F-35 (και) σε ρόλο ναυτικής κρούσης;


To F-35 θα μπορούσε να εντάξει στην λίστα των αποστολών που δύναται να εκτελέσει και αυτόν της ναυτικής κρούσης, χάρη σε έναν μικρό, νορβηγικό πύραυλο. Το βλήμα NSM (Nytt sjømålsmissil) ή Naval Strike Missile, όπως ονομάσθηκε αργότερα για λόγους εμπορικής προώθησης, είναι μια σχεδίαση της Kongsberg Defense που υπαγορεύθηκε από την αδυναμία του Νορβηγικού Ναυτικού να βρει στα μέσα της δεκαετίας του 2000 έναν πύραυλο κατά μονάδων επιφανείας που να ικανοποιεί τις ανάγκες του.

Αναδημοσίευση από: ptisidiastima.com

Αντίθετα με άλλους πυραύλους της κατηγορίας που χρησιμοποιούν ενεργή καθοδήγηση ραντάρ κατά το τελικό στάδιο της προσβολής, προειδοποιώντας έτσι τον πλοίο-στόχο το οποίο προβαίνει στην λήψη αντιμέτρων, ο NSM πλησιάζει το θύμα του χρησιμοποιώντας αισθητήρα υπερύθρων –η σχετική τεχνολογία παθητικού ανιχνευτή IR είχε δοκιμασθεί με επιτυχία στον γνωστό πύραυλο κατά στόχων επιφανείας Penguin, επίσης της Kongsberg.

Μικρός, με μήκος μόλις 4 μέτρα, ο υποηχητικός NSM σχεδιάσθηκε για να επιχειρεί μέχρι το 2040 αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις τόσο του παρόντος, όσο και του μελλοντικού περιβάλλοντος μάχης. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, ο πύραυλος διαθέτει υψηλή πιθανότητα διείσδυσης της άμυνας του αντιπάλου (αεράμυνα, αντίμετρα) σε κλειστές ή ανοικτές θάλασσες, είναι ευέλικτος, εύκολα προσαρμόσιμος σε διαφορετικές πλατφόρμες και δύσκολα εντοπίσιμος.Εκμεταλλευόμενος δε την δυνατότητα πτήσης αναγλύφου και το χαμηλό ύψος, παρέχει στους σχεδιαστές μιας επιχείρησης την ευχέρεια να προγραμματίσουν πλήγματα ακριβείας στέλνοντας πολλούς πυραύλους εναντίον του ιδίου στόχου από διαφορετικές κατευθύνσεις (saturation attacks) για κορεσμό της άμυνας του αντιπάλου. Και τέτοιες επιθέσεις δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Ένας ακόμη λόγος είναι η ακρίβεια με την οποία πλήττει τον στόχο του –λιγότερο από 60 εκ. μεσολαβούν μεταξύ του σημείου σκόπευσης και του σημείου πρόσκρουσης. Επίσης, έχοντας δυνατότητα αναγνώρισης της κλάσης του στόχου (Autonomous Target Recognition) το βλήμα δύναται να χτυπά στο πιο κρίσιμο/ευάλωτο σημείο του αντίπαλου πλοίου μεγιστοποιώντας τις ζημιές. Ο πυροσωλήνας μπορεί να προγραμματισθεί ώστε να ενεργοποιηθεί μετά την διείσδυση στον στόχο ενώ η πολεμική κεφαλή θραυσματοποιείται για την πρόκληση μεγαλύτερης καταστροφής.

Οι Νορβηγοί προωθούν τον NSM ως αντικαταστάτη των πυραύλων Harpoon που τελούν υπό απόσυρση. Ήδη σε νορβηγική υπηρεσία ο πύραυλος εξοπλίζει τις κορβέττες κλάσης Skjold οι οποίες είναι χαρακτηριστικά μικρά σκάφη αλλά ενδεχόμενη αξιοποίησή του από το «πολυεργαλείο» F-35 θα άλλαζε πολλά δεδομένα –ο NSM μπορεί να προσαρμοστεί στο εξαπολυόμενο από αέρος JSM (Joint Strike Missile) το οποίο σχεδιάσθηκε για να χωρά στην εσωτερική αποθήκη οπλισμού του Lightning.

Υπενθυμίζεται ότι η Νορβηγία συγκαταλέγεται στις οκτώ χώρες που συμμετέχουν, εκτός των ΗΠΑ, στο πρόγραμμα του F-35 ως εταίρος (Level 3 partner). Το κόστος εκάστου εκ των 52 μαχητικών του τύπου που πρόκειται να παραλάβει η Luftforsvaret –τα πρώτα δύο παραδοθέντα νορβηγικά F-35A θα παραμείνουν στην βάση Luke για την εκπαίδευση Νορβηγών και ξένων χειριστών– εκτιμάται σε 769 εκατομμύρια δολάρια.Αλέξανδρος Θεολόγου
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...