Δύο πολιτικές διορθώσεις, δύο Μακεδονίες και νέος πονοκέφαλος στον ΟΗΕ


D1_TheOne  - Pixabay
Το πρόβλημα της Μακεδονίας όπως το δημιούργησε ο Τίτο και οι οραματιστές του Πανσλαβισμού είναι παλαιό και μέσα στην πορεία του χρόνου εξελισσόταν κάποτε επικίνδυνα και εν μέσω πολέμων και κάποτε εν μέσω διαπραγματεύσεων. Τώρα και μετά από ασφυκτικές πιέσεις των δυτικών ΗΠΑ και Γερμανία συν άλλες χώρες της ΕΕ κατέληξαν σε επεξεργασία της προηγούμενης συμφωνίας σε ονομαστική συμφωνία, σε συμφωνία δηλαδή που αφορά στο ονοματολογικό αλλά πάει πέρα από αυτό σε πολιτικά συμφέροντα και επηρεάζει τη Γεωπολιτική ευρύτερα στην περιοχή με βασικούς παίχτες τις ΗΠΑ τη Ρωσία την Κίνα τη Γερμανία την Τουρκία τις Βαλκανικές χώρες και γιατί όχι και την Ελλάδα αφού οι δυτικοί φαίνεται ότι έχουν την πρόθεση να αναβαθμίσουν στο επόμενο ορατό μέλλον τη χώρα στα Βαλκάνια.

Μόσχα: Πάνος Ιγνατίου
Οι τελευταία Βαλκανικοί πόλεμοι μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δημιούργησαν ένα νέο χάρτη στην περιοχή με νέες ισορροπίες και την Ρωσία απούσα για πολλά χρόνια από τα Βαλκάνια. Το μοναδικό στήριγμα για τη Ρωσία είναι η Ομόδοξη Σερβία. Οι κρυφοί φίλοι της Ρωσίας είναι η Βουλγαρία η και τα Σκόπια μέσω των Χριστιανικών πληθυσμών ενώ έχει μεταφέρει στρατεύματα σε κάποιες άλλες περιοχές των Βαλκανίων. Η Ρωσία δεν θα ήθελε να δει τα Σκόπια εντός του ΝΑΤΟ και θα αντιμετωπίσει με δυσαρέσκεια ένα τέτοιο ενδεχόμενο όπως αντιμετώπισε το θέμα του Μαυροβουνίου. 

Για τα Σκόπια όμως θα υπάρχουν συνέπειες με την ένταξη του στο ΝΑΤΟ και θα συμβάλει μέσω της επιρροής της να καθυστερήσουν οι τροποποιήσεις του Συντάγματος κι οι Μεταρρυθμίσεις στο δρόμο για την ΕΕ. Η ιστορία μας έχει διδάξει πως όπου προχωρά η Κίνα ακολουθεί και η Ρωσία. Η Κίνα άρχισε ήδη την υλοποίηση του Silk Road και του One Belt Road και θα είναι ένα από τα σημαντικότερα project παγκοσμίως και θα συμβάλει στην ενοποίηση της Ευρασίας. Ένας από τους δρόμους του Μεταξιού διέρχεται μέσω της Διώρυγας του Σουέζ σε συνεργασία με Αίγυπτο , Ισραήλ και Ελλάδα μέσω του λιμανιού του Πειραιά. 

Η Κίνα προτίθεται να κατασκευάσει σιδηροδρομική γραμμή από τον Πειραιά μέχρι την Ουγγαρία με στόχο της μεταφορά των προϊόντων της στην Ευρώπη και αντάλλαγμα την διάνοιξη των δικών της αγορών. Η Ρωσία θέλει να περάσει από το έδαφος της τους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας καθώς το φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Ευρώπη είναι βέβαιο ότι θα είναι πιο φθηνό από τα φιλόδοξα και εξωπραγματικά σχέδια των ΗΠΑ να μεταφέρουν ενέργεια από την Αμερική στην Ευρώπη καθώς θα είναι πολύ ακριβότερο κι το κόστος θα το πληρώσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. 

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν τα δικά τους σχέδια ανεξάρτητα από τα συμφέροντα των Ευρωπαίων και ήδη άρχισαν οι μεταξύ τους οικονομικές αντιθέσεις που θα οξυνθούν στο μέλλον. Η Ρωσία ήδη κατασκευάζει τον αγωγό προς την Τουρκία και θα διερευνήσει τις πιθανότητες να περάσει μέσω Ελλάδος και Σκοπίων προς την Ιταλία και μια διακλάδωση προς την κεντρική Ευρώπη. 

Η Βουλγαρία μετά από αυστηρές συστάσεις των ΗΠΑ απέρριψε το ρωσικό σχέδιο αλλά τώρα επανήλθε και συνομιλεί με τη Ρωσία παρασκηνιακά γι τη διέλευση του αγωγού από την Βάρνα. Σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια θέλει να παίξει και η Τουρκία με βάση του ισλαμικούς πληθυσμούς ολόκληρης της περιοχής. Εκβιάζει τις ΗΠΑ και μέσω του προσφυγικού και της μεταναστευτικής κρίσης για την ένταξη της στην ΕΕ και εκβιάζει και την Γερμανία ότι θα διασπάσει την παραδοσιακά Εθνική Οδό που διατηρούσαν οι δυο χώρες για πολλά -πολλά χρόνια Βερολίνο – Κωνσταντινούπολη – Βαγδάτη για τον έλεγχο της περιοχής μέχρι τη μέχρι Ανατολή.

Η Τουρκία εκβιάζει τη Γερμανία να την αντικαταστήσει στα Βαλκάνια με νέα Συνεργασία με τη Ρωσία! Με βάση αυτό το σενάριο η Ρωσία θα μπορεί να συντονίσει τους Χριστιανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων και ήδη με την Ελλάδα διατηρεί φιλικές σχέσεις. Η Τουρκία να συντονίσει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων και η Κίνα θα είναι ο επιστάτης. Η Κίνα γνωρίζει πολύ καλά πώς να « ρίχνει λάδι στις μηχανές να λειτουργήσουν εύρυθμα» Στη Μέση Ανατολή τα συμφέροντα Ρωσίας- Τουρκίας συμπλέουν όπως και το θέμα των αγωγών στα Βαλκάνια. Ωστόσο η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και παρά την ρητορική της ότι θα επανακαθορίσει την Γεωπολιτική της θέση και θα κινηθεί προς την Ευρασία δεν έχει προχωρήσει σε καμία ουσιαστική κίνηση για να αποχωρήσει από αυτή την στρατιωτική συμμαχία. Το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτική συμμαχία και οι χώρες μέλη έχουν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις απαραβίαστες. Οι ηγέτες των χωρών μελών δεν πηγαίνουν στις συνόδους και πίνουν τσάι. Με τον ίδιο τρόπο που δεν συμμετείχε στον πόλεμο κατά του Ιράκ δεν επιτρέπει τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλικ για να τιμωρήσει τις ΗΠΑ για τη στάση έναντι της Τουρκίας τόσο για το κουρδικό όσο και για άλλα θέματα που αναφέρονται πιο πάνω. Είναι όμως πολύ πιθανόν η σχέση Ρωσίας – Τουρκίας να ανατραπεί στην Μέση Ανατολή και θα ανατραπούν και τα σχέδια συνεργασίας στη Βαλκάνια. Για αυτό είναι πιθανόν η Τουρκία να μείνει εκτός των σχεδιασμών στα Βαλκάνια. Αυτό θα εξαρτηθεί βεβαίως από τους χειρισμούς του Τ Ερτογάν. Οι Αλβανοί οραματίζονται την Μεγάλη Αλβανία η Βούλγαροι βλέπουν με καλό μάτι το όνομα Βόρεια Μακεδονία γιατί με αυτό ικανοποιούν τη Δύση έναντι της θέσης τους προς της Ρωσία για τους αγωγούς και στο Κοσσυφοπέδιο αναμένονται εξελίξεις καθώς νομικά οι Σέρβοι μπορούν να διεκδικήσουν διεθνώς το Κόσσοβο και είναι πιθανόν να έχουμε εδαφικές αναπροσαρμογές είτε στο Κόσσοβο είτε σε άλλες περιοχές. Η Ρωσία γενικά οραματίζεται την περιοχή της Συνθήκη Του Αγίου Στεφάνου όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την Ανεξαρτησία της Βουλγαρίας που επιτεύχθηκε χάρη στην νίκη της Ρωσίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων η δύση ήθελε να τελειώνει γρήγορα με την εκκρεμότητα μετά Σκόπια το ταχύτερο. Επέβαλε στην Ελλάδα δυο Political Correctness. Το ένα Political Correctness αφορά τη Συμφωνία που δέχτηκε η Ελλάδα πριν 25 χρόνια και προϋπήρχε ως «ιστορική αλήθεια» παραποιημένης όμως Ιστορίας από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και αυτή η αποδοχή από τη Δύση έγινε για να ικανοποιήσει το μελλοντικό της σύμμαχο και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Πίεσαν την Ελλάδα να αποδεχτεί το όνομα Βόρεια Μακεδονία έστω και αν όλοι γνωρίζουν πως διεθνώς πάλιν θα την αποκαλούν Δημοκρατίας της Μακεδονίας ή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα έδωσε το όνομα Μακεδονία όπως το έδωσε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το δεύτερο political Correctness έχει να κάνει με τη Ελλάδα και πήρε αυτό που εν μέρει ικανοποιεί την Ελληνική κυβέρνηση αφού αφαίρεσε την Ελληνική ιστορία την Ελληνική κληρονομιά της Μακεδονίας από αυτή την μικρή χώρα και τα σύμβολα της. Για αυτό ό Νίκος Κοτζιάς είπε ότι πρόκειται για μια WIN – WIN νίκη και για τις δυο πλευρές. Μάλλον πρόκειται για μια νίκη WIN –WIN της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο Πρωθυπουργός πάντως το ομολόγησε : «Δεν μπορούμε να απορρίψουμε το αίτημα τους να καθορίσουν την ταυτότητα τους» Το ίδιο επιχείρημα προτάθηκε και πριν 25 χρόνια ότι έχουν δηλαδή το δικαίωμα να καθορίσουν ελεύθερα της ταυτότητα τους. Θα δούμε στο μέλλον πως θα καθορίσουν την ταυτότητα τους.

Τα βασικά άρθρα της Συμφωνίας.

Ας πάρουνε λοιπόν τα βασικά άρθρα της Συμφωνίας για να δούμε τις λύσεις που δόθηκαν η και τις εποικοδομητικές ασάφειες που θα λύσει ο χρόνος.

Άρθρο 1 , παράγραφος 3 που αφορά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και κάνει λόγο για ισχυρό εξοπλισμό δράσης. Πρόκειται για μια συμφωνία που σχετίζεται με τα ιδιωτικά κεφάλαια τις επενδύσεις και προς τις δυο κατευθύνσεις των χωρών το νομικό πλαίσιο αλλά τελικά αυτή η δυναμική των οικονομικών συμφερόντων μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρή από την πολιτική βούληση.

« Σε σχέση με τα προαναφερθέντα ονόματα και ορολογίες σε εμπορικές επωνυμίες , εμπορικά σήματα τα μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές τους κοινότητες να θεσμοθετήσουν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο , στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιωχθούν αμοιβαία αποδεχτές λύσεις για τα ζητήματα που προκύπτουν από τις εμπορικής ονομασίας , τα εμπορικά σήματα και όλα τα σχετικά θέματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

Για την εφαρμογή των προαναφερθέντων διατάξεων θα συσταθεί μια διεθνείς ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από εκπροσώπους των δυο κρατών στο πλαίσιο της ΕΕ με την κατάλληλη συμβολή του ΟΗΕ και του ISO. Αυτή η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα συσταθεί εντός του 2018 και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός τριών χρόνων. Στην συμφωνία αυτή δεν υπάρχει καμία απαγόρευση στα μέρη να χρησιμοποιούν την παρούσα ονομασία ή χρήση μέχρι να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία όπως προβλέπεται στο παρόν υπόμνημα.
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν διεθνή πολιτική ορθότητα στους διεθνείς κανόνες πολλούς από τους οποίους ούτε η Ελλάδα δεν ακολουθούσε με τόση ευλάβεια έστω και αν ήταν μέλος της ΕΕ. Η Βόρεια Μακεδονία συμφώνησε όπως συμφώνησε και η Ελλάδα να συμμετέχουν σε ένα κοινό μηχανισμό επαλήθευσης. Αυτό προκαλεί πρ0βλήματα στους Σλάβους καθώς πιστεύουν ότι υποκύπτουν στις Ελληνικές πιέσεις. Πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική πραγματικότητα καθώς οι διατάξεις αφορούν και τις δυο χώρες.

Άρθρο 1 παράγραφος 4. Το Δεύτερο μέρος θα συνάψει όλες τις συνταγματικές τροποποιήσεις μέχρι τα τέλη του 2018. Η διαδικασία αυτή έγινε οικειοθελώς από το κράτος των Σκοπίων που μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία. Οι εθνικιστές σε αυτή τη χωρά αντιδρούν και σε αυτό το άρθρο αλλά και σε αυτούς που τους υποκινούν και δεν θέλουν την ένταξη τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Βεβαίως αδιαφορούν για τον τρόπο που ήρθε ουρανοκατέβατο το σχέδιο Συντάγματος στη Συρία παρά τις διαφωνίες της ηγεσίας της χωράς του Εθνικού κόμματος αλλά και άλλων κινημάτων που υποστηρίζουν τον Ασσαντ. Αυτοί δίνουν μάχες σώμα με σώμα για να διεκδικήσουν το Σύνταγμα και είναι πολύ πιο συγκλονιστικό να γνωρίζουν κάθε άρθρο του ενώ δεν γνωρίζουν καν την επόμενη μέρα… παρά οι σκοπιανοί που θα ενταχθούν σε πολύ σημαντικούς οργανισμούς ασφάλειας και οικονομικών.

Τροποποίηση του Συντάγματος.

Το όνομα και οι ορολογίες που αναφέρονται στο άρθρο ένα της παρούσας συμφωνίας ενσωματώνονται στο Σύνταγμα του δεύτερου μέρους και η αλλαγή θα επιτευχθεί με μια τροπολογία. Συμφώνα με την τροπολογία αυτή το όνομα και οι ορολογίες θα αλλάξουν αναλόγως σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος. Επιπλέον το δεύτερο μέρος προβαίνει στις κατάλληλες τροποποιήσεις του Προοιμίου του άρθρου 3 και του άρθρου 49 κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η έμφαση δίνεται στο άρθρο 49 του Συντάγματος της Μακεδονίας το οποίο αναφέρει ότι η Δημοκρατία φροντίζει για το καθεστώς και τα δικαιώματα των προσώπων που ανήκουν στον Μακεδονικό λαό στις γειτονικές χώρες καθώς επίσης και των Μακεδόνων ομογενών, βοηθά την πολιτιστική τους ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς με αυτούς. Στο νέο Σύνταγμα δεν θα υπάρχει αυτή η αναφορά που εκλαμβάνεται ως επεκτατική πολιτική σε γειτονιές χώρες.

Με βάση τη Συμφωνία όπως αυτή προκύπτει από το έγγραφο « Το πρώτο μέρος η Ελληνική Δημοκρατία και το δεύτερο μέρος τα οποία έγιανα δεχτά στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με ο ψήφισμα 47/225 της 8ης Απριλίου 1993 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με το δεύτερο Μέρος που δεν αναφέρεται ούτε καν το ακρωνύμιο ΠΓΔΜ και περιγράφεται απλά ως μια οντότητα το Δεύτερο μέρος!

Άρθρο 3 παράγραφος 4. Καταστολή της αυτό- έκφρασης της ταυτότητας του.
Τα μέρη δεσμεύονται να μην αναλάβουν να προωθήσουν / η και να υποστηρίξουν ή να ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ή δραστηριότητες μη φιλικού χαρακτήρα που στρέφονται ενάντια του άλλου μέρος. Κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το έδαφος του έναντι του άλλου μέρους από οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα ,οργάνωση ,ο μάδα ή άτομο που πραγματοποιεί ή επιχειρήσει να πραγματοποιήσει ανατρεπτικές ή αποσχιστικές ενέργειες ή ενέργειες ή δραστηριότητες που απειλούν με οποιοιδήποτε τρόπο την ειρήνη την σταθερότητα ή την ασφάλεια του άλλου μέρους. Κάθε μέρος είναι υποχρεωμένο να κοινοποιεί αμέσως οποιαδήποτε πληροφορία που έχει στην κατοχή του σχετικά με τις ενέργειες ή τις προθέσεις του. Αυτή αόριστα διατυπωμένη ρήτρα ανοίγει ένα παράθυρο για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης με την πολιτική του λογικά ορθού. Με την πολιτική του Political Correctness ! Οι συγγραφείς το θεωρούν πολιτικά ορθό ως μια βαλβίδα περιορισμού των αντιθέσεων κι των εθνικών συγκρούσεων. Οι σλάβοι κρίνουν ότι θα περιορίσει αυτούς που φορούν τα πατριωτικά ενδύματα και αντιπροσωπεύουν την φυσική και γεωγραφική Μακεδονία όπως οι ίδιοι πιστεύουν και σηκώνουν την παλαιά σημαία με την ήλιο της Βεργίνας!

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι περιορίζει την Μακεδονική ταυτότητα τους και την παρουσία του λαού τους στην Αιγαιοπελαγίτικη Μακεδονία που ονειρεύονταν από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και στους προηγούμενους Βαλκανικούς πολέμους των αρχών του 20ου αιώνα. Ωστόσο δημιουργεί ένα αστυνομικά ελεγχόμενο κράτος που θα καταστέλλει τα απόψεις των πολιτών του όπως και για την Ελλάδα. Αν αυτό περάσει ως έχει από την ΕΕ και τοη ΟΗΕ θα έχουμε τα πρώτα δυο κράτη που καθορίζουν με αυστηρούς νόμους και αστυνόμευση την Πολιτική Ορθότητα ( Political Correctness)

Άρθρο 4 παράγραφος 3.

Κάθε συμβαλλόμενο μέρος είναι δεσμευμένο και διακηρύσσει επίσημα ότι τίποτε στο Σύνταγμα του όπως ισχύει ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον μπορεί να ερμηνευθεί ή να ερμηνευθεί ότι συνιστά ή θα αποτελέσει ποτέ τη βάση για παρέμβαση στις υποθέσεις του άλλου μέρους σε οποιαδήποτε για οποιονδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οποιονδήποτε προσώπων που δεν είναι πολίτες του. Αυτό αποκλείει οποιαδήποτε παρέμβαση της Ελλάδας σε περίπτωση αποσταθεροποίηση εντός αυτής της χώρας. Το άρθρο αυτό δεν κάνει καμία αναφορά στην Αλβανία στην Βουλγαρία η ακόμα και στη Ρωσία που αν θέλουν μπορούν αν επικαλεστούν την προστασία εθνικών ομάδων που ζουν στη χώρα αυτή είτε είναι Σλάβοι είτε είναι Μουσουλμάνοι είτε είναι Βούλγαροι. Ούτως ή άλλως τα Σκόπια δεν έχουν δυνατότητα επέμβασης στην Ελλάδα. 

Άρθρο 6 παράγραφος 1 Απαγόρευση της προπαγάνδας.

Με στόχο την ενίσχυση των φιλικών διμερών σχέσεων κάθε συμβαλλόμενο μέρος λαμβάνει άμεσα μέτρα για την απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας ή δράσης ή προπαγάνδας από κρατικούς οργανισμούς ή οργανισμούς που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος και αποτρέπουν δραστηριότητες ικανές να προκαλέσουν σωβινισμό, εχθρότητα, ρεβιζιονισμό αλυτρωτισμό έναντι του άλλου μέρους. Σε περίπτωση τέτοιων δραστηριοτήτων τα μέρη αναλαμβάνουν τα αναγκαία μετρά.

Άρθρο 6 παράγραφος 2.

Κάθε συμβαλλόμενο μέρος λαμβάνει αμέσως τα αναγκαία μέτρα για να αποθαρρύνει και να αποτρέψει κάθε πράξη ιδιωτικών φορέων που ενδέχεται να υποκινήσει βία, μίσος ή εχθρότητα έναντι του άλλο μέρους. Εάν μια ιδιωτική οντότητα στην επικράτεια ενός συμβαλλόμενου μέρους ασκεί τέτοιες δραστηριότητες χωρίς τη γνώση του συμβαλλόμενου μέρους το συμβαλλόμενο μέρος αμέσως λαμβάνει μόλις λάβει γνώση όλα τα αναγκαία μέτρα όπως προβλέπει ο νόμος.

Άρθρο 6 παράγραφος 3.

Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα αποτρέψει και θα αποθαρρύνει πράξεις συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών προπαγάνδας από ιδιώτες που ενδέχεται να υποκινήσουν σοβινισμό, εχθρότητα, αλυτρωτισμό και ρεβιζιονισμό εναντίον άλλου μέρους. Δεν είναι σαφές ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα άρθρα αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για άρθρα τα οποία υπάρχουν σε νόμο διάταγμα τον οποίο υπέγραψε παλαιότερα στη Ρωσία ο Β Πούτιν προκειμένου να αποφευχθούν διαθρησκευτικές και διεθνικές διχόνοιες και οι νόμοι προβλέπουν βαριές ποινές φυλάκισης ανάλογα με το αδίκημα.

Άρθρο 7 παράγραφος 2 .

Όταν γίνεται αναφορά στο πρώτο μέρος της συμφωνίας αυτοί οι όροι Μακεδονία και Μακεδονικός σύμφωνα με το άρθρο 7-1 υποδηλώνουν όχι μόνο την περιοχή και τους ανθρώπους της Βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους αλλά και τα χαρακτηριστικά καθώς και τον Ελληνικό πολιτισμό κι την κληρονομία της περιοχής από τν αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι κάτοικοι της βόρειας Μακεδονίας προσδιορίζουν τον εαυτό τους ως κάτοικοι της βόρειας περιοχής αλλά αποκαλούνται Μακεδόνες μόνο γεωγραφικά εκτός και αν θέλουν να προσδιοριστούν ως Έλληνες Μακεδόνες. Η Αθήνα στην πραγματικότητα έθεσε τις παραμέτρους της πολιτικής ορθότητας καθορίζοντας το πλαίσιο του Μακεδονικού πολιτισμού και της Ιστορίας αλλά. Ωστόσο έπεισε και το πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας να καθορίζουν τους εαυτούς τους ως Μακεδόνες συγκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Αυτό είναι διαγραφή των Μακεδόνων του Αιγαίου από την περιοχή όπως πίστευαν οι σλάβοι των Σκοπιών. Βασικά η Ελλάδα μεγιστοποίησε τις απαιτήσεις ταυτότητας σε ολόκληρη την περιοχή κι χαρακτηρίζει ιδιότητα ότι αποτελεί τον Ελληνικό πολιτισμό την Ιστορία και την κληρονομιά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Άρθρο 8 -1

Αν ένα από τα μέρη πιστεύει ότι το ένα ή περισσότερα σύμβολα που αποτελούν μέρος της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς χρησιμοποιείται από το άλλο μέρος, υποβάλλει την υποτιθέμενη χρήση στο κοινό του άλλου μέρους και το άλλο μέρος λαμβάνει τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα και να διασφαλίσει τον σεβασμό της εν λόγω κληρονομιάς.

Άρθρο 8 -2

Εντός έξη μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας το δεύτερο μέρος θα επανεξετάσει την κατάσταση των Μνημείων των δημοσίων κτιρίων και των υποδομών στην επικράτεια του και στο μέτρο που αναφέρονται με οποιοδήποτε τρόπο στην αρχαία Ελληνική Ιστορία και πολιτισμό, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομία του Πρώτου Μέρους λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα διόρθωσης για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα και να διασφαλίσει τον σεβασμό της κληρονομιάς. Όλα τα έργα Γκρουεφσκυ που στήθηκαν στη χώρα θα έχουν σύντομα ημερομηνία λήξης.

Άρθρο 8 παράγραφος 3!

Το Δεύτερο μέρος δεν θα χρησιμοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο και με όλες τις μορφές το σύμβολο που είχε προηγουμένως παρουσιαστεί στην παλιά εθνική του σημαία. Εντός έξη μηνών από την υπογραφή της παρούσας συμφωνίας το δεύτερο μέρος προβαίνει στην απομάκρυνση του συμβόλου που εμφανίζεται στην παλιά του εθνική σημαία από όλους τους δημόσιους χώρους και τις δημόσιες χρήσεις σε όλη την επικράτεια του. Τα αρχαιολογικά αντικείμενα δεν εμπίπτουν στις διατάξεις αυτής της συμφωνίας. Με αυτό το άρθρο επίσημα ο ήλιος της Βεργίνας θα εξαφανιστεί από το δημόσιο θέματα των Σκοπίων.

Άρθρο 8 παράγραφος 4!

Παύει να υπάρχει η έννοια της Μακεδονίας ως πολιτισμός και Ιστορία. Τελειώνει η Μακεδονία του Αιγαίου.
Κάθε συμβαλλόμενο μέρος συμμορφώνεται με τις συστάσεις της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων σχετικά με την χρήση των επίσημων γεωγραφικών ονομάτων και τοπωνυμιών στην επικράτεια του άλλου μέρους δίνοντας έτσι προτεραιότητα εσωτερικών ονομάτων έναντι εξωτερικών. Η Ελλάδα στην πραγματικότητα απαγορεύει αυστηρών στους κατοίκους αυτής της περιοχής να αναφερθούν στην βόρεια περιοχή της Μακεδονίας ως Μακεδονίας του Αιγαίου! Δημόσιες αναφορές θα αποτελούν political incorrectness και αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο της νομοθεσίας. Είναι ακόμα άγνωστο τι θα προτείνει η άλλη πλευρά ως political Incorrectness για την Ελλάδα.

Άρθρο 8 παράγραφος 5

Διαχείριση της πορείας υλοποίησης.
Μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή της παρούσας συμφωνίας τα συμβαλλόμενα μέρη καθορίζουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, σε ισότιμη βάση υπηρεσιακή επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα προκειμένου να εξετάσουν την αντικειμενική και επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένα σε αυθεντικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα , βασισμένα σε αποδεικτικά στοιχεία και επιστημονικά αξιόπιστα. Οι αρμόδιες επιτροπές εποπτεύονται από τα ΥΠΕΞ των δυο μερών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες αρχές. Εξετάζουν, και αν το κρίνουν σκόπιμο, αναθεωρούν τα σχολικά εγχειρίδια και τα σχολικά βοηθητικά υλικά όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας , που χρησιμοποιούνται σε κάθε ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη σύμφωνα με τα αρχεία της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. ! Είναι εδώ πιθανόν να εμφανιστεί ο Καρανίκας και να εξηγήσει ότι ούτε ο Μέγα Αλέξανδρος ούτε ο Φίλιππος ήταν Έλληνες! Για το σκοπό αυτό η επιτροπή καθορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να εξασφαλίσει σε κάθε ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη ότι κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό που χρησιμοποιείται το έτος αυτό μετά την υπογραφή της παρούσας συμφωνίας περιέχει παραπομπές η αναφορές σε αλυτρωτισμούς / ρεβιζιονισμούς και εχθρότητα. Η Επιτροπή εξετάζει επίσης της σχολικές εκδόσεις εγχειρίδιων και σχολικών βοηθητικών υλικών όπως προβλέπει το παρόν άρθρο. Η Επιτροπή συντάσσει δυο φορές το χρόνο αναλυτική έκθεση και την παρουσιάζει στο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου το οποίο δημιουργείται με το βάση το άρθρο 12.

Αυτή ίσως να είναι η σημαντικότερη ρήτρα του εγγράφου καθώς ο διακλαδικός Μηχανισμός από τα δύο μέρη στην περίοδο της μετά- ΠΓΔΜ θα αποτελεί το χώρο όπου οι δυο πλευρές θα καθορίζουν το Political Correctness – Political Incorrectness….

Άρθρο 17 Το ΝΑΤΟ τρέχει να προλάβει.

Τα συμβαλλόμενα μέρη θα ενισχύσουν και θα επεκτείνουν την συνεργασία τους στον τομέα της Άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω συχνών επισκέψεων και επαφών της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων τους, της κατάλληλης μεταφοράς τεχνογνωσίας και της δημιουργίας ικανοτήτων , της συνεργασίας στους τομείς της Άμυνας της παραγωγής , την ενημέρωση και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κατάρτιση του προσωπικού που θα μπορούσα να παρέχουν τα μέρη μεταξύ τους. Δηλαδή αρχικά θα εκπαιδευτούν στους μηχανισμούς καταστολής…

Τα αδιέξοδα ο ΟΗΕ και το Διεθνές Δικαστήριο…

Άρθρο 19 (2-3)

Σε περίπτωση που ένα συμβαλλόμενο μέρος κρίνει ότι το άλλο μέρος δεν ενεργεί σωστά και σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας συμφωνίας, το συμβαλλόμενο μέρος ενημερώνει προηγουμένως το άλλο μέρος για τις ανησυχίες του και επιδιώκει λύση μέσω διαπραγματεύσεων . Εάν τα μέρη δεν είναι σε θέση να επιλύσουν το θέμα διμερώς, τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν να ζητήσουν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να χρησιμοποιήσει τις καλές του Υπηρεσίες για να επιλύσει το ζήτημα.

Κάθε διαφορά που προκύπτει μεταξύ των μερών σχετικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας και δεν έχει επιλυθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που αναφέρονται στο άρθρο 19 παράγραφος 2 μπορεί να υποβληθεί η διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο. Τα μέρη πρώτα θα πρέπει να επιδιώξουν να υποβάλουν κοινή υποβολή του αιτήματος στο εν λόγω δικαστήριο σχετικά με οποιαδήποτε τέτοια διαφορά. Ωστόσο εν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός έξη μηνών ή η μεγαλύτερη περίοδος που ήδη θα έχουν συμφωνήσει αμοιβαία τα δυο μέρη , τότε οποιαδήποτε τέτοια διαφορά μπορεί να υποβληθεί από οποιοδήποτε μέρος μεμονωμένα.

Αν τα Σκόπια θα αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα στο περιεχόμενο της συμφωνίας τότε η Ελλάδα θα είναι αναγκασμένη να προσφεύγει στον ΟΗΕ ή στο Διεθνές Δικαστήριο και θα πρέπει από τώρα να εκπαιδεύσει ειδικό προσωπικό που θα ασχοληθεί στο μέλλον με αυτή την εκκρεμότητα. Μακάρι να υπάρχει καλή θέληση για οριστική επίλυση του προβλήματος και υλοποίηση της Συμφωνίας. Διαφορετικά η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο κυπριακό πρόβλημα εντός του ΟΗΕ. Πάντως ο τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος διεθνώς αποτελεί νέο μοντέλο επίλυσης διαφορών και το συγκεκριμένο Political Correctness θα επηρεάσει την ίδια την ταυτότητα της ΕΕ και ίσως να αποτελέσει πρότυπο για επίλυση παρόμοιων προβλημάτων.

Βεβαίως όλοι γνωρίζουν πως πριν από κάθε μεγάλη πολιτική τραγωδία όλοι οι δρόμοι ήταν στρωμένοι με καλές προθέσεις. Δεν είναι αρκετές όμως οι καλές προθέσεις αν δεν έχουν ευθυγραμμιστεί τα συμφέροντα όλων…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail