Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπο να πουλήσουν τους Κούρδους στην Ιεράπολη για την "αγάπη" μιας Τουρκίας άπιστης

Kurdish fighters with YPG and SDF flags celebrate liberation of Raqqa, October 17, 2017. © Erik De Castro / Reuters
Τουρκία και ΗΠΑ συνομίλησαν για άλλη μια φορά σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών με βασικό μενού τους Κούρδους της Ιεράπολης (Μάνπιτζ) σε πρώτο χρόνο, διότι η Αγκυρα δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί την εκκαθάριση όλης της περιοχής του συριακού βορρά - τουρκικού νότου.

Του Στρατή Μαζίδη

Χθες για πολλοστή φορά η Αγκυρα ανακοίνωσε συμφωνία οδικού χάρτη για την Ιεράπολη δίχως όμως να προκύπτει κάτι συγκεκριμένο (διαβάστε εδώ).

Η κ. Χάουερτ κελάηδησε σχετικά στο twitter:



Τι κελάηδησε; Τα συνηθισμένα γενικά και αόριστα. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο απλή για να την καταλάβουμε και σύνθετη για τα εμπλεκόμενα μέρη. Εν ολίγοις:

1. Εδώ και αρκετούς μήνες, ήδη από το ξεκίνημα της επιχείρησης "Κλάδος Ελαίας" στο Αφρίν, ξεκίνησε η συζήτηση για την Ιεράπολη. Κατά καιρούς οι Τούρκοι ανακοίνωναν συμφωνίες και το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τις διέψευδε με ευγενικό τρόπο. 

2. Όσο αναξιόπιστη κι αν θεωρείται η Αγκυρα, σίγουρα οι ανακοινώσεις της θα βασίζονταν και σε πραγματικά λεχθέντα και δεδομένα κατά τη διάρκεια των εκάστοτε συναντήσεων. 

3. Συνεπώς οι ΗΠΑ ψάχνονται να δώσουν το δώρο της Ιεράπολης στους Τούρκους όμως σε αυτό έχουν δύο προβλήματα να επιλύσουν:

α. Μετά την Ιεράπολη και μια πιθανή απόσυρση ανατολικά του Ευφράτη της YPG των Κούρδων, η Αγκυρα θα επιδιώξει να κινηθεί ανατολικότερα. Άρα η Ιεράπολη αποτελεί ένα ανάχωμα.

β. Καλείται να ξαναπουλήσει τους Κούρδους οι οποίοι - κακώς όπως αποδεικνύεται - μετά την ηρωική μάχη του Κομπάνι αποδέχθηκαν να γίνουν το δεξί χέρι των ΗΠΑ στην περιοχή (το αριστερό είναι η ISIS) φτάνοντας να δίνουν μάχες σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κουρδικό στοιχείο (Ράκκα). Τους είχε πουλήσει στα τέλη του καλοκαιριού του 2016 όταν μετά το ταξίδι Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη σταμάτησε η προέλαση της YPG από ανατολικά (Ιεράπολη) προς τη δύση (Αφρίν). Ακολούθησε αμέσως μετά η ανοχή στην επιχείρηση της Ασπίδας του Ευφράτη όπου Τουρκία και τρομοκράτες του FSA μπήκαν σφήνα ανάμεσα σε Αφρίν και Ιεράπολη. Και τώρα η πλήρης αδιαφορία στα όσα συνέβησαν στην Αφρίν. Πώς λοιπόν να τους ξαναπουλήσουν και μάλιστα την ώρα που αρχίζει να εκδηλώνεται ισχυρή ένοπλη αντίσταση στις κατεχόμενες από τους Κούρδους αραβικές πόλεις και οι μέρες της δόξας των SDF φαίνεται πως ίσως αρχίζουν να αποτελούν παρελθόν;

4. Οι ΗΠΑ δεν ξεκόβουν τα περί Ιεράπολης μια και καλή.

Εσείς ποιον λέτε ότι προτιμούν οι ΗΠΑ; Την άπιστη ερωμένη Τουρκία που (κάνει ότι) κοιτάζει δεξιά κι αριστερά ή τους Κούρδους; Τι δείχνουν οι κινήσεις τους και η ιστορία;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail