Κεράσια: Τα 7 σημαντικά οφέλη τους για την υγεία

Διανύουμε την περίοδο που τα κεράσια, αυτά τα νόστιμα, ζουμερά και πολύ ωφέλιμα φρούτα, βρίσκονται στα καλύτερά τους.

Από: onmed.gr

Τα κεράσια δεν είναι μόνο θρεπτικά αλλά ανήκουν στα φρούτα που προστατεύουν συνολικά την υγεία.

Ένα φλιτζάνι ή περίπου 21 κεράσια δίνουν λιγότερες από 100 θερμίδες, ενώ καλύπτουν το 15% των καθημερινών σας αναγκών σε βιταμίνη C.

Δείτε επτά ακόμη λόγους για να τρώτε περισσότερα κεράσια:

- Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά: Τα κεράσια είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων. Επιβραδύνουν τη γήρανση και προλαμβάνουν τις χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

- Προστατεύουν από τον διαβήτη: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους βοηθούν τη συνολική υγεία, ειδικά όμως λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη αποτελούν ασπίδα κατά του διαβήτη, καθώς σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

- Βοηθούν τον ύπνο: Αποτελούν μία από τις λιγοστές διατροφικές πηγές μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Μελέτη σε άνδρες και γυναίκες που έπασχαν από αϋπνία, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού κερασιών το πρωί και 1-2 ώρες πριν τον ύπνο, αύξησε τη διάρκεια του ύπνου κατά 1 ώρα και 24 λεπτά σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο.

- Ανακουφίζουν τους πόνους της αρθρίτιδας: Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση κερασιών είναι ωφέλιμη για τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα. Η τακτική κατανάλωση κερασιών ή χυμού κερασιών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των πόνων της αρθρίτιδας.

- Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας: Μελέτη έδειξε ότι πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα που κατανάλωναν κεράσια για μόλις δύο μέρες, είδαν 35% βελτίωση στα συμπτώματα συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν κεράσια.

- Μειώνουν τη χοληστερόλη: Η κατανάλωση χυμού κερασιών βοηθά στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένης της LDL «κακής» χοληστερόλης. Για κάθε μείωση της χοληστερόλης της τάξης του 1% μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων κατά 2%.

- Μειώνουν τους μυϊκούς πόνους μετά την άσκηση: Τα κεράσια κάνουν λιγότερο επίπονη την υψηλής έντασης άσκηση, προστατεύουν από την κυτταρική φθορά λόγω άσκησης και βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί επαγγελματίες αθλητές και όσοι κάνουν πρωταθλητισμό πίνουν χυμό από κεράσια.

Πηγή: health.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail