Νίκαια 1057: Ο βυζαντινός εμφύλιος που οδήγησε στο Μαντζικέρτ

Στη Νίκαια της Βιθυνίας, σε μια κοιλάδα που οι ντόπιοι την έλεγαν «Άδης» στις 20 Αυγούστου 1057, έγινε μία από τις πιο πολύνεκρες μάχες του Μεσαίωνα μεταξύ 150.000 ανδρών του Μιχαήλ Στ’ και του στασιαστή Ισαακίου Κομνηνού που συνεπικουρείτο από τον τρομερό πολέμαρχο Κατακαλων Κεκαυμενο.

Ηλίας Αναγνωστάκης
Αναδημοσίευση από: cognoscoteam.gr

Σε αυτήν την γιγαντιαίας κλίμακας συγκρουση, που όπως λέει ο Βρυώνης: «Ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος βυθίστηκε στο πένθος εκείνη την ημέρα», Έλληνες της Βαλκανικής ενεπλακησαν με Έλληνες της Μικράς Ασίας, Βαράγγοι της Πρωτεύουσας με ομόφυλους τους Βαράγγους και Ρώσους των ταγμάτων της Ανατολής, και Νορμανδοί των Βαλκανικών μονάδων με συμπατριώτες τους «Φραγγονορμανδους» της Παφλαγονίας και του Ποντου, σε μια σύγκρουση οπου «Δε ζητούνταν, ούτε δινόταν ελεος» (Ατταλειατης 43-8, Ψελλός, Χρονογραφία).

Η γιγαντιαία αυτή σύγκρουση που διεξήχθη κάτω από υψηλές θερμοκρασίες (Αυγουστος) έληξε με νικητή τα Ανατολικά στρατεύματα, αλλά με τρομακτικές απώλειες εκατέρωθεν.

Χιλιάδες επίλεκτοι στρατιώτες και βετεράνοι από τις δύο μεριές χάθηκαν, και η απώλεια τους θα φαινόταν λίγα χρόνια μετά, όταν ο Ρωμανός Δ’ Διογένης θα έψαχνε μάταια μονάδες βετεράνων για τα άπειρα στρατεύματα του στον αγώνα κατά των Τούρκων.

Λίγες μέρες μετά, την 1η Σεπτεμβρίου 1057, το εκπληκτικό δίδυμο Ισαάκιος Κομνηνός – Κατακαλων Κεκαυμενος έμπαινε στην Κων/πόλη με 40.000 άνδρες το κακό είχε γίνει όμως: Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι αυτή η άγνωστη, αλλά γιγαντιαία μάχη έκρινε την τύχη της Μικράς Ασίας και του Ελληνικού Έθνους γενικότερα, μαζί με αυτές του Μαντζικέρτ (1071), και Μυριοκέφαλου (1176).
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...