Η Βουλγαρία προχωρά στην αγορά 16 μαχητικών - Στο τραπέζι Gripen, Rafael, F-16 και F-18

Freepen.gr - Η επιτροπή της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης για τη χρηματοδότηση και τον προϋπολογισμό ενέκρινε 1,08 δισεκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια 16 μαχητικών αεροσκαφών.

Η επιτροπή ενέκρινε επίσης την απόκτηση 150 οχημάτων πεζικού για 882 εκατομμύρια δολάρια. Τα σχέδια θα υποβληθούν στην Ολομέλεια προς έγκριση, ανέφερε η Sofia Globe την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας σχεδιάζει να δαπανήσει 1,8 δισεκατομμύρια λέβα (1,08 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) ΦΠΑ για την προμήθεια 16 μαχητικών σε δύο στάδια οκτώ εκάστη. Το πρώτο στάδιο προβλέπει περίοδο πληρωμής 10 ετών.

Η Βουλγαρία προκήρυξε διαγωνισμό για την αγορά νέου μαχητικού αεροσκάφους για αντικατάσταση του γηραιού στόλου μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 το 2016. Ωστόσο, το Σεπτέμβριο του 2017, η ad-hoc κοινοβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε για να εποπτεύει τη διαδικασία επιλογής, συνέστησε να ξαναρχίσει η διαδικασία καθώς ένας από τους συμμετέχοντες στην προσφορά είχε αδικαιολόγητα αποκλειστεί.

Οι ειδήσεις ανέφεραν καθημερινά ότι ο υπουργός Άμυνας κ. Krassimir Karakachanov είχε πρόσφατα υπαινίξει τη δυνατότητα να αγοράσει η Βουλγαρία μεταχειρισμένα F-16 από το Ισραήλ.

"Ο βούλγαρος στρατός αξίζει αυτά τα μέσα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού, διότι οι καιροί που ζούμε δεν γίνονται ασφαλέστεροι, αλλά όλο και πιο επικίνδυνοι και όλο και πιο ανασφαλείς", ανέφερε καθημερινά ο Karakachanov.

Ο πρωθυπουργός Borissov πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ στα μέσα του μήνα.

Ο αρχηγός της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας,  Τσάνκο Στόουκοφ, δήλωσε την Τρίτη ότι θα χρησιμοποιηθεί μια νέα μεθοδολογία για τον καθορισμό των κριτηρίων επιλογής του μαχητικού αεροσκάφους.

Ο Στόουκοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία αναζητά προσφορές για F-18 και F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πορτογαλία και το Ισραήλ, καθώς και για Eurofighters από τη Γερμανία και την Ιταλία, και επιθυμεί επίσης προσφορές για γαλλικά αεροσκάφη Rafael και το σουηδικό Gripen. 

Οι προσφορές θα μπορούσαν να είναι για νέα ή μεταχειρισμένα αεροσκάφη.

* photo: skeeze / pixabay
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail