Η περιοχή Saint-Denis στο Παρίσι είναι γκέτο όπως το δικό μας κέντρο της Αθήνας


Με κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, για να μην ζήσουν μία "ταπεινωτική φυσική και πολιτισμική ανασφάλεια", με σχολεία, νοσοκομεία και υπηρεσίες υπό κατάρρευση, με υψηλά ποσοστά φτώχειας, ανεργίας και εγκληματικότητας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Η περιοχή Saint-Denis στο Παρίσι είναι γκέτο. Ενα γκέτο όπως το δικό μας κέντρο της Αθήνας.


Πρόκειται για μία συνοικία, όπου δεν υπάρχει ακριβής απογραφή πληθυσμού. Υπολογίζουν ότι μόνο οι παράνομοι μετανάστες στην περιοχή πρέπει να είναι από 150000-400000. 

Τί μου θυμίζει! Τί μου θυμίζει!

Η μόνη διαφορά με τις αντίστοιχες συνοικίες της Αθήνας είναι ότι αφενός το Saint-Denis ήταν ανέκαθεν εργατική συνοικία και όχι αστική, όπως είναι οι δικές μας περιοχές. Και ότι βρίσκεται βορειοανατολικά του Παρισιού και όχι στο κέντρο της πόλης. Κατά τα άλλα ζούμε τα ίδια σχεδόν χάλια.

Οι Γάλλοι πολιτικοί τώρα θυμήθηκαν να ανησυχήσουν, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης και πολιτικών γκετοποίησης της περιοχής.

Οι Ελληνες πολιτικοί θα περιμένουν κι αυτοί δεκαετίες για να προβληματιστούν για όλα αυτά που συμβαίνουν στο κέντρο της πόλης και να δώσουν λύση;

* Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III - Sorbonne Nouvelle
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail