Ελληνικά F-16C/D Block 30 υποψήφια για πώληση στη Ρουμανία


Η Ρουμανία έχει δεχθεί προσφορές για την απόκτηση επιπλέον μαχητικών F-16 από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Πορτογαλία, εμφανίζεται να δήλωσε στις 11 Μαΐου 2018 ο υπουργός άμυνας της χώρας Mihai Fifor. Σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον περιορίζεται σε τέσσερα μαχητικά. Αργότερα θα ακολουθήσει η προμήθεια άλλων 36 F-16.
Αναδημοσίευση από: ptisidiastima.com
Κατά τον Fifor, έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις τρεις χώρες, ενώ επιτροπή θα επισκεφθεί σύντομα το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος που είναι διατεθειμένη να πληρώσει η Ρουμανία ανά μαχητικό ανέρχεται μεταξύ 15 και 19 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που με τα κόστη υποστήριξης και προμήθειας όπλων πιστεύεται θα αυξηθεί σε $30 εκατομμύρια. Για το θέμα συζήτησε τον προηγούμενο μήνα ο Fifor στο Ισραήλ, καθώς επίσης πρόσφατα με τον Κροάτη ομόλογό του. Να θυμίσουμε, η Κροατία επέλεξε φέτος την απόκτηση 12 μεταχειρισμένων ισραηλινών F-16C/D Block 30 έναντι αμερικανικών F-16V, σουηδικών Gripen C/D και ελληνικών F-16C/D Block 30.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στις 14 Μαΐου έγινε στην Αθήνα συνάντηση του Fifor με τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, χωρίς να αναφέρεται κάτι επίσημα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ωστόσο, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας δηλώνει: «Επιπλέον διαγράφονται ευκαιρίες στο πλαίσιο της αμυντικοτεχνικής μας συνεργασία. Ενθαρρύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση τις κρατικές αλλά και τις ιδιωτικές εταιρείες και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε αυτές τις πολύ σημαντικές συνεργασίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα των δύο χωρών».

Η Ρουμανία επιχειρεί 12 F-16AM/BM, η παραλαβή των οποίων ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Τα αεροσκάφη αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα από την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ και είναι εκσυγχρονισμένα με βάση το πρόγραμμα MLU. Τα F-16AM είναι ανώτερα τεχνολογικά από τα F-16C/D Block 30 αλλά μπορούν να έρθουν σε παρόμοιο επίπεδο με απάρτια από τα ελληνικά F-16C/D Block 52+.

Για λόγους ομοιοτυπίας πιο κοντά στις ρουμανικές ανάγκες θα έμοιαζε η απόκτηση άλλων τεσσάρων μαχητικών από την Πορτογαλία, αλλά στη βαλκανική αμυντική πολιτική τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο! Το Ισραήλ εμφανίζεται να προσφέρει μεταχειρισμένα F-16A/B ή F-16C/D. Όπως στην κροατική περίπτωση, η χώρα μας παρουσιάζεται να προσφέρει ορισμένα από τα F-16C/D Block 30. Άποψή μας είναι πως η Ρουμανία θα προτιμήσει τα ίδια F-16AM από την Πορτογαλία, ή θα ακολουθήσει το δρόμο της Κροατίας και θα αγοράσει μεταχειρισμένα ισραηλινά αεροσκάφη.

Ο Fifor εξήγγειλε, τέλος, τον εκσυγχρονισμό των 21 εκπαιδευτικών αεροσκαφών IAR-99.

Με το θέμα των ελληνικών F-16 Block 30 όμως και τις «αλήθειες και ψέματα» που το περιβάλλουν θα ασχοληθούμε στο επόμενο τεύχος μας Π&Δ ΙΟΥΝΙΟΣ 2018
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...