Τρέμουν ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ της Ελληνικής Οικονομίας εντός του θέρους!

Θα αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Ε.Ε.

Αναδημοσίευση από: kourdistoportocali.com

Η επίσκεψη του γάλλου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων εξυπηρετεί το κυβερνητικό αφήγημα για επιτυχή έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση από τον Αύγουστο και έξοδο στις αγορές, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.

Ποιο αφήγημα και αστειότητες;

Η Οικονομία της Ελλάδας καταρρέει και μάλιστα εντός του θέρους. Η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα αποκαλύψει το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Ε.Ε. δια χειρός Βρυξελλών.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Αυτό τρέμουν πλέον η Μέρκελ, ο Μοσκοβισί, ο Ολάντ. Την αποκάλυψη της απάτης και της δήθεν καθαρής εξόδου ενώ στην πραγματικότητα o εφιάλτης μόλις ξεκίνησε:

Δείτε τι επιχειρούν να κρύψουν ο Μοσκοβισί και η παρέα του:

1. Oι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή όσες είχαν δημιουργηθεί έως το τέλος του 2017 καθώς και όσες συσσωρεύθηκαν από την αρχή του 2018 διαμορφώνονται πλέον στα 101,482 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια οι Ελληνες φορολογούμενοι χρωστάμε μόνο στην Εφορία 102 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν επιβληθεί στους 1.128.203 φορολογούμενους-οφειλέτες, δηλαδή στο 66% των οφειλετών στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα.

O συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανήλθαν τον Μάιο στους 3.816.475. Από αυτούς η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.708.111.

2. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές από την αρχή του 2018 διαμορφώθηκαν τον Μάιο στα 4,764 δισ. ευρώ έναντι 4,154 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο. Εμφάνισαν δηλαδή αύξηση κατά 610 εκατ. ευρώ.

3. Την ίδια στιγμή τα κόκκινα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια έχουν εκτιναχθεί στα 150 δις ευρώ!

4. Το καθαρό χρέος της ΔEΗ είναι σήμερα 8-9 φορές μεγαλύτερο από τα λειτουργικά της κέρδη, σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey. Ο αντίστοιχος λόγος καθαρού χρέους προς λειτουργικά κέρδη, κατά μέσο όρο σε παρόμοιες εταιρείες της Ευρώπης που έχει αναλάβει η McKinsey, είναι 3,5. Για να μπει η ΔEΗ σε μια βιώσιμη πορεία, θα πρέπει η σχέση καθαρού χρέους-λειτουργικής κερδοφορίας να φτάσει στο 4-6 και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 450-550 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022.
«Τα επόμενα 5 χρόνια η ΔEΗ θα χρειαστεί μια βελτίωση της τάξης των 500 εκατ. στο EBITDA της για να είναι βιώσιμη ως εταιρεία», αναφέρει η McKinsey. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, τότε τα EBITDA θα υποχωρήσουν το 2022 στα 330 εκατ. και το καθαρό χρέος από 4,112 δισ. ευρώ το 2017 θα φτάσει στα 5,450 δισ. ευρώ το 2022.

Δηλαδή 5 δις μόνο το χρέος της ΔΕΗ.

5. Στο 177,4% του ΑΕΠ ανήλθε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το τρίτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat. Σε απόλυτους αριθμούς, το ελληνικό χρέος αυξήθηκε στα 313,5 δισ. ευρώ, από 309,1 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2017 και από 311,3 το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Αντιλαμβάνεστε ότι το πακέτο Ελληνική Οικονομία δεν είναι παρά μια πυρηνική βόμβα χρέους για την οποία τα τελευταία 24ωρα υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα σκάσει εντός του θέρους.

Θα πρόκειται στην πραγματικότητα για χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης που θα κάνει την Lehman Brothers και τους Δίδυμους Πύργους να μοιάζουν με Breakfast at Tiffany’s.

Ο Δούρρειος Ιππος για να διαλύσει ο Τραμπ την Ευρώπη δεν είναι να βγει η Γαλλία εκτός Ε.Ε. αλλά να σκάσει η πυρηνική βόμβα της ελληνικής οικονομίας.

Για να συμβεί αυτό αρκεί ένας δύο τύποι σαν τον Ντάνιελ Λεμπ να μυριστούν εκ νέου αίμα και να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα αλά Nestle για παράδειγμα!


Σ΄αυτή την περίπτωση οι σαρδανάπαλοι φίλοι του Τσίπρα όπως η Μέρκελ, ο Γιουνκέρ, ο Μοσκοβισί, κλπ δεν θάχουν που να κρυφτούν. Δείτε τι μπορεί να κάνει ένας επενδυτής (στη προκειμένη περίπτωση ο Daniel Seth Loeb του Third Point) σε κολοσσούς με πήλινα πόδια και αναλογισθείτε τι έρχεται.

Τα προηγούμενα χρόνια, αρκετές μεγάλες εταιρείες, όπως Sony, Yahoo, Dow Chemical, Sotheby’s, η ιαπωνική Fanuc, είχαν νιώσει πόσο σκληρό είναι να σου επιτίθεται ο διάσημος ακτιβιστής επενδυτής Ντάνιελ Λεμπ, που διοικεί το κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου Third Point-διαβάζουμε στην Καθημερινή.

Η στρατηγική του Λεμπ είναι να αποκτάει μερίδιο μετοχών σε μια εταιρεία και στη συνέχεια να εξαπολύει ολομέτωπη δημόσια επίθεση κατά της διοίκησης της εταιρείας, απαιτώντας αλλαγή στρατηγικής, αναδιάρθρωση της εταιρείας και την πώληση περιουσιακών της στοιχείων, όλα με στόχο την άνοδο της τιμής της μετοχής της. Αυτήν τη φορά ο Λεμπ έχει θέσει στο στόχαστρό του τον γιγάντιο πολυεθνικό όμιλο Nestle, όπου έχει κάνει τη μεγαλύτερη επένδυση στην επενδυτική ιστορία του, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, αυτήν τη φορά η μάχη δεν θα είναι τόσο εύκολη, όπως το 2012, όταν ο Λεμπ είχε εξαναγκάσει σε παραίτηση τον τότε επικεφαλής της Yahoo, Σκοτ Τόμσον.

Το μερίδιο 1% που έχει αποκτήσει η Third Point στη Nestle θεωρείται από οικονομικούς αναλυτές πολύ μικρό για να εξαναγκάσει την εταιρεία να δεχθεί όλες τις προτάσεις του Λεμπ. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Λεμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Nestle, ζητώντας ριζική αναδιάρθρωση της πολυεθνικής εταιρείας και κατηγορώντας τη διοίκησή της για «έλλειμμα στρατηγικής», που απειλεί το μέλλον της εταιρείας. Μεταξύ άλλων, ο Λεμπ απαιτεί από τον ελβετικό πολυεθνικό γίγαντα να πουλήσει το μερίδιο 24% που κατέχει στην L’ Oreal και να εξετάσει το ενδεχόμενο να διασπαστεί σε τρεις εταιρείες ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξή της. Ο Λεμπ έχει αποκτήσει το 1% της Nestle εδώ και περίπου ένα χρόνο. Με τη μετοχή της εταιρείας να έχει υποχωρήσει κατά περίπου 10% στο μεσοδιάστημα, ο Λεμπ αυξάνει την πίεση και ο Μαρκ Σνάιντερ, διευθύνων σύμβουλος της Nestle, βρίσκεται εκ νέου υπό πίεση, έχοντας ήδη αποκρούσει μια πρώτη επίθεση του Λεμπ τους προηγούμενους μήνες. Σε επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο της Nestle, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Λεμπ κατηγορεί την ηγετική ομάδα της εταιρείας ότι έχει «έλλειμμα στρατηγικής και ανησυχούμε ότι η Nestle δεν αντιλαμβάνεται πλήρως τις ραγδαίες αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών».

H Nestle αντέκρουσε τις κατηγορίες Λεμπ, μέσω ανακοίνωσης Τύπου που εξέδωσε χθες το απόγευμα. Σε αυτήν υποστηρίζει ότι θα πετύχει τον στόχο για οργανική κερδοφορία 18,5% έως το 2020 και δραστικό περιορισμό των δαπανών. Ωστόσο, ο Λεμπ είχε υποστηρίξει την Κυριακή ότι η Nestle δεν έχει απαντήσει ικανοποιητικά στις αλλαγές που ο ίδιος είχε ζητήσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Ζήτησε εκ νέου η Nestle να πουλήσει το μερίδιο που κατέχει στη L’ Oreal αλλά και να πουλήσει τις μάρκες που κατέχει και οι οποίες της αποφέρουν το 15% των πωλήσεών της, με στόχο το χαρτοφυλάκιο του ομίλου να συγκεντρώνεται σε λιγότερες κατηγορίες προϊόντων. Μεταξύ άλλων, ο Λεμπ ζήτησε την πώληση των βιομηχανιών που παράγουν κατεψυγμένα γεύματα. Ο Σνάιντερ έχει δηλώσει τους προηγούμενους μήνες ότι η εταιρεία σχεδιάζει αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό της, που θα επηρεάσουν το 10% των πωλήσεών της. Ομως μέχρι σήμερα η Nestle αρνείται σθεναρά να πουλήσει το μερίδιό της στη L’ Oreal, γνωρίζοντας πως αν το πράξει, οι μέτοχοι θα ζητήσουν αμέσως την ανταμοιβή τους, μέσω αυξημένου μερίσματος ή επαναγοράς μετοχών.

ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ;


Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 50,8 δισ. ευρώ, έχουν ρυθμίσει και διευθετήσει οριστικά οι τράπεζες, ωστόσο πολύ μικρό φαίνεται πως είναι το ποσό που τελικώς θα ανακτήσουν. Αυτό συνάγεται από τη μελέτη δεδομένων που παραθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2017 – 2018 που δημοσιεύτηκε χθες.

Καταρχάς, η ΤτΕ επισημαίνει ότι είναι ανησυχητικά υψηλό το ποσοστό των δανείων που σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη ρύθμιση, εμφανίζουν και πάλι καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους.

Όπως διαπιστώνει η ΤτΕ, σε μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων βραχυπρόθεσμου αλλά και μακροπρόθεσμου τύπου, η εκ νέου καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι πιο πρόσφατες ρυθμίσεις εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με εκείνες των προηγούμενων ετών, λόγω απόκτησης εμπειρίας από την πλευρά των τραπεζών, αλλά και καλύτερης εξειδίκευσης στην προσφορά των κατάλληλων προϊόντων ρύθμισης.

Παράλληλα, έχει βελτιωθεί σημαντικά ο χειρισμός περιπτώσεων μεγάλων επιχειρήσεων με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε περισσότερες από μία τράπεζες. Οι τράπεζες, μέσω κοινής ομάδας χειρισμού τέτοιων περιπτώσεων (NPL forum), χειρίστηκαν το 2017 περίπου 100 υποθέσεις που αντιστοιχούν σε συνολική δανειακή έκθεση περίπου 8 δισ. ευρώ, για τις μισές εκ των οποίων έχουν ήδη συμφωνήσει στην εφαρμογή κοινής αντιμετώπισης.

H ΤτΕ αξιολογεί ως θετικό το γεγονός ότι, για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες συνεχίζουν να προτιμούν κατά πρώτο λόγο λύσεις ρυθμίσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα έναντι εκείνων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων επιλέγεται η λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και σπανιότερα της μείωσης του επιτοκίου και του διαχωρισμού του υπολοίπου οφειλής (split-balance).

Τα μηνύματα, πάντως, που στέλνει η ΤτΕ για τη δυσκολία του εγχειρήματος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι κάτι παραπάνω από σαφή και προκύπτουν από τη διάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Το 30,8% αυτών αφορά δάνεια αβέβαιης είσπραξης (“unlikely to pay”), ποσοστό οριακά χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2017 (31%) και υψηλότερο από αυτό του 2016(27,6%). Στην πράξη, πρόκειται για δάνεια ύψους 28,5 δισ. ευρώ που θεωρείται από πολύ δύσκολο έως απίθανο να εισπραχθούν από τις τράπεζες.
Από τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων επίσης, ένα ποσοστό της τάξεως του 46% (όσο περίπου το 2016 και το 2017) είναι δάνεια των οποίων οι δανειακές συμβάσεις έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια ύψους 42,5 δισ. ευρώ.

Και το “κερασάκι στην τούρτα”, υπάρχει ένα ποσοστό 13,7% δανείων που δεν εξυπηρετούνται διότι οι δανειολήπτες έχουν αιτηθεί νομική προστασία. Δηλαδή, άλλα περίπου 12,7 δισ. ευρώ δανείων, για τα οποία οι τράπεζες θα πρέπει να δώσουν “μάχη” με τον χρόνο και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ώστε να ελπίζουν σε κάποιες ανακτήσεις.

Συνολικά, τα ποσά από τις τρεις ανωτέρω κατηγορίες μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχονται σε 83,7 δισ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, μόλις 8,7 δισ. ευρώ από το σύνολο των 92,4 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών φαίνεται να μπορούν να εισπραχθούν ομαλά μέσω παρεχόμενων ρυθμίσεων από τις τράπεζες.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...