Η Τουρκία κάνει ότι δεν έκανε η Ελλάδα το 2010 & το 2015 και «χορεύει τσιφτετέλι» τράπεζες και ΕΕ!

Η Τουρκία δεν θα προσφύγει στο ΔΝΤ, το άνοιγμά της στις τράπεζες της ΕΕ περί τα 170 δισ. ευρώ, θα διακανονιστεί και η χώρα θα αναζητήσει «φρέσκα» κεφάλαια από φιλικές αραβικές χώρες και την Ρωσία, ενώ έκλεισε συμφωνίες με Βενεζουέλα και Ιραν για φθηνό πετρέλαιο!

Από: pronews.gr

Σας θυμίζουν τίποτα τα παραπάνω; Ολα αυτά που έπρεπε να κάνει και δεν έκανε η Ελλάδα το 2010 και το 2015 και μετά από οκτώ χρόνια Μνημονίων κι ενός PSI έφτασε να χρωστά 11% περισσότερα από αυτά που χρωστούσε όταν εισήλθε στα Μνημόνια όπως αποκάλυψε χθες το pronews.gr!

Το μόνο που δεν μοιάζει με την Ελλάδα του 2010 είναι ότι η ανάπτυξη στη Τουρκία στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 θα κλείσει περί το 5%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο πλησίασε το 7%!

Βέβαια, ο οικονομικός πόλεμος που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ μαίνεται: Η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας από τους Οίκους S&P και Moody’s το βράδυ της Παρασκευής, η προειδοποίηση για νέα υποβάθμιση πιο βαθιά στην κατηγορία «ομολόγων-σκουπίδια», η κατρακύλα της λίρας στο «κλείσιμο» της εβδομάδας, μόνο ευχάριστα γεγονότα δεν είναι, αλλά η τουρκική οικονομία φαίνεται να έχει βάθος και ο τουρκικός λαός δείχνει να στηρίζει τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τον Ρ.Τ.Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, όμως, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΕ Ζ.Κ.Γιουνκέρ, με δηλώσεις τους «χαΐδεύουν» τον Ρ.Τ.Ερντογάν και του υπόσχονται «στήριξη» σε μία αποθέωση οπορτουνιστικής πολιτικής: Δεν θέλουν να χρεωθούν οι τράπεζες τους με κάπου 160 δισ. ευρώ, θέλουν ισχυρή την οικονομία της Τουρκίας των 80 εκατ. πολιτών για τα προϊόντα τους ειδικά μετά το εμπάργκο στις ΗΠΑ και πάνω απ'όλα δεν θέλουν την Τουρκία εχθρό σε μια περιοχή που ξεκινά από το Αιγαίο και τελειώνει στην κεντρική Ασία!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών, δηλαδή της Υπερκεντρικής Τράπεζας, η έκθεση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία μόνο αμελητέα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί:

Γαλλικές: 38,4 δις $

Γερμανικές: 17,1 δις $

Ιταλικές: 16,9 δις $

Ισπανικές: 82,3 δις $

Από την άλλη, κάπου 250 δισ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, θα πρέπει να πληρωθού από ιδιώτες και κράτος μέχρι το τέλος της χρονιάς ενώ αυξάνεται, το βάρος αναχρηματοδότησης των δανείων σε εθνικό νόμισμα, με το επιτόκιο να υπερβαίνει το 20%. Συν τοις άλλοις, η συνεχής εξασθένιση της λίρας θέτει σε κίνδυνο τα κεφαλαιακά επίπεδα και την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών.

Η Αγκυρα λέει ότι μπορεί να αναχρηματοδοτεί αυτό το χρέος βασιζόμενη στους τρομακτικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το ζήτημα είναι να παραμείνουν αυτοί οι ρυθμοί και να μην πέσει σε ύφεση η τουρκική οικονομία. Γιατί τότε όλα αλλάζουν...
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...