Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν κάνουν τους Ρώσους να τρίβουν τα χέρια της απέναντι στους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους

© Maxim Shemetov / Reuters
Freepen.gr - Οι ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν έχουν πλεονέκτημα έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών - αφού τελούν ήδη υπό αμερικανικές κυρώσεις, οπότε δεν έχουν τίποτα να χάσουν, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της TeleTrade, Πίτερ Πουσκάρεφ στο RT.

"Οι ρωσικές εταιρείες θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Ιράν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα - στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια. Έχουν αυτό το πλεονέκτημα έναντι των Ευρωπαίων, οι οποίοι, όπως η Total ή η Airbus, έχουν μεγάλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και είναι εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια», δήλωσε ο Pushkarev.

Οι εταιρείες από τη Ρωσία μπορούν απλώς να αγνοήσουν τις απειλές της Ουάσινγκτον ότι θα επιβάλλουν πρόστιμα για το εμπόριο με το Ιράν ή για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων στο Ιράν, αναφέρει ο αναλυτής. Το ρωσικό εμπόριο με το Ιράν αντιπροσωπεύει μόνο 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, σημειώνει ο Πουσκάρεφ.

"Αυτό είναι πολύ πραγματικό, διότι η Ρωσία και το Ιράν είναι φυσικοί σύμμαχοι στη Συρία. Η Rosneft έχει προκαταρκτικές συμφωνίες με το Ιράν ύψους μέχρι 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αν και μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των σχεδίων υλοποιηθεί με τη Ρωσία και όχι με τους Ευρωπαίους εταίρους, μπορεί να είναι σημαντικό κέρδος για τη Μόσχα", ανέφερε.

Μια άλλη πιθανή σφαίρα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης είναι συμβάσεις για την παράδοση αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας, λέει ο Πουσκάρεφ. Το Ιράν σχεδίαζε την αγορά 100 αεροσκαφών από τη Boeing, 80 από την Airbus και άλλων 20 από τηνγαλλο-ιταλική ATR. "Η Ρωσία θα έχει την ευκαιρία να παραδώσει τα αεροσκάφη MC-21, αν το Ιράν συμφωνήσει να περιμένει για μερικά χρόνια, καθώς το αεροσκάφος προχωρά και τελειώνει τη φάση δοκιμών", δήλωσε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail