Τα οφέλη που μπορούν για την Ελλάδα από όσους φεύγουν στο εξωτερικό

nonbirinonko - pixabay
Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ & Η ΣΥΝΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της εποχής μας στην Ελλάδα είναι η φυγή στο εξωτερικό πολλών νέων κυρίως ανθρώπων που διεκδικούν δυναμικά μία καλύτερη ζωή.

υποναύαρχος ε.α.  
πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

Και από πλευράς ατομικού συμφέροντος καλά κάνουν, διότι η προσπάθειά τους αυτή, πέραν του εργασιακού ζητήματος που καλύπτεται καλύτερα από ότι στην χώρα μας σήμερα, τους βελτιώνει τις πολιτισμικές παραστάσεις και τις εμπειρίες σε όλους τους τομείς, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ανταγωνιστικοί στο διεθνές και οπωσδήποτε στο εγχώριο περιβάλλον.

Όμως πέραν του ατομικού συμφέροντος, μπορεί να υπάρξουν και συλλογικά οφέλη για την χώρα μας, υπό ορισμένες προϋποθέσεις όμως.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι οι παρακάτω:

1. Πρώτον, να βοηθηθούν οι μεταναστεύοντας για να εργασθούν εκεί όπου δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές στον εργασιακό τους βίο, οι οποίες πέραν των οιωνδήποτε εμπειριών θα τους δώσουν και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε μελλοντικά επαγγελματικά πεδία και εγχειρήματα.

2. Δεύτερο, να μην διακόψουν τον ομφάλιο λώρο με την πατρίδα τους. Η Ελλάδα κέρδισε πολλά στον 20ο αιώνα από τους Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, από τους Ναυτικούς και όσους πήγαν και δούλεψαν αλλά διατήρησαν τους δεσμούς με την Ελλάδα. Όμως ακόμη και αν μείνουν εκεί, η διατήρηση των δεσμών και η αξιοποίηση της δυναμικής τους για την χώρα μας είναι σημαντική, όπως είναι π.χ. των απανταχού Εβραίων για το κράτος του Ισραήλ.

3. Η Τρίτη προϋπόθεση είναι να μην ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους και ακόμη χειρότερα να μην καταφέρονται κατά της Ελλάδος (όπως έχω δει πολλές φορές να συμβαίνει από συμπατριώτες μας), είτε γιατί απογοητεύτηκαν από το κράτος είτε γιατί προσπαθώντας να ταυτιστούν με το νέο τους περιβάλλον, δαιμονοποιούν και εξορκίζουν το παλιό.

Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας και θέλει την φροντίδα όλων των Ελλήνων, όπου και να βρίσκονται, για να διατηρηθεί στο βάθος των αιώνων, όπως κατάφεραν να την διατηρήσουν με θυσίες οι πρόγονοί μας.

Όμως απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς πολιτείας για να συντηρηθούν οι δεσμοί και να αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιουργείται από όλους τους εκπατρισθέντες συμπατριώτες μας.

Και αυτές είναι:

1. Διευκόλυνση από τις κατά τόπους πρεσβείες και προξενεία των ενεργειών εγκατάστασης και διαβίωσης των Ελλήνων που ψάχνουν δουλειά εκεί είτε έχουν βρει και έχουν προβλήματα εγκατάστασης.
2. Βελτίωση/διευθέτηση όλων των γραφειοκρατικών ζητημάτων που τους απασχολούν.
3. Καταγραφή και γνώση για όλους τους Έλληνες, (παλιούς που είναι ήδη εγκατεστημένοι και νέους), οι οποίοι ζουν και εργάζονται σε κάθε περιοχή.
4. Τακτική πρόσκλησή τους σε εκδηλώσεις και ενημέρωσή τους για ζητήματα που μπορεί να απασχολούν την κοινότητα και την χώρα μας.
5. Προβολή των επιτευγμάτων Ελλήνων που δουλεύουν σε κάθε περιοχή με συγκεκριμένες διαλέξεις, εκδηλώσεις, και επιστημονικά συνέδρια.
6. Συγκεκριμένες συναλλαγματικές διευκολύνσεις και αξιόπιστες εγγυήσεις για προσέλκυση των καταθέσεων τους σε Ελληνικές τράπεζες.
7. Δημιουργία σχολείων είτε βελτίωση των δυνατοτήτων διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας σε ιδρύματα και σε σχολεία της περιοχής.
8. Σημαντικότατος είναι και ο ρόλος των κατά τόπους εκκλησιών για την διατήρηση της συνοχής των Ελλήνων και των δεσμών τους με την πατρίδα.
9. Ενεργητικός ρόλος των εμπορικών ακολούθων για προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων σε κάθε περιοχή.
10. Διευκόλυνση από τις πρεσβείες και τα προξενεία για αυτοπρόσωπη ψηφοφορία αλλά και αποδοχή της ψήφου μέσα από το σύστημα taxis, έτσι ώστε να μπορούν να ενασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όλοι όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό για οιονδήποτε λόγο.
11. Θεσμοθέτηση ετήσιας Συνόδου με θέμα την εργασιακή μετανάστευση (μόνιμη είτε πρόσκαιρη), με εκπροσώπους από τις πρεσβείες και τις κοινότητες των χωρών όπου έχουν μεταναστεύσει Έλληνες, προκειμένου να υπάρχει διαρκής αλληλοενημέρωση, διευθέτηση και βελτίωση των προβλημάτων που υπάρχουν.

Ας δούμε την δυναμική του κοσμοπολιτικού Ελληνισμού που ζει και μεγαλουργεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ας του δώσουμε προοπτική, ενισχύοντας την συνοχή του και τους δεσμούς με την χώρα μας.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...