το χρόνο, μερικές φορές «εκατοντάδες γαλόνια» τη φορά, σύμφωνα με το δικηγόρο του. Δύο χρόνια μετά την έναρξη της δουλειάς του, διαγνώστηκε με τον επιθετικό καρκίνο.

Η Monsanto έχει αρνηθεί ότι το glyphosate, το βασικό συστατικό τόσο στο Roundup όσο και στο Ranger Pro, προκαλεί καρκίνο. Η εταιρεία έχει επικαλεσθεί επιστημονικές μελέτες σύμφωνα με τις οποίες η χημική ουσία είναι ασφαλής για χρήση από τον άνθρωπο.

Μετά την επισήμανση του glyphosate ως «πιθανού ανθρωπίνου καρκινογόνου» το 1985, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) ανέτρεψε τη θέση της σχετικά με το χημικό προϊόν το 1991. Η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ δήλωσε το 2015 ότι οι εμπειρογνώμονες  με μία μόνο εξαίρεση θεωρούν ότι το glyphosate " είναι απίθανο να δημιουργήσει καρκινογόνο κίνδυνο".

Ο οργανισμός έρευνας για τον καρκίνο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας ταξινόμησε το glyphosate ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» το 2015, αλλά δήλωσε ότι υπάρχουν «περιορισμένες ενδείξεις καρκινογένεσης στους ανθρώπους για λέμφωμα μη Hodgkin» βάσει μελετών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Σουηδία που δημοσιεύθηκαν από το 2001.

Η Monsanto αποκτήθηκε από το γερμανικό αγροχημικό γίγαντα Bayer AG τον Ιούνιο, σε συμφωνία συγχώνευσης αξίας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ετυμηγορία, ο αντιπρόεδρος της Monsanto, Scott Partridge δήλωσε ότι η εταιρεία θα ασκήσει έφεση και θα συνεχίσει να "υπερασπίζεται σθεναρά" το ζιζανιοκτόνο. "Η ετυμηγορία σήμερα δεν αλλάζει την επιστήμη", δήλωσε ο Partridge.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail