Γιατί τα μαύρα σύννεφα πυκώνουν στη γειτονιά μας μετά από τη νίκη Ερντογάν

Μετά τη λήξη των εκλογών της βίας , της νοθείας και του αίματος συνεχίζονται με την ίδια ένταση οι συζητήσεις για τα αποτελέσματα. Εκφράζονται απόψεις, γίνονται εκτιμήσεις, ερμηνείες και φυσικά προβλέψεις για το νέο καθεστώς διακυβέρνησης.

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Από: militaire.gr

Ο Ερντογάν νίκησε τους αντιπάλους του με το οριακό περίπου 52%. Φυσικά οι συνυποψήφιοι του δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες στα ΜΜΕ, αλλά και στις συγκεντρώσεις τους υπήρχε συχνά διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος…

Ουσιαστικά νικητής των εκλογών αναδείχθηκε το πολιτικό Ισλάμ και ηττημένη η δημοκρατία.

Το πολιτικό Ισλάμ στην Τουρκία έχει βαθύτερο νόημα. Είναι μια έννοια ιδεολογική, ταξική, πολιτιστική και οικονομική που εκπαιδεύει νέους θρησκόληπτους και μνησίκακους. Οι επιπτώσεις του μελλοντικά θα είναι τραγικές όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά για όλο τον πλανήτη.

Οι εκλογές διεξήχθησαν υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, κατά την διάρκεια της οποίας έχουν αρθεί τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες.

Η Τουρκία απέκτησε παντοδύναμο Πρόεδρο. Ο ένας και μοναδικός ηγέτης, όμως, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που βασανίζουν τη χώρα. Η οικονομία καταρρέει και η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τεράστια περιφερειακά, στρατιωτικά και πολιτικά αδιέξοδα.

Ο ένας και μοναδικός ηγέτης , περιβάλλεται πάντα από αυλοκόλακες που εξυμνούν το μεγαλείο του . Η αλαζονεία της εξουσίας και τα μυωπικά γυαλιά παρεμποδίζουν την όραση και την κρίση του. Όταν ο λαός είναι διηρημένος σε τρεις ομάδες , όπως δείχνει ο εκλογικός χάρτης , τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα.

Το προεδρικό σύστημα της Τουρκίας στην πραγματικότητα καταργεί το δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης. Κατά την άποψη μας η Τουρκία εισέρχεται σε μια περίοδο μακρόχρονου επιθανάτιου ρόγχου ενός ξοφλημένου καθεστώτος. Ο θάνατος του είναι αναπόφευκτος. Το ερώτημα είναι ποιες ζημιές θα προκαλέσει.

Ο Τουρκοκύπριος συγγραφέας, δημοσιογράφος Μετίν Μουνίρ ισχυρίζεται ότι ο Ερντογάν δεν έχει καμία πρόθεση να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Δύση. Εκτιμά μάλιστα ότι θα απομακρυνθεί ακόμα πιο πολύ από αυτήν και θα προσεγγίσει τη Ρωσία και το Ιράν.

Η προσωπικότητα και τα πιστεύω του Προέδρου δεν τον καθιστούν φίλο με τη Δύση. Γνωρίζει βέβαια ότι και η Δύση τον αντιμετωπίζει με υποτιμητικό τρόπο.

Ο Μουνίρ τονίζει ότι ο Ερντογάν πιστεύει ότι η Δύση τον χρειάζεται πολύ περισσότερο από ότι εκείνος την Δύση. Για αυτό δεν θα υποχωρήσει στο ζήτημα των S-400.

Η συνεργασία και η εξάρτηση του Προέδρου από τους Γκρίζους Λύκους θα παρεμποδίσει την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού, θα αυξήσει την επιθετικότητα της Άγκυρας. Βέβαια, αυτό θα είναι τροχοπέδη και για οποιαδήποτε συζήτηση επίλυσης του Κυπριακού.

Ο έγκριτος δημοσιογράφος Εμίν Τσολασάν, αναφερόμενος στην εμφάνιση της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλλέρ σε μια από τις τελευταίες συγκεντρώσεις του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζει ότι η παρουσία της φανερώνει την πρόθεση του Προέδρου να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Δύση.

Ο συγγραφέας Σονερ Γιαλτσίν πιστεύει ότι η Τανσού ορίστηκε επιθεωρητής του Ερντογάν και του κόμματος του. Όπως παλαιότερα είχαν εμφυτεύσει την Τσιλλέρ δίπλα στον Ερμπακάν έτσι και τώρα την όρισαν ελεγκτή του Προέδρου.

Αναμφισβήτητα ξεκινά μια νέα περίοδος διακυβέρνησης στην Τουρκία με δυσοίωνες προβλέψεις τόσο για εκείνην όσο και για τη γειτονιά μας.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...