Θρίλερ σε εξέλιξη στην Ταϊλάνδη με τα εγκλωβισμένα παιδιά - Εσπευσμένα οι πεζοναύτες τα εκπαιδεύουν στις καταδύσεις - Τι έχει συμβεί

(AFP Photo/YE AUNG THU)
Freepen.gr - Οι Ταϊλανδοί διασώστες δήλωσαν την Πέμπτη ότι μπορεί να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μια πρόωρη πολύπλοκη απόπειρα απεγκλωβισμού των 12 αγοριών και του προπονητή ποδοσφαίρου τους από την πλημμυρισμένη σπηλιά Tham Luang, αν οι αναμενόμενες βροχές στο βουνό θέσουν σε κίνδυνο τη διάσωση.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP δεκατρία σετς καταδυτικού εξοπλισμού έχουν προετοιμαστεί για την ομάδα, που βρίσκεται εδώ και 12 ημέρες εγκλωβισμένη στο συγκρότημα σπηλαίου Tham Luang στη βόρεια Ταϊλάνδη.

Το νερό αντλείται έξω από το κατακρημνισμένο σπήλαιο όλο το εικοσιτετράωρο, μειώνοντας την πλημμύρα κατά ένα εκατοστό την ώρα.

Αλλά με την πρόβλεψη για βροχή να ξεκινήσει την Παρασκευή, ο επαρχιακός κυβερνήτης του Chaing Rai, που βοήθησε την πρωτοφανή προσπάθεια διάσωσης, παραδέχτηκε ότι η αποστολή είναι πλέον ένας "αγώνας ενάντια στο νερό".

"Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ο καιρός, υπολογίζουμε πόσο χρόνο έχουμε αν βρέξει, πόσες ώρες και ημέρες", δήλωσε ο Narongsak Osottanakorn στους δημοσιογράφους, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.


Σε ένα σημάδι αυξημένης επείγουσας ανάγκης, ο Narongsak είπε ότι οι γιατροί και οι Ταϊλανδοί πεζοναύτες εκτιμούν αν τα αγόρια είναι κατάλληλα και αρκετά καλά για να απομακρυνθούν νωρίς - προφανώς μαλακώνει την παρουσία του την Τετάρτη ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος» με την εκκένωση.

Η προοπτική της ομάδας να προχωρήσει σε κατάδυση ενέχει μεγάλο κίνδυνο. Ενδεικτικά οι έμπειρο δύτες χρειάζονται έξι ώρες για να προσεγγίσουν στο λασπώδες χείλος όπου βρίσκονται τα αγόρια.

Πολλοί από τους νέους - ηλικίας 11-16 ετών - δεν μπορούν να κολυμπήσουν και κανένας δεν έχει εμπειρία καταδύσεων.

(AFP Photo/Handout)

Ως εκ τούτου οι πεζοναύτες τους διδάσκουν τα βασικά της κατάδυσης. Ωστόσο οι περιοχές όπου η κατάδυση είναι ακόμα απαραίτητη είναι στενές και μπορεί να χρειαστεί τα αγόρια να κολυμπήσουν μέσα από τα ασυγκράτητα νερά ασυνόδευτα.

Σε μια δεύτερη στρατηγική οι σπηλαιολόγοι αναζητούν μια διέξοδο προς τα πάνω σε περίπτωση που οι βροχές πιέσουν τις συνθήκες.

Οι αρχές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις επόμενες βροχοπτώσεις με αντλίες υψηλής ισχύος που απορροφούν 128 εκατομμύρια λίτρα (34 εκατομμύρια γαλόνια) νερού από τη σπηλιά όλο το εικοσιτετράωρο.

"Βγάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο," δήλωσε ο Khao Khieupakdi ένας αξιωματούχος της Μπανγκόκ για την πρόληψη καταστροφών, αποσπασμένος στη βόρεια Ταϋλάνδη, όπως και άλλοι ειδικοί.

Το νερό έχει καθαριστεί από την είσοδο του στρατοπέδου βάσης διάσωσης στο «τρίτο θάλαμο» μέσα στο σπήλαιο, αλλά τα τμήματα προς τα αγόρια παραμένουν αδιάβατα χωρίς κατάδυση, είπε.

"Με ανησυχεί, όπως είπε η πρόβλεψη για περισσότερη βροχή."

- Ημέρες στο σκοτάδι -

Οι ανησυχίες για την ψυχική και σωματική υγεία των αγοριών αυξάνονται μετά από μια παρατεταμένη δοκιμασία στο σκοτεινό, κλειστοφοβικό σύμπλεγμα σπηλαίων.

Οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος ψυχολογικής βλάβης είναι υψηλός για τους νέους που είναι παγιδευμένοι σε τραυματικές συνθήκες, ενώ η έλλειψη φωτός μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Αρκετοί Ταϊλανδοί δύτες και ιατροί που παραμένουν μαζί τους και έδωσαν νέα ​​βίντεοστη δημοσιότητα, έδειξαν ότι η ομάδα βρίσκεται σε καλή πνευματική κατάσταση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail