Όταν οι Έλληνες ήταν νικητές

14 Ιουλίου του 1919. Ελληνικό άγημα παρελαύνει στο Παρίσι στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη νίκη των Δυνάμεων της Αντάντ. Ήμασταν με τη μεριά των νικητών. Το 1920 υπογράφεται η συνθηκη των Σεβρών.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Η Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών δημιουργείται αλλά δε μας έδωσαν κάτι ξένο. Η ελληνική Σμύρνη, η ελληνικη Ίμβρος και η ελληνική Τένεδος είχαν μια ευκαιρία να ενωθούν με τη μητέρα πατρίδα. Με το σύμφωνο Βενιζέλου Τιτόνι η Ήπειρος είχε την ευκαιρία να ενωθεί και οι αγώνες των Ηπειρωτών να δικαιωθούν. Τα Δωδεκάννησα με την εξαίρεση της Ρόδου και του Καστελόριζου ήταν επιτέλους ελεύθερα.

Η συνθήκη των Σεβρών δίκαια όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για όλους τους γηγενείς λαούς της Ανατολίας καθώς το Κουρδιστάν και η Αρμενία αναγνωρίζονταν ως ανεξάρτητα κράτη. Θα μας θυμίζει πάντα ότι κάποτε νικούσαμε και ίσως μπορέσουμε να ξαναθυμηθούμε τον τρόπο.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...