Ανεπάρκεια ύπνου: Πώς επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγείαΑκόμη και τα ήπια προβλήματα ύπνου, όπως η δυσκολία που αντιμετωπίζει κάποιος να κοιμηθεί, μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Από: onmed.gr

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Κολούμπια εξέτασαν την αρτηριακή πίεση και τις συνήθειες ύπνου 323 υγιών γυναικών.

Η ήπια διαταραχή ύπνου (κακή ποιότητα, αϋπνία και δυσκολία επίτευξης ύπνωσης) ήταν σχεδόν τριπλάσια σε συχνότητα από τις σοβαρές διαταραχές ύπνου, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

aupnia

Οι γυναίκες με ήπια διαταραχή ύπνου, περιλαμβανομένων και εκείνων που κοιμούνταν επτά με εννέα ώρες, ήταν πιθανότερο να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η ανάλυση ενδοθηλιακών κυττάρων για τον εντοπισμό προ-φλεγμονώδους πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην εκδήλωση της καρδιαγγειακής νόσου έδειξε ότι υπήρχε σχέση πράγματι μεταξύ ενδοθηλιακής φλεγμονής και ήπιας διαταραχής του ύπνου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα ήπια προβλήματα ύπνου μπορεί να δίνουν το έναυσμα για αγγειακή ενδοθηλιακή φλεγμονή, η οποία συντελεί στην καρδιαγγειακή νόσο», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Μπρουκ Αγκαρβαλ, από το Τμήμα Ιατρικής του Κολεγίου Παθολογίας και Χειρουργικής Vagelos του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων δεν κοιμούνται αρκετά. Στις γυναίκες το πρόβλημα είναι εντονότερο, αφού μελέτες αναφέρουν ότι η χρόνια αϋπνία είναι δύο φορές συχνότερη στις γυναίκες.

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...