Γιατί ο αγώνας για τη Μακεδονία δε γίνεται για ένα όνομα

Ο αγώνας για την υπεράσπιστη του ονόματος της Μακεδονίας γίνεται για τη Βελίκα Τράικου, την Αικατερίνη Χατζηγεωργίου, την Αγγελική Φιλιππίδου τις τρεις ηρωικές δασκάλες που δολοφονήθηκαν από κομιτατζήδες γιατί δίδασκαν στα ελληνόπουλα της Μακεδονίας την ιστορία αυτού του ονόματος.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Γίνεται για τον Κώττα, τον καπετάν Τσότσο και τους άλλους σλαβόφωνους Μακεδονομάχους που είχαν χάσει τη γλώσσα τους, ήξεραν όμως την ταυτότητα τους. 

Γίνεται για τον Πάυλο Μελά και τους άλλους αξιωματικούς που άφησαν την άνετη ζωη τους στην μέχρι τότε ελέυθερη Ελλάδα και πήγαν στη Μακεδονία για να παλαίψουν για την ελευθερία της ενώ αρκετοί από αυτούς δεν έφυγαν ποτέ. 

Το όνομα μιας περιοχής κρύβει την ιστορία της και ο αγώνας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας έγινε γιατί Μακεδόνες αλλα και Έλληνες από την υπόλοιπη Ελλάδα ήξεραν αυτήν την ιστορία. Το όνομα της Μακεδόνιας ανήκει σε αυτούς που αγωνίστηκαν και έπεσαν για να υπερασπιστούν την ιστορία του. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να το χαρίσει. Για αυτούς γίνεται ο αγώνας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail