Ο καφές παρατείνει τη ζωή! Σε ποια ποσότητα προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος

Το πιο αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και τώρα μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει ότι χαρίζει και επιπλέον χρόνια ζωής.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, ακόμη κι αυτοί που πίνουν λίγο μόνο καφέ καθημερινά ή και όσοι επιλέγουν τον ντεκαφεϊνέ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να χάσουν πρόωρα τη ζωής τους.

kafes louloudi
Πιείτε καφέ για να κερδίσετε χρόνια ζωής

«Παρατηρήσαμε μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της θνησιμότητας, ακόμη και μεταξύ αυτών που πίνουν μόνο ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα ή αυτών που πίνουν οκτώ ή και περισσότερα φλιτζάνια και ασχέτως αν ο καφές είναι φίλτρου, στιγμιαίος ή ντεκαφεϊνέ» αναφέρει στο TIME η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Ερίκα Λόφτφιλντ από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από ανάλυση στοιχείων από τη μελέτη UK Biobank, η οποία αφορά πάνω από εννέα εκατομμύρια ανθρώπους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Για τη νέα μελέτη οι ερευνητές αξιοποίησαν πληροφορίες για περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι είχαν απαντήσει σε αναλυτικά ερωτηματολόγια σχετικά με τις καθημερινές συνήθειές τους, όπως η κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, καθώς και για το ατομικό ιατρικό ιστορικό τους. Μέσα στη δεκαετία που διήρκησε η μελέτη έχασαν τη ζωή τους περίπου 14.200 από τους συμμετέχοντες.

Εστιάζοντας στην κατανάλωση καφέ ως προς το προσδόκιμο ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ένα σαφές και σταθερό μοτίβο: Σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ, όσοι πίνουν είτε λίγο είτε πολύ και ασχέτως του είδους καφέ που προτιμούν απολαμβάνουν σε γενικές γραμμές περισσότερα χρόνια ζωής. Μικρές διαφοροποιήσεις παρατηρήθηκαν ανάλογα με την ημερήσια ποσότητα καφέ που κατανάλωνε κανείς, την περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη και το είδος του (π.χ. στιγμιαίος ή φίλτρου).

Σε σχέση με όσους δεν πίνουν καφέ, όσοι πίνουν ένα φλιτζάνι την ημέρα φάνηκε να έχουν 8% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ενώ το ποσοστό ήταν 14% για όσους πίνουν οκτώ ή και περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα. Τη μεγαλύτερη προστασία φάνηκε να απολαμβάνουν όσοι πίνουν έξι με επτά φλιτζάνια καφέ την ημέρα, καθώς γι’ αυτούς ο κίνδυνος φάνηκε να είναι μειωμένος κατά 16%.

Δεδομένου ότι το «πλεονέκτημα μακροζωίας» παρατηρήθηκε και για όσους πίνουν ντεκαφεϊνέ, οι ερευνητές εκτιμούν πως η καφεΐνη δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως τα νέα ευρήματα. «Θα χρειαστούν και άλλες μελέτες προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τους πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς που αποσαφηνίζουν τη σχέση του καφέ με τις διάφορες επιδράσεις στην υγεία» επισημαίνει η Λόφτφιλντ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail