Τί προηγήθηκε της συμφωνίας για τη Μακεδονία, και για ποιο λόγο αυτή υπογράφηκε;


Από την προηγούμενη Κυριακή ολόκληρη η χώρα θυμίζει καζάνι που βράζει, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός υπέγραψε συμφωνία με τα Σκόπια, με την οποία τερματίζεται μια διαμάχη δεκαετιών μεταξύ των δύο χωρών. Παρότι στην συμφωνία αποτρέπεται οποιαδήποτε εδαφική και πολιτιστική αξίωση από την γείτονα χώρα, οι δηλώσεις προχθές του Σκοπιανού Πρωθυπουργού Ζάεφ περί «Μακεδόνων», προκάλεσαν εκ νέου τα ήδη οξυμένα πνεύματα.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Από: new-economy.gr

Πίσω από κάθε συμφωνία όμως, και κυρίως στην διπλωματία, κρύβεται κάτι άλλο το οποίο ούτε λέγεται, αλλά ούτε και φαίνεται. Οι Αμερικάνοι λένε ότι «εάν θέλεις να βρεις την αλήθεια, ακολούθησε τον δρόμο του χρήματος», και δεν έχουν και άδικο, καθώς είναι γνωστοί οι οικονομικοί δεσμοί της Ελλάδας με την χώρα των Σκοπίων (δες εδώ). Πόσο μάλλον όταν στην περιοχή ερίζουν συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων, μιας και τα Βαλκάνια αποτελούν σημαντικό εμπορικό δρόμο της Ασίας προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ας δούμε όμως παρακάτω, τι κρύβετε πίσω από αυτή την συμφωνία, κι εάν η Ελλάδα μπορούσε να πει όχι στην υπογραφή αυτής, μιας και σε μια τέτοια περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα ολέθριες.

Η διάσκεψη της Γιάλτας

Κατά το χρονικό διάστημα από 4 έως 11 Φεβρουαρίου του 1945 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρανγκλίνος Ρούσβλετ ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ, συναντήθηκαν στην Γιάλτα της Ρωσίας για την πραγματοποίηση της δεύτερης συνόδου κορυφής (είχε προηγηθεί ανάλογη διάσκεψη στην Τεχεράνη από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου του 1943).

Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν να μοιράσουν τον κόσμο μετά τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σε σφαίρες επιρροής. Στην διάσκεψη αυτή επισημοποιήθηκε η πρόθεση για τη δημιουργία του Ο.Η.Ε, απορρίφθηκε η πρόταση των Τσώρτσιλ και Ρούσβελτ για διαμελισμό της Γερμανίας, και αποφασίστηκε η εκμηδένιση του γερμανικού μιλιταρισμού και ναζισμού, για να μην μπορέσει ξανά η Γερμανία να απειλήσει την παγκόσμια ειρήνη.

Κι ενώ η Διάσκεψη της Γιάλτας, όριζε την τύχη της χώρας, στην Ελλάδα ξεκίνησε ένας μακροχρόνιος εμφύλιος ο οποίος απέσπασε την προσοχή της χώρας από τις διεθνείς εξελίξεις και την μυστική διπλωματία, ορίζοντας την τύχη της για τις επόμενες δεκαετίας. Τότε είναι που δημιουργήθηκε το «Μακεδονικό» πρόβλημα επί Τίτο, με όλες ανεξαίρετα τις ελληνικές κυβερνήσεις έκτοτε να διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Η μυστική συνάντηση που αναθεώρησε την Διάσκεψη της Γιάλτας

Έπειτα από αρκετές δεκαετίες, η διάσκεψη της Γιάλτας προέβη σε αναθεώρηση, καθώς σε μυστική συνάντηση των George Bush (του πρεσβύτερου) και του Michael Gorbatshov στις 2 Δεκεμβρίου 1989 σε ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό ανοιχτά της Μάλτας, είχαν ως αρχικό στόχο να δώσουν τέλος στη συμφωνία της Γιάλτας και να προσδιορίσουν το νέο πλαίσιο συνεργασίας για την από κοινού κηδεμονία της Ευρώπης.

Στη Μάλτα το 1989 και στην Ουάσιγκτον το 1990 Μπους (πατήρ) και Γκορμπατσόφ, ερήμην και εν αγνοία όλων των άλλων Ευρωπαίων, έγραψαν την ιστορία της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες, όπως και ο υιός Μπους με Πούτιν το 2002 στη Ρώμη. Η Ρωσία γίνεται εταίρος, έστω και ετερόρρυθμος, του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εξασφαλίζουν την ανοχή της Μόσχας για την ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία όλων των κρατών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Η πραγματική αιτία της συμφωνίας

Η διάθεση για ειρήνη στα Βαλκάνια από Ευρωπαίους και ΗΠΑ, έγινε εμφανής από την πρώτη κιόλας ημέρα υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου 2018, με την Γερμανία πρώτη να χαιρετίζει την εν λόγω συμφωνία και να ακολουθούν οι ΗΠΑ. Για πιο λόγο όμως αυτή η «φιλευσπλαχνία» των μεγάλων δυνάμεων;

Πίσω από την πρόσφατη συμφωνία, βρίσκεται η Νέα Πλωτή Οδός που θα ενοποιήσει τον Δούναβη με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσω της Σερβίας (Μοράβας) της ΠΓΔΜ (Αξιός) και της Ελλάδας (Αξιός). Το ζήτημα αυτό είναι πάντα ψηλά στις συζητήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η Πλωτή Οδός Δούναβη-Θεσσαλονίκης αποτελεί βασικό ζήτημα συζητήσεων μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του ομόλογού του Νίκολα Ντιμιτρόφ της ΠΓΔΜ. Ο Δούναβης, ως γνωστόν, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης (μετά τον Βόλγα). Πηγάζει από τον Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία, ακολουθεί πορεία κυρίως ανατολική για 2850 χλμ., διασχίζει αρκετές πρωτεύουσες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα μέσα από τη Ρουμανία. Δηλαδή, είναι μία ποτάμια οδός τεράστιας οικονομικής και εμπορικής σημασίας.

Η σύνδεσή του με τον Θερμαϊκό αποτελεί ιδέα ήδη από την δεκαετία του 1970, καθώς συντομεύει κατά 1200 χλμ την σύνδεση της Βόρειας Ευρώπης με το Αιγαίο Πέλαγος. Εκτιμάται ότι το έργο είναι επενδυτικής δαπάνης της τάξεως των 17 δισ. δολαρίων. Θα χρειαστεί περί τα οκτώ χρόνια για να υλοποιηθεί η διώρυγα και θα απασχολήσει χιλιάδες εργαζόμενους και δεκάδες τεχνικές εταιρείες, καθώς στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται υδροηλεκτρικές μονάδες (ισχύος 400 μεγαβάτ).

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων με την οποία κλείνουν όλες οι διαφορές των δύο χωρών που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες, υπήρξε αποτέλεσμα ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων (ΗΠΑ και Ρωσίας), και δεν αποτελεί παρά την επικύρωση ενός εμπορικού και οικονομικού σχεδίου το οποίο θα εξυπηρετήσει ως επί το πλείστον την γερμανική βιομηχανία και οικονομία, με άγνωστα μέχρι στιγμής ανταλλάγματα στην Ελληνική και Σκοπιανή πλευρά. Το μέλλον θα μας δείξει εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός απαίτησε, και πήρε τελικά, ανταλλάγματα για την Ελλάδα προκειμένου να υπογράψει την συμφωνία με τα Σκόπια.

Πηγές

Γιώργος Ρωμαίος, tovima.gr (http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=142993)
Η γεωοικονομική διάσταση του «Μακεδονικού» και η νέα πλωτή οδός Δούναβη-Θεσσαλονίκης (https://difernews.gr/geooikonomiki-diastasi-tou-makedonikou-kai-nea-ploti-odos-dounavi-thessalonikis/)
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...