Σκέψεις για δημοψήφισμα στην κυβέρνηση και οι εισηγήσεις στον Τσίπρα για τις εκλογές

Δημοψήφισμα για ένα μεγάλο ζήτημα, όπως ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα, μετά την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή. Ποιες επιλογές εξετάζονται για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Ποιο σενάριο αποκλείεται.

Αναδημοσίευση από: sputniknews.gr
Γεράσιμος Χιόνης

Εισηγήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός του προσεχούς φθινοπώρου φαίνεται πως δέχεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τις πολιτικές εξελίξεις να προμηνύονται καταιγιστικές το επόμενο διάστημα.

«Υπάρχει διάθεση για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για μεγάλα θέματα, όπως για παράδειγμα ο διαχωρισμός Κράτους — Εκκλησίας», τονίζουν πηγές από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας αποκλειστικά στο Sputnik.

Στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν καίριας σημασίας το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. «Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν διάφορες διαδικασίες προς την κατεύθυνση της Συνταγματικής Αναθεώρησης» σπεύδουν να προσθέσουν οι ίδιες πηγές, διευκρινίζοντας πως προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση.

«Το συγκεκριμένο θέμα θα είχε προχωρήσει ταχύτερα, αν δεν υπήρχε η συμφωνία για το Σκοπιανό», εξηγούν, επίσης. Πλέον, οι όποιες αποφάσεις έχουν μετατεθεί για Σεπτέμβριο — Οκτώβριο.

Η εισήγηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εδράζεται στην εκτίμηση ότι θα επιφέρει μία σειρά θετικών αποτελεσμάτων. Κατά κύριο λόγο, όπως εξηγούν, θα εντάξει τους πολίτες σ' ένα «πιο πολιτικό πλαίσιο», δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να λάβουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, και θα ενεργοποιήσει τα προοδευτικότερα τμήματα των ψηφοφόρων, τα οποία, όπως εκτιμούν, συνιστούν μέρος της εκλογικής δεξαμενής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια για εκλογές

Πέραν του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας δέχεται πολλαπλές εισηγήσεις και για τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Δεδομένου ότι η κυβερνητική θητεία ολοκληρώνεται επισήμως τον Σεπτέμβριο του 2019, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις εξής ημερομηνίες:

— Μάιος του 2019, όταν και είναι προγραμματισμένες οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

— Οκτώβριος του 2019, όταν και είναι προγραμματισμένες οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση, καθώς «ακόμη και ο ίδιος ο Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει». Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του φθινοπώρου του 2018, από το κυβερνών κόμμα διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι «δεν έχει εξεταστεί αυτό το σενάριο», καθώς «δεν βγάζει νόημα».

«Θέλουμε να φθάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται» σπεύδουν να τονίσουν, επαναλαμβάνοντας τον στόχο εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...