Ηπειρώτες συγγνώμη και για αυτά που έγιναν και για αυτά που φαίνονται ότι θα έρθουν

Ο όρος Βόρεια Ήπειρος εισήχθη το1914 με το πρωτόκολλο της Κέρκυρας με το οποίο ανακηρυσσόταν η αυτονομία της.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Η αυτονομία ήταν αποτελέσμα του ηρωικού αγώνα των Ηπειρωτών όταν η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου υποκύπτωντας στον εκβιασμό των διεθνών νταβατζήδων για το ποιο κομμάτι του ελληνισμού θα επέλεγε να θυσιάσει. Τα νησιά του βορείου Αιγαίου ή το ορεινό πρόσφατα απελευθερωμένο τμήμα της ενιαίας Ηπείρου; Ο Βενιζέλος συμφώνησε να δοθεί στο κράτος της Αλβανίας που έφτιαξαν Αυστροουγγαρία και Ιταλία για να εξυπηρετηθούν τα δικά τους συμφέροντα.

Τρεις φορές απελευθερώσαμε τη Βόρεια Ήπειρο και τρεις φορές αφήσαμε τους Ηπειρώτες που κατοικούσαν στο βόρειο τμήμα της Ηπείρου στην τύχη τους. Το αλβανικό κράτος ποτέ δεν σταμάτησε να παραβιάζει τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. Ανεξαρτήτως καθεστώτος δεν σταμάτησε ποτέ να παραβιάζει τα δικαιώματα των Βορειοπειρωτών και οι Έλληνες εθνομηδενιστές που αυτοαποκαλούνται διεθνιστές όχι απλώς να αδιαφορούν αλλα σε ορισμένες περιπτώσεις όπως το 1989 στο αμφιθέατρο της ιατρικής στο Γουδί όταν φοιτητές που είχαν πάει να ακούσουν την ομιλία του αρχιμανδρίτη Σεβαστιανού με τίτλο "Βόρειος Ήπειρος ένα άλλο απαρχάιντ" δέχθηκαν επίθεση από τους πολιτικούς προγόνους αυτών που καταδικάζουν τη βία εννοώντας μόνο την ακροδεξιά.

Η δική τους έχει ηθικό πλεονέκτημα ενώ υπερασπίζονται κάθε ξένο αλυτρωτισμό και φασισμό.  Στους Βορειοηπειρώτες χρωστάμε ένα πολύ μεγάλο συγγνώμη για το παρελθόν. Πολύ φοβάμαι όμως ότι σύντομα θα τους χρωστάμε και για το παρόν λαμβάνοντας υπ'όψιν ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει και το αλβανικό ζήτημα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail