Με αυτά τα “τρικ” ψάχνουν λύση στο αδιέξοδο F-35A οι Tούρκοι

Την πολύμηνη αναβολή της παραλαβής των ρωσικών S-400 αποφάσισε η Τουρκία μετα από τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε η Άγκυρα.

Του Γιώργου Τσιμπούκη
Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Ουσιαστικά οι ΗΠΑ εκβίασαν την Τουρκία θέτοντας το δίλημμα της επιλογής ανάμεσα στα F-35 και στους S-400, αφού οι Αμερικανοί έθεσαν στους Τούρκους το μεγάλο ζήτημα της χρήσης των συστημάτων αυτών από τους Ρώσους τεχνικούς συμβούλους που θα πρέπει να τα επιχειρούν τουλάχιστον για το πρώτο χρόνο, εως ότου εκπαιδευτούν οι Τούρκοι αξιωματικοί.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη η Άγκυρα θα αναβάλει τη παραλαβή των ρωσικών πυραύλων για 10 μήνες και τελικά εκτός απροόπτου οι Τούρκοι θα τους παραλάβουν το 2020 αντί για το 2019.

Το βασικό επιχείρημα των Αμερικανών το οποίο φαίνεται ότι αποδέχτηκαν και οι Τούρκοι, ήταν ότι τα συστήματα θα αποτελέσουν πρόβλημα, ουσιαστικά μια μαύρη τρύπα στην αεράμυνα της Τουρκίας για τα Αμερικανικά και λοιπά ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, αφού δεν θα έχει ολοκληρωθεί το τουρκικής κατασκευής σύστημα IFF που οι Τούρκοι έχουν ανακοινώσει ότι θα εγκαταστήσουν.

Επιπλέον όπως αναφέρθηκε παραπάνω για αρκετό χρονικό διάστημα τα αντιαεροπορικά συστήματα επρόκειτο να τα χειρίζονται Ρώσοι τεχνικοί έως ότου οι Τούρκοι εκπαιδευτούν και λάβουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς οι S-400 θα αποτελέσουν τουλάχιστον τον πρώτο χρονικό διάστημα απειλή για το ΝΑΤΟ, εννοώντας φυσικά για τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ μετατρέποντας τον τουρκικό εναέριο χώρο σε μια μαύρη τρύπα για το ΝΑΤΟ όταν οι δύο πυροβολαρχίες λειτουργούν.

Για τους παραπάνω λόγους οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την παραλαβή των συστημάτων κάποια στιγμή στο μέλλον καθώς την μη αξιοποίηση τους, κατά το παράδειγμα των ελληνικών S-300PMU-1 που ήταν για πολλά χρόνια αποθηκευμένοι στην Κρήτη.

Επιπλέον αναφορικά με την παράδοση των δύο F-35A στην Τουρκική Αεροπορία, εάν τελικά οι Τούρκοι συμφωνήσουν στις αμερικανικές προτάσεις αυτά θα παραδοθούν σε αμερικανικό έδαφος εντός τουμήνα και θα παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ μέχρι να εκπαιδευτούν οι Τούρκοι πιλότοι και μηχανικοί.

Όμως όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ το μέλλον των υπολοίπων παραδόσεων αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αμερικανο-τουρκικής ομάδας εργασίας για τους S-400 και τα F-35A η οποία θα καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, θετικό ή αρνητικό για την πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσων, το Δεκέμβριο του 2019.

Επομένως η αναβολή της παραλαβής των S-400 που ανακοίνωσαν οι Τούρκοι, σχετίζεται κυρίως με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αμερικανο-τουρκικής ομάδας εργασίας η οποία θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσει τις πρώτες συνεδριάσεις.

Από την άλλη πλευρά για να «χρυσώσουν» το χάπι στον Ερντογάν, οι Αμερικανοί προτείνουν στην Άγκυρα την πώληση στην Τουρκία κατόπιν έγκρισης του Κογκρέσου (ένα δύσκολο εγχείρημα λόγω της πολύμηνης κράτησης του Αμερικανού Πάστορα στις τουρκικές φυλακές) των αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών συστημάτων Patriot PAC 3.

Εν κατακλείδι οι Τούρκοι αναβάλουν την παραλαβή των S-400 για 10 μήνες επικαλούμενοι τεχνικούς λόγους, παραλαμβάνουν επί αμερικανικού εδάφους τα δύο πρώτα F-35A, διεκδικούν τον έλεγχο του Manbij από τις ΗΠΑ και για τα υπόλοιπα θα καταλήξουν σε κάποια αποτέλεσμα μετά από ένα μακροχρόνιο όπως φαίνεται “ανατολίτικο” παζάρι που θα κρατήσει μέχρι το Δεκέμβριο του 2019.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...