Φύγετε όσο προλαβαίνετε...

Η πλέον χαρακτηριστική εικόνα της διακυβέρνησης Τσίπρα αποτυπώνεται στο βίντεο που μεταδόθηκε την νύχτα της περασμένης Δευτέρας 23 Ιουλίου στην Αττική. Με ώρα μαγνητοσκόπησης και μετάδοσης λίγο πριν τα μεσάνυχτα το βίντεο δείχνει τον πρωθυπουργό να προεδρεύει σύσκεψης όλων των υπεύθυνων υπουργών και φορέων που εμπλέκονται σε ζητήματα φυσικών καταστροφών και να παριστάνει πως συντονίζει την προσπάθεια του κράτους.

Του Κώστα Στούπα
Από: capital.gr

Οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας κλπ διαβεβαιώνουν τον πρωθυπουργό πως το μέτωπο είναι σε ύφεση, υπό έλεγχο και πως δεν υπάρχουν θύματα με μοναδικές απώλειες μερικές κατοικίες.

Ο ίδιος, με ύφος τουλάχιστον Μεγάλου Ναπολέοντα την ώρα που η μάχη του Αούστερλιτς έχει κριθεί οριστικά, έδινε τις τελευταίες εντολές πως να κινηθούν οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις με το πρώτο φως της επομένης, προκειμένου να εξαλείψουν και τις τελευταίες εστίες της φωτιάς...

Εκ των υστέρων, με βάση τις αναφορές πληροφορηθήκαμε πως το αργότερο στις 18-19.00 μ.μ. η φωτιά είχε ολοκληρώσει το καταστρεπτικό της έργο αφήνοντας πίσω 88 μέχρι στιγμής νεκρούς (και πιθανόν δυστυχώς πολύ περισσότερους αν υπολογίσει κάποιος τους αγνοούμενους) και εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

Λίγο πριν τις 12 το βράδυ όταν οι επικεφαλής ενημέρωναν τον πρωθυπουργό δεν γνώριζαν ούτε καν το μέγεθος μιας από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα από τότε που υπάρχει. (Κυκλοφορεί και η εκδοχή πως γνώριζαν και έδιναν παράσταση μπροστά στις κάμερες. Αυτή η εκδοχή είναι ακόμη χειρότερη και ας ελπίσουμε να μην ισχύει...)

Οι αρμόδιοι όχι μόνο δεν πρόλαβαν να δράσουν εγκαίρως και να περιορίσουν την φωτιά ή να εκκενώσουν τις περιοχές στις οποίες κατευθυνόταν αλλά πολλές ώρες αργότερα δεν γνώριζαν τι άφησε πίσω της.

Είναι προφανές πως ποτέ τόσοι, τόσο ανεπαρκείς δεν πρέπει να βρέθηκαν σε τόσο καίριες θέσεις ευθύνης.

Αν συνδυάσει κάποιος τη διαπίστωση αυτή (της ανεπάρκειας) με τις ιδεολογικές αγκυλώσεις περί αριστείας (της καριέρας ως "χολέρας” που διατυμπανίζει ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού) την εμμονή στην προώθηση των κομματικών με μη αξιοκρατικά κριτήρια σε καίριες θέσεις της δημόσιας διοίκησης, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί ο πυρήνας αυτογνωσίας, ταυτοποίησης και αυτοπροσδιορισμού της χώρας ως συνόλου ατόμων στο περιβάλλον της διεθνούς κοινότητας.

Δεν ισχυρίζομαι πως οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν τα έκαναν όλα σωστά. Ίσα-ίσα αυτές φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κοινωνική, πολιτική και οικονομική χρεοκοπία της χώρας στη μεταπολίτευση.

Η άλωση του κράτους με τους κομματικούς πρασινοφρουρούς του ΠΑΣΟΚ και τους "κουμπάρους” της Νέας Δημοκρατίας διέλυσε ό,τι είχε απομείνει από το σαθρό πελατειακό-κομματικό μετεπαναστατικό και μεταπολεμικό κράτος που υποβασταζόταν πάντα από ένα παραταξιακό παρακράτος άλλοτε από τους Κωνσταντινικούς επίστρατους και άλλοτε από τους Βενιζελικούς υπό τον Γύπαρη.

Η άνοδος όμως μετά το 2010 στην εξουσία του εθνολαϊκίστικου μετώπου με άξονα την περιθωριακή "παλαβή” αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε ό,τι είχε απομείνει ή έστω ό,τι προσπάθησαν να αρθρώσουν οι δειλές κατά καιρούς μεταρρυθμίσεις με την πίεση της Ε.Ε. και της πραγματικότητας.

Τούτο συνέβη γιατί η όσμωση των ιδεοληπτικών αριστεριστών που δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα, με το βαθύ ΠΑΣΟΚικό πελατειακό και διεφθαρμένο συνδικαλιστικό παρακράτος δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα ανεπάρκειας, ασυδοσίας και χάους.

Περί τις 6 ώρες μετά το πέρας της φονικής και καταστρεπτικής πυρκαγιάς οι καθ’ ύλην αρμόδιοι με επικεφαλής τους πολιτικούς προϊστάμενους τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό όχι μόνο δεν είχαν καταφέρει να περιορίσουν τις απώλειες αλλά δεν γνώριζαν καν πως υπάρχουν ή αν γνώριζαν τις απέκρυπταν παίζοντας θέατρο μπροστά στις κάμερες.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής έπεσαν στην θάλασσα και επέπλεαν ή κολυμπούσαν για 4-5 ώρες χωρίς να έχει υπάρξει καμιά κινητοποίηση για βοήθεια και περισυλλογή. Η εμπειρία από παρόμοια φαινόμενα καθώς και η κοινή λογική μας λέει πως δυστυχώς θα βρίσκουμε στις κοντινές ακτές πνιγμένους για εβδομάδες.

Η κυβέρνηση μάλιστα κατηγορούσε τους τηλεοπτικούς σταθμούς που μετέδιδαν την καταστροφή για αντικυβερνητική προπαγάνδα και προέτρεπε τον κόσμο να παρακολουθούν την κρατική ΕΡΤ η οποία "μετέδιδε ειδήσεις για την φωτιά και δεν έβαζε φωτιά στις ειδήσεις...”

Τρεις μέρες αργότερα και αφού έχει αποκαλυφθεί το μέγεθος της καταστροφής, στην κυβέρνηση είχαν την φαεινή ιδέα να δώσουν μια συνέντευξη τύπου όπου σε γενικές γραμμές όλοι οι παριστάμενοι υπουργοί και επιτελείς ισχυρίσθηκαν πως δεν εντόπισαν επιχειρησιακά λάθη στην αντιμετώπιση της υπόθεσης ρίχνοντας τις ευθύνες σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε κάποια φάση μάλιστα έγινε προσπάθεια η φονική καταστροφή να αποδοθεί σε οργανωμένο εμπρηστικό σχέδιο που είχε σαν στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και όχι στην ανικανότητα του κομματικού παρακράτους και των πολιτικών προϊσταμένων του.

Μετά αποκαλύφθηκε πως συνέλαβαν κάποιον ηλικιωμένο που έβαλε την φωτιά ενώ προσπαθούσε να κάψει ξερά χόρτα.

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά, και αφού η πραγματικότητα συνεχίζει να διαψεύδει τον έναν μετά τον άλλο όλους τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο όπου δημόσια έκανε μια δήλωση πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνης της καταστροφής, χωρίς να διευκρινίσει τις συνέπειες αυτής της ανάληψης.

Ανάληψη της πολιτικής ευθύνης σημαίνει εξειδίκευση ευθυνών και απόδοσή τους. Ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει συνέπειες όπως τιμωρία και απομάκρυνση υπευθύνων ή ακόμη και παραίτηση του ιδίου του πολιτικού τους προϊσταμένου (του πρωθυπουργού). Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς συνέπειες μοιάζει με ατυχή επικοινωνιακή προσπάθεια εμπαιγμού της κοινής γνώμης.

Η αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς της περασμένης εβδομάδας είναι πανομοιότυπη με το μοντέλο αντιμετώπισης όλων των έκτακτων καταστάσεων από εμμονικούς αριστεριστές.

Πρώτα δεν παραδέχονται πως υπάρχει καταστροφή και κατηγορούν τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς αντιπάλους. Μετά ανακαλύπτουν συνωμοσίες και πράκτορες εχθρικών δυνάμεων. Μετά, όταν δεν μπορούν να κρύψουν την καταστροφή, ισχυρίζονται πως έκαναν όλα όσα έπρεπε να κάνουν αλλά ευθύνονται τυχαία ή ανυπέρβλητα φυσικά φαινόμενα. Μετά αναλαμβάνουν την ευθύνη χωρίς να παραιτηθούν και στο τέλος κάπου η οργή φτάνει στο σημείο που τους "παίρνει ο διάβολος”...

Αν αμφιβάλετε, αναζητήστε τη συμπεριφορά της ΕΣΣΔ και των εδώ πρακτορείων της κατά το περίφημο πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ. Κατά τύχη ο ίδιος άνθρωπος που υποστήριζε μέσω του Ριζοσπάστη πως πρόκειται για αμερικάνικη προπαγάνδα και όχι για το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα, έχει την ευθύνη του γραφείου επικοινωνίας του πρωθυπουργού.

Είναι φανερό πως ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τη διαχείριση της εξουσίας σαν τυχερό παίγνιο μηδενικού αθροίσματος όπου δεν πειράζει να χάνεις συνεχόμενους γύρους αρκεί να συνεχίζεις διπλασιάζοντας το τελευταίο χαμένο ποντάρισμα...

Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο πρωθυπουργός είναι οι ευθύνες της θέσης που κατέχει και πως ενίοτε από θέσεις ευθύνης είναι καλύτερα να φεύγεις νωρίς...
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...