Πόσο υγιεινές είναι οι πατάτες; Θερμίδες & διατροφική αξία

Η αγαπημένη πατάτα στο (διατροφικό) μικροσκόπιο!

Τις αγαπάμε βραστές, ψητές, σε πουρέ και κυρίως τηγανητές, βρίσκουν ως διά μαγείας τη θέση τους σχεδόν σε κάθε πιάτο και τις έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις εποχές του χρόνου. Σε συνδυασμό με την απαλή γεύση και τη γεμάτη υφή τους, δικαιολογημένα οι πατάτες δεν λείπουν ποτέ από την κουζίνα μας!

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Πόσο υγιεινή είναι όμως τελικά η πατάτα; Γνωρίζετε πόσες θερμίδες, ποιες βιταμίνες και ποια μέταλλα μας δίνει;
patates dentrolivano
Πατάτα η… παρεξηγημένη

Ως έναν βαθμό, η πατάτα έχει «δαιμονοποιηθεί» λόγω του αμύλου της. Συχνά, κατηγοριοποιείται μαζί με το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά στους «κακούς» υδατάνθρακες, τους οποίους πρέπει να αποφεύγουμε σε μεγάλες ποσότητες τόσο επειδή συμβάλλουν στην άνοδο των επιπέδων του σακχάρου όσο και επειδή οδηγούν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, η πατάτα δεν αποτελεί επεξεργασμένο υδατάνθρακα, επομένως το διατροφικό της προφίλ διαφέρει σημαντικά από τα προϊόντα αυτά.
patata se rodeles
Πατάτα: Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών & βιταμινών Β, αλλά και πλούσια σε βιταμίνη C!

Εφόσον δεν συνοδεύεται από παχυντικά τυριά, μπέικον, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και τα συναφή, η πατάτα είναι εξαιρετικά υγιεινή και θρεπτική. Καλό είναι να την προτιμάμε ψητή ή βραστή αντί για τηγανητή. Όταν δε καταναλώνεται με τη φλούδα της παρέχει ακόμη μεγαλύτερο διατροφικό όφελος, χάρη στην έξτρα δόση φυτικών ινών που μας δίνει. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, αλλά και για τον έλεγχο της πείνας.

Επίσης, το κάλιο της πατάτας συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης, ενώ οι βιταμίνες Β6, Β3 και Β9 εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η πατάτα μάς δίνει ακόμη σίδηρο και μαγγάνιο, δύο μέταλλα που διευκολύνουν τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, καθώς και βιταμίνη C, η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Μία μέτρια πατάτα έχει περίπου 160 θερμίδες, επομένως είναι κατάλληλη ακόμη και στο πλαίσιο μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας.

Συμπερασματικά, η πατάτα όχι μόνο δεν είναι απαγορευμένος καρπός, αλλά μάλιστα δικαιούται απόλυτα τη θέση της στη διατροφή μας, εφόσον αποφεύγουμε να την καταναλώνουμε σε συνδυασμό με ανθυγιεινά λιπαρά και την προτιμάμε ολόκληρη, μαζί με τη φλούδα της.

Πηγή: Health.com
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...