Ο Νετανιάχου διαπραγματεύθηκε την απόσυρση του Ισραήλ από τα Όρη του Γκολάν με τον Ασαντ

Freepen.gr - Ο Ισραηλινός πρώην προεδρικός σύμβουλος Ουζί Αράντ είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό την Τετάρτη ότι οι ισραηλινές και συριακές κυβερνήσεις διεξήγαγαν δύο γύρους διαπραγματεύσεων σχετικά με την αποχώρηση του Ισραήλ από τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Arad, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασάντ διεξήγαγαν «σοβαρές» διαπραγματεύσεις δύο φορές μεταξύ του 2009 και του 2011.

Ο Ασαντ ισχυρίστηκε ότι ζήτησε από το Ισραήλ να απομακρυνθεί πλήρως από τα Όρη του Γκολάν, το οποίο δεν απέρριψε κατηγορηματικά ο Νετανιάχου, δήλωσε ο Αράντ:

"Ήταν σαφές ότι οι Σύριοι ήθελαν να επιστρέψουν στις γραμμές του 1967 και παρά το γεγονός ότι ο Νετανιάχου δεν εγκατέλειψε τις συνομιλίες, δεν είπε ποτέ "μόνο πάνω από το πτώμα μου"»

Οι Times του Ισραήλ ανέφεραν ότι ήταν οι πρώτες αναφορές έγιναν το 2012 από την εφημερίδα Yedioth Ahronoth, επικαλούμενες αμερικανικές πηγές, που κάλεσαν τις έντονες συζητήσεις και λέγοντας ότι ο Netanyahu συμφώνησε να αποσυρθεί από ολόκληρο το Γκολάν με αντάλλαγμα μια ειρηνευτική συμφωνία.

Παρά την ένταση των διαπραγματεύσεων, ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων λέγεται ότι απορρίφθηκε από τον Ασαντ, αφού το Ισραήλ προσέφερε μόνο την απόσυρση 3,2 χιλιομέτρων μέσα στα ύψη του Γκολάν.

Το Ισραήλ προσέφερε επίσης στη Συρία κάποια εδάφη της Ιορδανίας κοντά στην Ακάμπα κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Ο δεύτερος γύρος ολοκληρώθηκε και με τις δύο πλευρές να μην συμφωνούν.

Το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς από τον Arad, προσθέτοντας ότι «τα γεγονότα είναι λανθασμένα. Η δέσμευσή μας ήταν - και εξακολουθεί να είναι - η διατήρηση του Γκολάν. Δεν θα εγκαταλείψουμε το Γκολάν".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail