Μήνυμα των ΗΠΑ προς τον Άσαντ: «Θα αφήσουμε το αλ-Τανφ και το βορρά εάν το Ιράν αποσυρθεί από τη Συρία»

Ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων στη Συρία επιβεβαιώνει ότι «οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ το οποίο εκφράζει τις επιθυμίες της αμερικανικής κυβέρνησης».

Από τον Elijah J. Magnier (στη Νταραά): @ ejmalrai
Μετάφραση: Ντάνιελ Γ.

Αναδημοσίευση από: infognomonpolitics.blogspot.com

Σύμφωνα με τις εν λόγω επιθυμίες, οι Ισραηλινοί έχουν έναν στόχο συμβατό με αυτόν του Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος είναι να αποσύρει τις δικές του δυνάμεις από τη Συρία με τις λιγότερες ζημιές.
Ο Τράμπ θα ήθελε να αποφύγουν τα στρατεύματά του να υποστούν την ίδια μοίρα με τις δυνάμεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζορτζ Μπους όταν χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες πέθαναν στη μάχη».

Σύμφωνα με την πηγή που συμμετέχει στην επίβλεψη του συνόλου της στρατιωτικής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια του πολέμου στη Συρία, «ο πρόεδρος Άσαντ ήταν πολύ σαφής στην απάντησή του στην αμερικανική κυβέρνηση. Η Συρία, δήλωσε ο Άσαντ, είναι αποφασισμένη να απελευθερώσει ολόκληρη τη συριακή επικράτεια, ανεξάρτητα από τις συνέπειες. Υπάρχει βεβαίως ένα τίμημα να πληρωθεί για την απελευθέρωση της κατεχόμενης βόρειας Συρίας από τις ΗΠΑ και την Τουρκία, καμία από τις οποίες δεν έχει προσκληθεί από τη συριακή κυβέρνηση. Αλλά το τίμημα αξίζει τον κόπο».

Το αμερικανικό μήνυμα είναι σαφές: «Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν το φυλάκιο διέλευσης των συνόρων του αλ-Τανφ και θα εγκαταλείψουν τη βορειοανατολική Συρία στις επαρχίες Χασάκε και Ντέιρ Έζζορ το συντομότερο δυνατόν. Η μόνη προϋπόθεση είναι η Ρωσία και η Συρία να εγγυώνται τη συνολική απόσυρση όλων των ιρανικών δυνάμεων από το Λεβάντε. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν τους Κούρδους και να τους αφήσουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους με τη Δαμασκό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αναγνωρίσει την εξουσία του Άσαντ στη Συρία, αλλά το Ιράν πρέπει να φύγει».

Ο Άσαντ απάντησε τα ακόλουθα: «Οι ιρανικές δυνάμεις και οι συμμάχοι τους έφθασαν στη Συρία μετά από επίσημη αίτηση της κεντρικής κυβέρνησης και θ φύγουν όταν αυτή η κυβέρνηση θα ζητήσει από τις συμμαχικές δυνάμεις να αποσυρθούν, αλλά μόνο όταν όλες οι τρομοκράτες θα έχουν εξαλειφθεί από το Λεβάντε».

«Ήρθατε στη Συρία χωρίς άδεια και κατέχετε το έδαφος μας», συνέχισε ο Άσαντ. Επομένως, είναι καθήκον μας να σας διώξουμε με κάθε τρόπο. Δεν θα καταφέρετε μέσω διαπραγματεύσεων και ειρήνης όσα δεν έχετε καταφέρει να επιτύχετε μετά από επτά χρόνια πολέμου».

Η Ρωσία έπαιξε το ρόλο του αγγελιοφόρου σε αυτές τις ανταλλαγές μηνυμάτων μεταξύ των ΗΠΑ και του Άσαντ. Ο πρόεδρος Άσαντ, ωστόσο, ενημέρωσε τους Αμερικανούς ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να παραμείνει στη Συρία μόλις σκοτωθούν όλοι οι τακφιριστές τρομοκράτες και ο ρόλος του δεν θα χρειαστεί πλέον.

Το αποφασιστικό κριτήριο είναι ότι ο Άσαντ και οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι η απόσυρση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Συρία θα ήταν ένα αρκετά μεγάλο επίτευγμα. Περαιτέρω, το Ιράν και η Χεζμπολάχ βλέπουν την απόσυρσή τους ως πραγματικότητα και αναγκαιότητα μόλις o Άσαντ δεν θα χρειάζεται πλέον τη συμβολή τους. Ωστόσο, η Αλ-Κάιντα εξακολουθεί να είναι παρούσα στο Λεβάντε, καθώς και άλλοι τζιχαντιστές στο βορρά υπό τουρκικό έλεγχο. Παραμένουν επίσης μαχητές του Ντάες στα βορειοανατολικά μέσα στην ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ περιοχή. Όλοι αυτοί οι μαχητές δεν μπορούν να εξαλειφθούν παρά μόνο μόλις ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του τους πολεμίσουν.
Από αυτή την άποψη, τη «συμφωνία» που προτείνουν οι ΗΠΑ είναι εφικτή και θεωρείται λογική από τον Άσαντ και τους συμμάχους του, αλλά μόνο μετά την αποχώρηση του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη από τη Συρία.
Η Ρωσία θα εγγυηθεί για τους συμμάχους της, οι οποίοι θα δεσμευτούν να εγκαταλείψουν τη Συρία μόλις οι τζιχαντιστές παύσουν να αποτελούν απειλή για την κεντρική κυβέρνηση.

Η Δαμασκός και η Τεχεράνη αντιλαμβάνονται αυτή την «συμφωνία» με θετικό τρόπο, πράγμα που δε σημαίνει ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση των ΗΠΑ της οποίας ο πρόεδρος μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς τις δικές της δεόντως υπογεγραμμένες συμφωνίες, όπως έπραξε πρόσφατα με τη πυρηνική συμφωνία του Ιράν η οποία υπογράφηκε με τους συμμάχους της. Η Μόσχα, η Τεχεράνη και η Δαμασκός γνωρίζουν ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να διατηρήσει λογικά τις δυνάμεις του στη Συρία για πολύ καιρό, ειδικά τώρα που πρόκειται να απελευθερωθεί ο νότος της Συρίας.
Το Ισραήλ, πιστεύει η πηγή, τρέμει στην ιδέα ότι το Ιράν θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αντίγραφο της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στη Συρία, επειδή η απειλή θα είναι πολύ μεγαλύτερη κατά μήκος ενιαίων συνόρων, αλλά πολύ πιο μεγάλο, που εκτείνονται από τη Νακούρα (Λίβανος) μέχρι τα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν.

Όμως, μέσα από όλα αυτά, ο Άσαντ εκτιμά ότι ο πραγματικός πόλεμος τελείωσε. Του έμειναν μόνο δύο χώρες να αντιμετωπίσει στη θέση εκατοντάδων ανόμοιων και αποσυνδεδεμένων ομάδων.
Ο Σύρος πρόεδρος πιστεύει ότι η Συρία, ως πολυεθνική χώρα, κοσμική και πολυπολιτισμική, θριάμβευσε: η Συρία έχει αναμφίβολα κερδίσει τη μάχη κατά της «αλλαγής καθεστώτος» και του διαμελισμού του Λεβάντε.

Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...