Ψωρίαση: Η διατροφή που προλαμβάνει τα συμπτώματα

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και ψάρι μπορεί να αποτρέψει τα επιβαρυντικά συμπτώματα της ψωρίασης, όπως η φαγούρα, το κοκκίνισμα και το ξεφλούδισμα του δέρματος.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας γαλλικής επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Dermatology.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές έπειτα από μελέτη σε 158.361 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 3.557 ασθενείς με ήπια έως σοβαρή ψωρίαση, μια διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά βοηθητική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της δερματικής πάθησης.

«Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που πυροδοτείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες» αναφέρει σχετικά η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Δρ Σελίν Φαν, δερματολόγος στο Νοσοκομείο Mondor, στην πόλη Κρετέιγ της Γαλλίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψάρι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κ.ά. μπορεί να μειώσει τις χρόνιες γενικευμένες φλεγμονές χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση αυτών των τροφών» προσθέτει η ειδικός.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, όσοι τηρούσαν πιο πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής φάνηκε να έχουν 22-29% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα ψωρίασης.

Πέρα από τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, οι ερευνητές αξιολόγησαν και άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στην ψωρίαση και διαπίστωσαν ότι αρκετοί από αυτούς (δείκτης μάζας σώματος, επίπεδα σωματικής άσκησης, ιστορικό καρδιοπάθειας, τριγλυκερίδια, αρτηριακή πίεση, συμπτώματα διαβήτη και κατάθλιψης κ.ά.) συνδέονται με τη σοβαρότητα της δερματικής πάθησης.

Τα νέα ευρήματα έρχονται να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν άλλα παλαιότερα που έχουν υποδείξει ότι η αντιφλεγμονώδης δράση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τους ασθενείς με διαπιστωμένες χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail