Το τεχνητό μόρφωμα του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο απειλεί με πόλεμο τρέμοντας το διαμελισμό του ύστερα από τις δηλώσεις των ΗΠΑ

The US Ambassador to Pristina, Greg Delawie. Photo: Kallxo/BIRN
Freepen.gr - Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κοσσυφοπέδιο έχει προκαλέσει ανησυχίες στην πολιτική ηγεσία του τεχνητού μορφώματος καθώς δεν απέκλεισε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου σε μια ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία.

Σύμφωνα με το balkaninsight.com στη συνέντευξη που παραχώρησε στο KTV του Κοσσυφοπεδίου την Πέμπτη, ο Greg Delawie απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ αποκλείουν μια λύση τεμαχισμού της χώρας στη διαμάχη με τη Σερβία.

"Δεν πρόκειται να μιλήσω για το τι θα αποτελέσει ένα στοιχείο της τελικής διαπραγμάτευσης, δεν πρόκειται να μιλήσω για το ποιος νομίζω ότι θα έπρεπε να οδηγεί αυτή τη συζήτηση στις Βρυξέλλες και δεν πρόκειται να αναφερθώ σε βοηθητικές λεπτομέρειες όπως τι δωμάτιο πρέπει να είναι ή το σχήμα του τραπεζιού", απήντησε ο πρέσβης Delawie.

Ερωτηθείς για τη θέση των ΗΠΑ απέναντι σε μια λύση που εμπεριέχει τον εδαφικό τεμαχισμό, ο Delawie απήντησε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να συμφωνήσει σε ό, τι μπορεί να περιλαμβάνει η τελική συμφωνία.

"Δεν πρόκειται να φτάσω στο σημείο του τι μπορεί να περιέχει μια συμφωνία σε αυτό το σημείο... Μπορώ να πω ότι οι πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου, οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, είναι πλήρως ικανοί να λάβουν αυτές τις αποφάσεις για τις διαπραγματευτικές θέσεις τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μείνουν δίπλα τους καθώς μιλούν για αυτά τα πράγματα", δήλωσε ο Delawie.

Ο Ραμίς Χαραντινάι, πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι τεμαχισμός του Κοσσυφοπεδίου γι 'αυτόν θα σημαίνει "πόλεμο":

"Η διαίρεση για μένα είναι πόλεμος, το λέω χωρίς δισταγμό και είναι επικίνδυνο να μιλάμε για διαίρεση.

"Δεν υπάρχει διαίρεση, καμία ανταλλαγή εδαφών, κίνηση των συνόρων. Είναι επικίνδυνο, δεν μπορεί να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες" απήντησε ο Χαραντινάι την Πέμπτη ερωτηθείς σχετικά από το βουλευτή της αντιπολίτευση από τη Δημοκρατική Κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου, LDK, Λούτφι Χαζίρι για την ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail