Έρχεται μπουγιουρντί άνω των 5 δις δολαρίων για την Τουρκία - Ποιες εταιρείες την τραβούν σε διεθνή επιδιαιτησία


falco / pixabay
Freepen.gr - Η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα λογαριασμό άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια διεθνή υπόθεση μετά την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων εταιρειών μέσων ενημέρωσης, ανέφερε ο Guardian.

Η σχετική με το Ηνωμένο Βασίλειο απαίτηση της Ipek Investment Ltd. αποσκοπεί στην ανατροπή της δήμευσης του ομίλου εταιρειών Koza από την Τουρκία λόγω του ότι υπήρχε πολιτικό κίνητρο και οι κατασχέσεις παραβίασαν τις επενδυτικές συνθήκες που αφορούν τη Βρετανία και άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας Hamdi Akın Ipek, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Ipek, τώρα διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο και η εταιρεία του, που κάποτε ήλεγχε την Koza, δραστηριοποιείται στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, των μεταλλείων, των κατασκευών, της αεροπορίας, της γεωργίας και του τουρισμού. Η Τουρκία δήμευσε τις επιχειρήσεις για υποτιθέμενους δεσμούς με το κίνημα του Fethullah Gülen, το οποίο κατηγορεί για την απόπειρα του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Ipek περιελάμβαναν την εφημερίδα Bugün και τον τηλεοπτικό σταθμό Kanalturk, τα οποία και κατασχέθηκαν το 2016. Ο Ipek δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να λάβει δικαιοσύνη στην Τουρκία και η υπόθεση παραπέμπεται στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση των Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) .

Η Τουρκία δήλωσε επίσημα ότι πραγματοποίησε επιδρομές στις εταιρείες λόγω οικονομικών παρατυπιών. Έχει κατασχέσει περισσότερες από 1.100 εταιρείες για εικαζόμενες συνδέσεις με το κίνημα Gülen.

Μια άλλη υπόθεση που κατατέθηκε στο ICSID νωρίτερα αυτό το έτος αφορά επίσης τις δημεύσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ξεκίνησε από μια εταιρεία με έδρα το Βέλγιο, την Cascade Investments NV, η οποία αναφέρει ότι τα περιουσιακά της στοιχεία αφαιρέθηκαν όταν έκλεισε η εφημερίδα Zaman. Η Cascade απαιτεί τουλάχιστον 65 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Markus Burgstaller, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Hogan Lovells, που εκπροσωπεί την Cascade, δήλωσε ότι εάν η Τουρκία χάσει, θα υποχρεωθεί να πληρώσει, διαφορετικά η απόφαση θα είναι εκτελεστή έναντι των περιουσιακών της στοιχείων σε όλα τα συμβαλλόμενα κράτη στη σύμβαση ICSID, . και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο Guardian.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail