Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος: η Κίνα ανταπέδωσε με 25% δασμούς σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ ύψους $ 34 δις - Δραματικές προειδοποιήσεις

Port in Beihai, Guangxi province, China. © / Reuters
Freepen.gr - Μόλις λίγες ώρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν στην επιβολή δασμών 25% στα εμπορικά τιμολόγια σε κινεζικά εμπορεύματα αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Πεκίνο ανταπέδωσε με αντίστοιχες κινήσεις σε βάρος εισαγωγών από τις ΗΠΑ.

«Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν τις νέες ταφίρες, τα αμοιβαία μέτρα της Κίνας άρχισαν να ισχύουν αμέσως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Lu Kang. Δεν διευκρίνισε το ποσό ή τους τύπους των αμερικανικών προϊόντων που θα φορολογούνται από την Κίνα.

Το υπουργείο εμπορίου της Κίνας δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αντισταθεί, αφού οι ΗΠΑ "ξεκίνησαν το μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία". Το Πεκίνο επίσης κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι παραβίασε τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

"Αυτά τα τιμολόγια παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ και αντιπροσωπεύουν ένα τυπικό "χτύπημα του εμπορίου", που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της παγκόσμιας βιομηχανίας και της αλυσίδας των αξιών. Επιπλέον, θα παρεμποδίσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και θα προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει πλήγμα σε πολλές πολυεθνικές, επιχειρήσεις και απλούς καταναλωτές", δήλωσε το υπουργείο την Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι αντί να "εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών και των ανθρώπων, η κίνηση θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική και καταστροφική".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail