Καρδιακή ανεπάρκεια: Για ποιους είναι πιο θανατηφόρα

Η καρδιακή ανεπάρκεια κάνει «διακρίσεις» ανάλογα με το φύλο, καθώς δεν είναι εξίσου επικίνδυνη για τους άντρες και για τις γυναίκες, δείχνει μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal.
Λίγα λόγια για την πάθηση

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Η καρδιακή ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της καρδιάς να διοχετεύσει ομαλά το αίμα στα υπόλοιπα όργανα. Αποτέλεσμα είναι να μη φτάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά και αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος.

Παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εκδήλωση της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η στένωση των αρτηριών (στεφανιαία νόσος), η ανεβασμένη πίεση (υπέρταση), ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά (οξεία) ή να είναι χρόνια και προκαλεί ευρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως η δύσπνοια, η κόπωση, το πρήξιμο στα πόδια, οι ταχυπαλμίες, η νυκτουρία, η ναυτία και η δυσκολία συγκέντρωσης.
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου για τις γυναίκες

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν λόγω της καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και να χάσουν τη ζωή τους από την πάθηση σε σύγκριση με τους άντρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Λουίζ Σαν, αναισθησιολόγο από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Οττάβα, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 90.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και κάλυπταν συνολικά διάστημα πέντε ετών.

Μόλις έναν χρόνο μετά τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, το ποσοστό των γυναικών ασθενών που έχασαν τη ζωή τους ήταν 16,8%, ενώ μεταξύ των αντρών μόλις 14,9%. Επίσης, σε διάστημα τριετίας, οι γυναίκες είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τους άντρες ως προς τα ποσοστά νοσηλείας λόγω της πάθησης.

«Η θνησιμότητα και οι δείκτες επιβίωσης για τις γυναίκες με καρδιακή ανεπάρκεια δεν παρουσιάζουν την ίδια βελτίωση όπως για τους άντρες» αναφέρει η Δρ Λίσα Μιέλνικζουκ, μία εκ των συντακτών της μελέτης, καρδιολόγος στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Οττάβα, τονίζοντας πως οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στις εκβάσεις της καρδιακής ανεπάρκειας ανάλογα με το φύλο ήταν απρόσμενα μεγάλες.

Σύμφωνα με τη Δρ Σαν, οι δυσμενείς εκβάσεις της καρδιακής ανεπάρκειας μεταξύ των γυναικών είναι δυνατό να εξηγηθούν από το γεγονός ότι οι γυναίκες εκδηλώνουν έναν διαφορετικό τύπο καρδιακής ανεπάρκειας, που είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί αλλά και να αντιμετωπιστεί. Η Μιέλνικζουκ με τη σειρά της προσθέτει ότι οι γυναίκες είναι συχνά πιο μεγάλες σε ηλικία όταν λαμβάνουν διάγνωση για την καρδιακή ανεπάρκεια, πράγμα που συνεπάγεται λιγότερες θεραπευτικές επιλογές και λιγότερο αποτελεσματικές θεραπείες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail