ΗΠΑ: φοβόμαστε ότι οι τουρκικοί S-400 θα ξεκλειδώσουν τα μυστικά των F-35 και θα πλήξουν το ΝΑΤΟ αλλά θέλουμε την Τουρκία

© Sputnik / Igor Zarembo
Freepen.gr - Οι απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών για κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 και η επακόλουθη υπόσχεση της τουρκικής κυβέρνησης για αντίμετρα, έχουν αυξήσει, θεωρητικά τουλάχιστον, τις εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στο Reuters, ο διοικητής της Αεροπορικής Δύμανης του ΝΑΤΟ, στρατηγός Tod Wolters, δήλωσε ότι τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσουν το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα βοηθήσουν τη Μόσχα να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το εύρος ανίχνευσης και άλλα χαρακτηριστικά του F-35, καθώς κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη.

"Οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένα S-400 που του δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσει καλύτερα τις δυνατότητες του F-35 δεν είναι ασφαλώς προς όφελος της Συμμαχίας", δήλωσε ο Walters.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Ιταλία και η Βρετανία αναμένεται να έχουν συνολικά 40 F-35 στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους, ενώ 24 επιπλέον θα παραδοθούν το 2019. Επίσης οι Κάτω Χώρες θα λάβουν δύο αεροσκάφη.

Ο Wolters δήλωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία ανησυχεί για το πόσο συχνά και πόσο κοντά θα στα F-35 θα χρησιμοποιηθούν οι S-400, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι παρά τις διαφωνίες, οι σχέσεις με την τουρκική αεροπορία παραμένει ισχυρή.

"Όλα αυτά θα πρέπει να καθοριστούν. Γνωρίζουμε ότι αυτήν την στιγμή είναι μια πρόκληση. Διότι τώρα όλες οι συνομιλίες γύρω από αυτή την πρόκληση δεν εμπόδισαν καθόλου την ισχυρή σχέση που έχουμε με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία και τη μεγάλη συμμαχία που έχουν τα δύο έθνη μαζί. Θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι», είπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail