«Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείον». Το άκρως Απόρρητο Σήμα της 15ης Ιουλίου 1974

«Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείον». Με αυτό το μήνυμα ο επικεφαλής του πραξικοπήματος Ταξίαρχος Γιωργίτσης ενημέρωσε τον Ιωαννίδη πως άρχισε το πραξικόπημα.

Από: veteranos.gr

Αν όλα πήγαιναν καλά τότε θα του έλεγε πως «Αλέξανδρος πάει καλά» ενώ αν κάτι πήγαινε λάθος θα του έλεγε πως ο «Αλέξανδρος ασθενεί βαρέως». Το άκρως απόρρητο σήμα είναι ένα από τα ντοκουμέντα, που περιλαμβάνεται στο «Πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου» της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όλα ξεκίνησαν στις 8 και 20 το πρωί όταν δύο μηχανοκίνητες φάλαγγες με περίπου 40 άρματα και 20 οχήματα με αντίστοιχο στρατό για την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού που ήταν η δολοφονία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Την ώρα εκείνη ο Μακάριος δεχόταν σχολική αντιπροσωπεία από την Αίγυπτο και την στιγμή της προσφώνησης ακούστηκαν υπόκωφοι κανονιοβολισμοί που προέρχονταν από το στρατόπεδο του Εφεδρικού Σώματος και όλοι έδειχναν ανήσυχοι.

Μετά από λίγα λεπτά οι πραξικοπηματίες έφτασαν στο κατώφλι του Μεγάρου και τότε ο Μακάριος με πολιτική περιβολή και φέροντας τραγιάσκα οδηγήθηκε και φυγαδεύθηκε από την πίσω πλευρά του κτιρίου.

Ο Μακάριος διέφυγε στο Τρόοδος και φέροντας ράσα κατευθύνθηκε στην Πάφο, όπου και εισερχόμενος στον εκεί καθεδρικό ναό, μέσα από ένα πλήθος που παραληρούσε βλέποντάς τον, με γεμάτη πάθος φωνή αναγγέλλει προ του μικροφώνου του εκεί ραδιοφωνικού σταθμού:

«Ελληνικέ Κυπριακέ λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις ποίος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος τον οποίον συ εξέλεξες διά να είναι ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός, όπως η χούντα των Αθηνών και οι εδώ εκπρόσωποί της θα ήθελαν…»

Ο Μακάριος όμως δεν απέφυγε και αυτός τα λάθη του…Μιλώντας στον ΟΗΕ ζήτησε την επέμβαση των Εγγυητριών Δυνάμεων στην Μεγαλόνησο!

Λίγη ώρα μετά, ο Ν. Σαμψών ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, εκφωνεί και το διάγγελμα επί την ανάληψη των καθηκόντων του κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο, χωρίς όμως να προβεί σε διάλυση της Βουλής, ή σε δίωξη πολιτικών προσώπων. Στη θέση αυτή θα παραμείνει για οκτώ ημέρες.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...