Η Κορέα παρουσίασε το εθνικό μαχητικό KF-X. Το είχε ζητήσει και η Τουρκία αλλά της έριξε πόρτα η Σεούλ

Freepen.gr - Η Διεύθυνση Εξοπλισμών της Νότιας Κορέας παρουσίασε στις 29 Ιουνίου μια προμελέτη του μαχητικού KF-X, σχεδόν 30 μήνες μετά την έναρξη των προγράμματος ανάπτυξης του εθνικού μαχητικού, τον Ιανουάριο το 2016.

Όπως αναφέρει το defensenews.com  η αποκάλυψη της προμελέτης του KF-X ήρθε μετά την Πρόγραμμα Διοίκησης Αμυντικής Απόκτησης (Defense Acquisition Program Administration ή απλά DAPA) προέβη σε μια πρώτη εξέταση της μελέτης (preliminary design review, PDR) από τις 26 Ιουνίου και ως τις 28 Ιουνίου του δικινητήριου αεροσκάφους 4-5 γενιάς για  να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην επόμενη φάση κρίσιμη φάση της εξέταση του σχεδιασμού (critical design review ή CDR).

«Μέσα από το preliminary design review, or PDR, έχουμε επιβεβαιώσει ότι όλες οι απαιτήσεις του συστήματος πληρούνται στο προκαταρκτικό σχεδιασμό έτσι ώστε να εισέλθουμε στο στάδιο CDR,» είπε ο Jung Kwang-sun, επικεφαλής της DAPA για το KF-X Ομάδα Πρόγραμμα DAPA του. "Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε το λεπτομερές σχεδιαστικό έργο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 και να ξεκινήσουμε την παραγωγή πρωτοτύπων".

Το αποκαλυφθέν σχέδιο με την κωδική ονομασία C-109, έχει ολοκληρωθεί μετά από επανειλημμένες δοκιμές σε αεροδυναμική σήραγγα και υπολογιστική ρευστή δυναμική ανάλυση, πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι αποκαλυπτόμενες φωτογραφίες του KF-X δείχνουν ότι μαχητικό είναι εξοπλισμένο με ευρωπαϊκά συστήματα πυραύλων. Τέσσερις Meteor μεγάλου βεληνεκούς αέρος-αέρος που αναπτύχθηκαν από την MBDA φαίνεται να βρίσκονται κάτω από την άτρακτο, ενώ οι δύο καθοδηγούμενοι IRIS-T μικρής εμβέλειας αέρος-αέρος βείναι τοποθετημένοι σε αντίστοιχους εκτοξευτές στα φτερά.

"Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την επίσημη εικόνα του KF-X εξοπλισμένου με ευρωπαϊκούς πυραύλους", δήλωσε ο Kim Dae-young, ερευνητής του Ινστιτούτου Μελετών της Σεούλ. "Αυτό σημαίνει ότι οι μηχανικοί της KF-X έχουν τροποποιήσει το σχεδιασμό του τζετ για να μεταφέρουν τα ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα στη θέση των αμερικάνικων".
Four Meteor long-range air-to-air missiles developed by MBDA are shown to be nestled under the fuselage, while two IRIS-T short-range guided air-to-air missiles are mounted on respective wingtip launchers. (South Korean Defense Acquisition Program Administration)
Η DAPA προτίμησε αρχικά συστήματα όπλων των ΗΠΑ, όπως πυραύλους Sidewinder AIM-120 και AIM-9, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εγκρίνει την άδεια εξαγωγής των πυραύλων, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της DAPA.

Ωστόσο, μια πηγή της  DAPA δήλωσε σε ειδικούς της άμυνας ότι η Διεύθυνση εξακολουθεί να είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο ενσωμάτωσης πυραύλων από τις ΗΠΑ στο KF-X.
The photos show the KF-X design armed with European missile systems. (South Korean Defense Acquisition Program Administration)
"Οι Meteor και IRIS-T είναι στην πραγματικότητα ακριβότεροι από τους αμερικανικούς", ανέφερε η πηγή, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. "Όχι μόνο το θέμα των δαπανών - τα συστήματα όπλων των ΗΠΑ είναι πιο εύκολο να ενσωματωθούν στο αεριωθούμενο εροπλάνο, οπότε αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δείξει θετικό σημάδι ότι θα προσφέρει τους πυραύλους θα το συζητήσουμε σίγουρα".

Η ανάπτυξη του KF-X διευθύνεται από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Άμυνας της DAPA και την Korea Aerospace Industries, το μοναδικό κατασκευαστή αεροσκαφών της χώρας, σε μια παγκόσμια συνεργασία με την Ινδονησία, η οποία είναι υποχρεωμένη να καλύψει το 20% του κόστους ανάπτυξης.

Το έργο στοχεύει στην παραγωγή περισσότερων από 120 μαχητών αιχμής για την αντικατάσταση του γηράσκοντος στόλου των F-4 και F-5. Μια πρώτη πτήση προγραμματίζεται το 2022, με δοκιμές και αξιολογήσεις να πραγματοποιούνται μέχρι το 2026.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η Τουρκία είχε δείξει κατά το παρελθόν ενδιαφέρον να συμμετέχει στο πρόγραμμα του KF-X αλλά η κορεάτική πλευρά δεν είχε ανταποκριθεί ιδιαίτερα στο τουρκικό αίτημα λόγω απροθυμίας της Σεούλ να μοιραστεί τεχνολογία (διαβάστε εδώ).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail