Πομπέο: Δεν έχω αποφασίσει αν θα δώσουμε τα F-35 στην Τουρκία - Αγκυρα: Δεν είναι στο χέρι του να μην τα παραδώσει!

Freepen.gr - Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε την Τετάρτη στο Καπιτώλιο ότι δεν έχει λάβει απόφαση για την παράδοση πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. 

Ο Πομπέο ανέφερε επίσης ότι:  “Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να κρατήσουμε τους Τούρκους σ’ ένα μέρος όπου δε θα αποκτήσουν πραγματικά τους S-400. Πιστεύω ότι δεν έχουν ακόμη και ελπίζουμε ότι δε θα τους πάρουν ποτέ την κατοχή τους”

Ωστόσο, σύμφωνα με την Άγκυρα, το ζήτημα νομικά δεν άπτεται της δικαιοδοσίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, επειδή είναι ένα αμυντικό έργο συμπαραγωγής με εννέα χώρες εταίρους που δεν απαιτεί έγκριση από τους αξιωματούχους της Ουάσινγκτον για παράδοση.

Σύμφωνα με τη Dailysabah.com ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι κοινές παραγωγές με τις Η.Π.Α. και άλλες χώρες δεν υπόκεινται στην έγκριση του Κογκρέσου και δεν απαιτείται να περάσουν από μια διαδικασία που θα απαιτούσε την έγκριση του Υπουργού Εξωτερικών.

Ένας εμπειρογνώμονας της Ουάσιγκτον σχολίασε ότι υπήρξε μια πιθανότητα ο Πομπέο να σχολιάζει το ζήτημα χωρίς να έχει ενημερωθεί πλήρως για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω κυβερνητικού πρωτοκόλλου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκδιώξουν την Τουρκία από την κοινοπραξία, μόνο με την έγκριση και των υπολοίπων επτά κρατών, ήτοι της Αυστραλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Ιταλία;, της Ολλανδίας, και της Νορβηγίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail