Οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται τον Ερντογάν: «Θέλει να μας ισλαμοποιήσει και να μας προσαρτήσει στην Τουρκία»


Freepen.gr - Τα εγκαίνια του τζαμιού Hala Sultan αυτήν την εβδομάδα, χωρητικότητας 3.000 ατόμων που χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία, προκάλεσε ανησυχία στη γενικά κοσμική μουσουλμανική κοινωνία των Κατεχομένων, έγραψε ο Dylan Collins σε άρθρο για το AFP.

Ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ενθουσιασμένος με την τελετή των εγκαινιών του τζαμιού Hala Sultan, που έχει βασιστεί στο τέμενος Selimiye της Αδριανούπολης, η ανέγερσή του πυροδότησε ανησυχία μεταξύ ορισμένων Τουρκοκυπρίων ότι η Άγκυρα αυξάνει την κυριαρχία της στο βόρειο τμήμα της διχοτομημένης νήσου.

"Αυτό το τζαμί συμβολίζει τη ισλαμική νοοτροπία, τη νοημοσύνη του σουνιτικού Ισλάμ και επίσης μια ιμπεριαλιστική νοοτροπία", ανέφερε ο Σενέρ Ελσίλ, επικεφαλής της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Καθηγητών, σύμφωνα με το AFP.

"Η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι κοσμική, δεν είμαστε φονταμενταλιστική ισλαμική κοινότητα".

Οι Αριστεροί Τουρκοκύπριοι αντιτάσσονται έντονα στις κινήσεις της Άγκυρας στα Κατεχόμενα μετά την εισβολή της Τουρκίας στο νησί το 1974, αναφέρει το άρθρο.

Ωστόσο, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει τη μονομερώς διακηρυγμένη "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" υπογραμμίζει ο Collins και χρηματοδοτεί τη διοίκησή της, εκτός του ότι διατηρεί στο νησί 35.000 στρατιώτες.

"Η πολιτική του Ερντογάν είναι να μεταμορφώσει την τουρκοκυπριακή ταυτότητα", ανέφερε ο Izzet Izcan, πρώην μέλος του κοινοβουλίου και ιδρυτής του σοσιαλιστικού Κόμματος της Ενωμένης Κύπρου.

"Η ταυτότητά μας βασίζεται στην Κύπρο. Έχουμε σε πολλά κοινή ταυτότητα με τους Ελληνοκύπριους, τους Αρμένιους και τους Μαρωνίτες, που όλοι έχουν παρουσία στο νησί".

Οι λαϊκοί Τουρκοκύπριοι ανησυχούν ότι η κατασκευή των τζαμιών και παρόμοιων κινήσεων σχεδιάζονται πίσω από την αφομοίωση και την ενσωμάτωση του βόρειου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία.

Το τζαμί είναι το επίκεντρο μιας σειράς έργων που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία στην ίδια περιοχή στα προάστια της πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένου ενός ισλαμικού γυμνασίου, αρκετών πανεπιστημίων και προγραμμάτων στέγασης σπουδαστών, ανέφερε το άρθρο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail