Πυρκαγιές: Ένα προμελετημένο έγκλημα;

Είναι δύσκολο για κάποιον που ζει σε αυτή τη χώρα να προσφέρει μια πρώτη αποτίμηση για τους λόγους που οι πυρκαγιές προκάλεσαν τέτοια εκατόμβη θυμάτων, κυρίως λόγω του κλίματος φόρτισης που επικρατεί, αλλά και του συναισθηματισμού εξαιτίας της τραγωδίας. Αξίζει ωστόσο να δούμε κάποια ενδιαφέροντα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο εξωτερικό και εξετάζουν το ζήτημα από την «ασφάλεια» της συναισθηματικής απόστασης.
Αναδημοσίευση από: ptisidiastima.com
Είναι αλήθεια πως αυτές τις ημέρες, ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά. Είναι επίσης αλήθεια, πως κάποιες δύσκολες παραδοχές, ίσως δε διατυπωθούν ποτέ. Προφανώς μιλάμε για μια παταγώδη αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τους πολίτες, αλλά το κακό ίσως να μην ξεκίνησε το πρωι της περασμένης Δευτέρας, αλλά να έχει τις ρίζες του πολύ πιο πίσω. Παρακάτω θα σας παραθέσουμε συνοπτικά δυο ξενόγλωσσα άρθρα, που επιχειρούν να εξηγήσουν τους λόγους της τραγωδίας.

Το πρώτο άρθρο δημοσιεύτηκε στο The Conversation με τίτλο «Ελληνικές πυρκαγιές: η αρπακτική πολιτική οικονομία πίσω από μια επαναλαμβανόμενη ανθρώπινη καταστροφή.» Ο συντάκτης αναφέρει πως οι φωτιές δεν είναι καθόλου σπάνιες στην Ελλάδα, και λίγο-πολύ, είναι προβλέψιμο πως κάθε καλοκαίρι θα συμβούν.

Η Ελλάδα, παρά το γεγονός πως είναι μέλος της ΕΕ και μια αναπτυγμένη οικονομία, επιδεικνύει χαρακτηριστικά λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, διότι το κράτος είναι εν πολλοίς κεντρικά ελεγχόμενο, αλλά συχνά αναποτελεσματικό. Η λανθασμένη άσκηση της κρατικής εξουσίας μπορεί να εμποδίσει τις υγιείς επιχειρήσεις και οι ρυθμιστικές λειτουργίες έχουν λίγη θετική επίπτωση σε μια χώρα όπου η παραοικονομία ανθεί.

Ο συντάκτης συγκρίνει την Ελλάδα με χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, με μεγάλους αλλά αδύναμους κρατικούς μηχανισμούς, χαρακτηριστικά που αποδίδει σε διαδοχικές αδύναμες κυβερνήσεις που δημιούργησαν μια σειρά από παθογένειες που απαντούνταν σε χώρες του Παραπετάσματος.

Η ιστορικά προβληματική ανάπτυξη της Ελλάδας, συνείσφερε στη καταστροφή, γεγονός που συνδέεται με φτωχή οικολογική διαχείριση, οικοδομικά πρότυπα, πρόληψη πυρκαγιάς και πυροσβεστικές ικανότητες. Το πρόβλημα εδράζεται στη νομοθεσία και την εφαρμογή της.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...