Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή θα φτάσει τελικά στην Ιορδανία;

Ο Yochanan Visser είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος / αναλυτής που εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ανταποκριτής της Μέσης Ανατολής για την Western Journalism.com στην Αριζόνα και ήταν συχνός δημοσιογράφος για την κύρια ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant. Συνέταξε ένα βιβλίο στην ολλανδική γλώσσα σχετικά με τον γνωστικό πόλεμο κατά του Ισραήλ και τώρα ζει στο Gush Etzion. Γράφει μια ανάλυση δύο φορές την εβδομάδα για τα τρέχοντα θέματα για την Arutz Sheva .

Αναδημοσίευση από: corfiatiko.blogspot.com

Η αναταραχή που κατέστρεψε τη Μέση Ανατολή από το 2011 θα φτάσει τελικά στην Ιορδανία;

Αυτή είναι η ερώτηση που πολλοί παρατηρητές ζητούν μετά από τέσσερις ημέρες μαζικών διαμαρτυριών από χιλιάδες Ιορδανούς σε ολόκληρο το βασίλειο, όταν η κυβέρνηση της Ιορδανίας ενέκρινε μέτρα λιτότητας που ήταν μέρος ενός τριετούς δανείου ύψους 723 δολαρίων που δόθηκε στη χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) 2016.

Τα μέτρα λιτότητας περιλάμβαναν μια απότομη αύξηση των φόρων εισοδήματος και ενσωμάτωσης καθώς και άμεση αύξηση των τιμών καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας και ακύρωση των επιδοτήσεων για ψωμί.

Κάθε Ιορδανός πολίτης με εισόδημα 11.000 δολαρίων ή περισσότερο θα πρέπει τώρα να πληρώσει 5 τοις εκατό περισσότερο φόρο εισοδήματος.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν αύξηση των φόρων ενσωμάτωσης κατά 20% έως 40%, ένα μέτρο που θα μπορούσε να οδηγήσει τις ξένες εταιρείες να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την Ιορδανία, επιβραδύνοντας περαιτέρω την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα.

Το δάνειο από το ΔΝΤ δόθηκε για να βοηθήσει να μειώσει το εθνικό χρέος της Ιορδανίας ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.

Οι περισσότεροι Ιορδανοί προσπαθούν ήδη να τα βγάλουν πέρα ​​από μια συγκλονιστική οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει μια σταθερή άνοδο των τιμών και των φόρων σε μια χώρα που έχει περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες στα σύνορά της, από τους οποίους 656.000 εκτοπισμένοι Σύριοι.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας έχει ήδη δαπανήσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την εισροή σύριων προσφύγων, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη μείωση της εξωτερικής βοήθειας.

Για παράδειγμα, η οικονομική βοήθεια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ιορδανία ετησίως κινδυνεύει να σταματήσει ή να μειωθεί από τις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα μιας γενικής αναθεώρησης της εξωτερικής βοήθειας από τη διοίκηση Tραμπ.

Η αναθεώρηση έρχεται στην κορυφή μιας απότομης περικοπής της αμερικανικής βοήθειας στην UNRWA, την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες σε περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους Άραβες πρόσφυγες και τους απογόνους τους στο Χασεμιτικό βασίλειο και η οποία έχει αυξήσει την επιβάρυνση για τους ήδη πολύ αδύναμους Ιορδανούς οικονομικά.

Επιπλέον, τα κράτη του Κόλπου συνέβαλαν επίσης στην εμφάνιση προβλημάτων στην Ιορδανία με την παράταση του πενταετούς πακέτου βοήθειας ύψους 3,6 δισ. Δολαρίων στις αρχές του 2017.

Η ομάδα προβληματισμού της ΕΕ Το Europarl, επιπλέον, έχει χαρακτηρίσει τον αντίκτυπο της συριακής προσφυγικής κρίσης στην Ιορδανία "τεράστιο".

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ έχει κατηγορήσει για την τρέχουσα κρίση εξωτερικούς παράγοντες.

"Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην Ιορδανία. Οι Ιορδανοί είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για τη χώρα τους και με την αποφασιστική τους βούληση, θα επιμείνουμε και θα ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις, όπως έχουμε ξεπεράσει και άλλες πριν", δήλωσε ο Ιορδανός βασιλιάς σε έκτακτη συνάντηση με κορυφαίους βοηθούς του ,στο Αμμάν.

Ενώ μιλούσε ο Αμπντουλάχ, περίπου 3.000 οργισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με υπηρεσίες ασφαλείας της Ιορδανίας με πλακάτ που έγραφαν « δεν γονατίζουμε» και φωνάζουμε συνθήματα κατά του καθεστώτος.

Φοβούμενος ότι η σημερινή κρίση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να διαδραματίσει στα χέρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία είχε πάντα ισχυρή παρουσία στην Ιορδανία, και το ISIS που σχεδιάζει να αποσταθεροποιήσει τη Βασιλεία από την ίδρυση του Χαλιφάτου το 2014.

Ο ομιλητής του Κοινοβουλίου δεσμεύθηκε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του δεν θα υποκύψουν σε " επιταγές του ΔΝΤ".

Παράλληλα, εκπρόσωποι του συνδικάτου της Ιορδανίας συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό Χάνι Μούλκι για να συζητήσουν την ακύρωση των αυξήσεων των φόρων και των τιμών.

Ο βασιλιάς Αμπντουλά, εν τω μεταξύ, προφανώς φοβούμενος το καθεστώς του που κινδυνεύει, παρότρυνε την κυβέρνηση της Ιορδανίας να καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με το σχέδιο νομοθεσίας και να βρει μια λύση που δεν θα αυξήσει "το βάρος" στον λαό της Ιορδανίας.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας ελπίζει τώρα ότι το σημερινό κύμα διαμαρτυριών θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα για τη Σαουδική Αραβία και άλλες πλούσιες αραβικές χώρες, να παράσχουν περισσότερη οικονομική βοήθεια στο Χασεμιτικό Βασίλειο για να αποτρέψει μια λαϊκή εξέγερση μεγαλύτερης κλίμακας, για ανατροπή του καθεστώτος του Αμπντουλάχ Β.

Ο Σάντι κάλεσε την ιορδανική κυβέρνηση να μην εφαρμόσει «δρακόντεια μέτρα» που θα εμπόδιζαν τους Ιορδανούς να αποκτήσουν «επαρκές βιοτικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε επαρκή τροφή, νερό, στέγαση, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και απασχόληση».

https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/246887

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ISRAEL NATIONAL NEWS : Corfiatiko.blogspot.com
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...